Screenshot-2023-11-28-at-11.01.41-AM-810x500.png

Ontarijský súd rozhodol v prospech učiteľa, ktorý bol potrestaný za odsúdenie LGBT kníh v školských knižniciach

31
Kultúra života

Ontarijský súd rozhodol v prospech učiteľky, ktorá bola umlčaná za to, že vyjadrila obavy z kníh LGBT v školských knižniciach.  

Dňa 23. novembra sudca Najvyššieho súdu v Ontáriu James Ramsay zamietol žiadosť Regionálnej školskej rady okresu Waterloo (WRDSB) o zamietnutie žaloby za urážku na cti, ktorú podala dnes už penzionovaná učiteľka Carolyn Burjoski. Burjoskiová pôvodne podala žalobu po tom, ako bola minulý rok počas zasadnutia WRDSB umlčaná a verejne osočovaná za to, že bila na poplach v súvislosti s pro-LGBT knihami, ktoré sú k dispozícii mladým študentom v školských knižniciach. 

“To, čo sa tu stalo, by sa v demokratickej spoločnosti nemalo stávať,” uviedol Ramsay vo svojom rozhodnutí podľa National Post.   

“Kódex ľudských práv nezakazuje verejnú diskusiu o otázkach týkajúcich sa transrodovosti alebo maloletých a transrodovosti. Nezakazuje verejnú diskusiu o ničom,”povedal.  

Podľa rozhodnutia súdu môže teraz Burjoski’pokračovať v konaní proti WRDSB a jej bývalému predsedovi Scottovi Piatkowskému. Ramsay ďalej nariadil WRDSB zaplatiť 30 000 dolárov z Burjoskiho’súdnych poplatkov. 

Burjoski, ktorého zastupuje Jorge Pineda, právnik z Justice Centre For Constitutional Freedoms, tiež podal žaloba proti WRDSB, v ktorej sa odvolala proti rozhodnutiu rady’zastaviť jej prezentáciu.  

“Rada a jej predseda porušili moje právo na slobodu prejavu zaručené Kanadskou chartou práv a slobôd,” uviedla. “Zároveň žiadam súd, aby nariadil rade, aby mi umožnila vrátiť sa na zasadnutie správcovskej rady, kde dúfam, že prednesiem svoju prezentáciu v plnom rozsahu.” 

“Som nadšená, že môžem oznámiť svoje prvé veľké víťazstvo v mojom právnom boji so školskou radou okresu Waterloo,” povedal Burjoski vo video aktualizácii zverejnenej na X, predtým známom ako Twitter. “S radosťou oznamujem, že sudca zamietol návrh predstavenstva’a umožnil tak pokračovať v mojom súdnom procese za ohováranie.”  

Burjoski’boj za spravodlivosť sa začal po tom, ako bola 17. januára 2022 vyvedená zo zasadnutia správnej rady po tom, čo odhalila nebezpečenstvo LGBT kníh v školských knižniciach. Podľa súdnych dokumentovBurjoski počas svojej prezentácie odhalila, že niektoré z kníh spôsobili, že “sa zdá jednoduché alebo dokonca cool užívať blokátory puberty a hormóny opačného pohlavia.”  

Dalšie problematické knihy zahŕňali jednu o 12-ročnom dievčati, ktoré údajne našlo šťastie po tom, čo podstúpilo “zmenu pohlavia.”Ďalšia opisovala žiaka 3. ročníka, ktorý si uvedomil, že je “asexuál”, pretože “nemyslel na nahé dievčatá.”  

Desaťminútovú prezentáciu ukončili už po štyroch minútach, pretože správcovia tvrdili, že môže porušovať právne predpisy o ľudských právach.   

Po stretnutí Burjoskiovú vylúčili z vyučovania, hoci v regióne pôsobí ako učiteľka už 20 rokov. Rada začala aj vyšetrovanie, keďže predseda Piatkowski neskôr povedalmédiám, že Burjoski’ové výroky boli “transfóbne.” 

Potom sa z tohto utrpenia zrútila a musela ju odviezť sanitka do nemocnice. Burjoski prezradila, že sa z tejto traumy “stále zotavuje.” 

“Bola som vyhodená zo zasadnutia správnej rady za kritiku vekovej vhodnosti sexuálneho obsahu v detských’knihách v knižniciach základných škôl,” podelila sa o webovú stránku pre zrušených učiteľov.   

“Pripísal mi výroky, ktoré som nepovedal, označil ich za nenávistné a obvinil ma z porušenia Kódexu ľudských práv,” povedal Burjoski a dodal, že videozáznam zo stretnutia bol z webovej stránky WRDSB rýchlo odstránený, “takže ľudia nemohli sami počuť, čo som v skutočnosti povedal.”  

Napriek obvineniam Piatkowského’Ramsay rozhodol v prospech Burjoského a povedal: “Predseda správnej rady konal so zlým úmyslom alebo prinajmenšom s ľahkovážnym ignorovaním pravdy. Urobil trápne chybné a svojvoľné rozhodnutie umlčať legitímny prejav názoru a bol za to široko kritizovaný. Nie je od veci vyvodiť, že uvedomujúc si to, snažil sa ospravedlniť pred verejnosťou tým, že zavraždil charakter žalobcu’” 

“Obvinili ju z porušovania Kódexu ľudských práv, spochybňovania práva trans osôb na existenciu a z prejavov, ktoré obsahovali nenávisť. Nič z toho neurobila,”dodal.