Untitled-17-810x500.png

Svätý Silvester Gozzolini oživil asketizmus a mníšstvo proti útokom satana

43
Kultúra života

Bôh často prináša svet tým, ktorí pred ním utekajú, ako to okrem iných zažil Sylvester Gozzolini. V trinástom storočí svet, celý v obdive nad svätosťou a výrečnosťou nových rádov, akoby zabudol na mníchov a púšť. Boh, ktorý nikdy nezabúda, v tichosti odviedol svojich vyvolených do samoty a púšť sa opäť začala radovať a rozkvitať ako ľalia; sila sa vrátila do slabých rúk a chabých kolien  (Iz 35, 1-3) synov kláštora. V Monte Fano sa obnovila prísnosť starých čias a zápal dlhotrvajúcej modlitby, ktorá sa rozšírila do ďalších šesťdesiatich kláštorov; novú rehoľnú rodinu Sylvestrov schválil&nbspInocent IV. v&nbsproku 1247. Hoci vznikla sedem storočí po svätom Benediktovi a od starších rodín sa odlišuje modrým habitom, za svojho zákonodarcu a otca si nárokuje patriarchu z Cassina.

Prečítajme si život sv. Silvestra, ktorý do Breviára vložil pápež Lev XIII.

Silvester sa narodil v šľachtickej rodine v Osime v marcovej Ancone a v chlapčenských rokoch vynikal láskou k štúdiu a dobrým správaním. V mladosti ho otec poslal do Bologne študovať právo, ale Boh ho napomenul, aby sa venoval posvätnému učeniu. To podnietilo jeho otca k hnevu, ktorý Sylvester trpezlivo znášal desať rokov. Pre jeho pozoruhodné cnosti ho osimskí kanonici zvolili za čestného člena svojej kapituly, v ktorej funkcii prospieval ľudu svojimi modlitbami, príkladom a kázňami. Keď asistoval pri pohrebe istého šľachtica, svojho príbuzného, ktorý bol neobyčajne pekný, pozrel sa do otvorenej rakvy a keď videl mŕtvolu celú zdeformovanú, povedal si: ‘Čím bol tento človek, tým som teraz; čím je teraz on, tým budem aj ja.Keď sa pohreb skončil, čítajúc tieto slová nášho Pána: ‘Ak niekto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma, ’ odišiel do samoty, aby dosiahol väčšiu dokonalosť; tam sa oddal bdeniu, modlitbe a pôstu, pričom často jedol iba surové byliny. Aby sa lepšie skryl pred ľuďmi, často menil miesto svojho pobytu a nakoniec sa usadil na Monte Fano, ktoré bolo v tom čase púšťou, hoci sa nachádzalo blízko Fabriana. Tam postavil kostol na počesť najsvätejšieho otca Benedikta a založil kongregáciu Sylvestrov podľa pravidiel a habitov, ktoré mu vo videní ukázal svätý Benedikt. Satan, podnietený závisťou, sa snažil mnohými spôsobmi zastrašiť jeho mníchov a v noci podnikal útoky na brány kláštora. Boží muž však odrážal útoky nepriateľa s takou silou, že mnísi, uznávajúc svätosť svojho otca, sa čoraz viac utvrdzovali vo svojom svätom cieli. Silvester vynikal duchom proroctva a ďalšími darmi, ktoré si chránil hlbokou pokorou. To tak podnietilo diablovu závisť, že svätca zhodil po hlave zo schodov oratória a takmer ho zabil, ale Panna Mária mu hneď milostivo vrátila zdravie. Z vďačnosti za toto dobrodenie jej Silvester až do konca svojho života preukazoval najcitlivejšiu neochvejnú zbožnosť. Zomrel vo veku približne deväťdesiat rokov, preslávený svätosťou a zázrakmi, šiesteho dňa Kalendy decembra v roku spásy 1267. Zvrchovaný pápež Lev XIII rozšíril jeho ofícium a omšu na univerzálnu Cirkev.

Smrť ti, Silvestre, zjavila márnosť vznešeného rodu a krásy, otvorila ti cestu života. Ľahkomyseľný svet, oklamaný preludom falošných rozkoší, nedokáže pochopiť evanjelium, ktoré odkladá blaženosť na iný život a otvára cestu do Cirkvi, prosíme nášho milosrdného Boha, aby nám vzhľadom na tvoje zásluhy udelil milosť pohŕdať, tak ako ty, pominuteľnými radosťami tohto sveta, aby sme sa spolu s tebou mohli zúčastniť na pravom a večnom šťastí. Zhovievavo podpor našu prosbu svojou vlastnou prosbou.

Prosíme toho, ktorý ťa oslávil, aby požehnal a rozmnožil tvojich synov, aby ich a celý mníšsky rád a každú rehoľnú rodinu podržal v utrpení súčasných čias. Ó, svätý opát, odmeň novými dobrodeniami dôveru zvrchovaného pontifika, ktorý v týchto smutných dňoch rozšíril svoj cultus na celú Cirkev.

Svätý Peter Alexandrijský, biskup a mučeník

Svätý Klement a Peter.JPG

Peter, nástupca svätého Theonasa v Alexandrijskej stolici, bol svojou učenosťou a svätosťou slávou Egypta a svetlom celej Božej cirkvi. Takú odvahu mal pri strašnom prenasledovaní, ktoré vyvolal Maximián Galérius, že príklad jeho obdivuhodnej trpezlivosti posilnil mnohých v kresťanských cnostiach. Ako prvý vylúčil zo spoločenstva veriacich, Ariusa, alexandrijského diakona, za to, že uprednostňoval schizmu meletiánov.

Keď Maximián odsúdil Petra na smrť, prišli za ním do väzenia kňazi Achillas a Alexander, aby sa prihovorili za Ária; biskup však odpovedal, že v noci sa mu zjavil Ježiš s roztrhnutým odevom, a na jeho otázku po príčine odpovedal: “Árius roztrhol môj odev, ktorým je Cirkev.” Potom predpovedal, že oni dvaja ho postupne vystriedajú na biskupskom stolci, a zakázal im, aby niekedy prijali Ária k prijímaniu, lebo vedel, že je pre Boha mŕtvy.

Pravdivosť tohto proroctva sa čoskoro potvrdila udalosťou. Petra sťali, a tak šiel prijať korunu mučeníctva na šieste kalendy decembra, v dvanástom roku svojho biskupstva. (Legenda svätého Petra Alexandrijského v Rímskom breviári)

Ponúkajme svoju úctu a modlitby veľkému biskupovi, ktorého si dnes Cirkev takto pripomína. Dlhý čas vystupoval pod menom Peter mučeník, až v trinástom storočí ďalší mučeník Peter, sám slávny medzi všetkými, si prišiel nárokovať na tento titul a zanechal svojho slávneho brata známeho ako sv. Peter Alexandrijský.

ANT. Tento svätec bojoval až do smrti za zákon svojho Boha a nebál sa slov bezbožníkov, lebo bol založený na pevnej skale.

℣. Ty si ho korunoval slávou a cťou, Pane.

℟. A ustanovil si ho nad dielami svojich rúk.

MODLITBA

Vzhliadni na našu slabosť, všemohúci Bože, a keďže ťarcha našich vlastných skutkov nás ťaží, nech nás chráni slávny príhovor blahoslaveného Petra, tvojho mučeníka a biskupa. Skrze.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.