Screenshot-2023-11-22-134237-e1700660619254-810x500.png

Írski psychiatri kritizujú navrhovaný zákon o asistovanej samovražde

27
Kultúra smrti

<Írska akadémia psychiatrov varovala, že navrhované právne predpisy, ktoré podporujú asistovanú samovraždu v národnom parlamente, by mohli vystaviť viac ľudí zraniteľnosti, čo je čiastočne spôsobené už aj tak neštandardnou starostlivosťou na konci života v krajine.

“Naše kolégium verí, že existuje aj iná cesta,” povedala skupina Spoločnému výboru pre asistované umieranie, ktorý má na budúci rok predložiť odporúčania írskemu parlamentu (Oireachtas).

V októbri 2020 predložil zákonodarca Gino Kenny do Oireachtas návrh zákona o dôstojnom umieraní (Dying with Dignity Bill 2020). Cieľom návrhu zákona je umožniť možnosť asistovaného umierania na konci života pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnou chorobou. V januári tohto roku bol zriadený osobitný parlamentný výbor Joint Committee on Assisted Dying (Spoločný výbor pre asistované umieranie), ktorého úlohou je preskúmať tému asistovaného umierania v Írsku.

Dňa 14. novembra sa zúčastnili na zasadnutí výboru zástupcovia z College of Psychiatrists, Dr. Siobhan MacHale, Dr. Eric Kelleher a dr. Anita Ambikapathy hovorili so Spoločným výborom Oireachtas pre asistované umieranie.

Tím lekárov povedal výboru o svojich obavách týkajúcich sa ochrany zraniteľných osôb v prípade prijatia zákona o eutanázii, o zlom rozdelení finančných prostriedkov do paliatívnej starostlivosti, o nedostatku dostupnej psychologickej a psychiatrickej podpory a o nedostatku dôkladného etického výskumu v oblasti starostlivosti o osoby na konci života.

Šéfka Kolégia psychiatrov v Írsku, konzultantka styčného psychiatra dr. Siobhan MacHaleová, uviedla, že v súvislosti s poskytovaním asistovanej samovraždy je potrebné zvážiť “mnoho výziev” a že jednou z hlavných výziev, ktorým Írsko čelí, je zdravotný systém “fungujúci v prostredí neštandardnej starostlivosti na konci života.”

MacHale sa domnieva, že “odpoveďou na to nie je ukončiť život našich pacientov’, ale namiesto toho by sa zákonodarcovia mali snažiť “poskytnúť vhodné intervencie–založené na dôkazoch–, od lepšej kontroly bolesti až po podporu rodiny.”

“Riešenie týchto nedostatkov je nevyhnutným ďalším krokom, nie umožniť ukončenie života nevyliečiteľne chorých ľudí, aby sa predišlo týmto problémom. Môžeme to urobiť lepšie,”povedal MacHale.

Kelleher, konzultant styčného psychiatra a člen výboru pre ľudské práva a etiku vysokej školy,”varoval výbor, že “normalizácia” asistovaného umierania by mohla “vystaviť viac ľudí zraniteľnosti.”

Psychiatri odporučili írskym poslancom a tvorcom politiky, že vzhľadom na “zložitosť navrhovanej legislatívy ” je potrebný väčší vstup pacientov a rodín. Dodali, že tvorcovia politiky by sa namiesto legalizácie asistovanej smrti v Írsku mali zamerať na uprednostnenie lepšej liečebnej starostlivosti v oblasti duševného zdravia a paliatívnej starostlivosti.

V Írskej republike v súčasnosti prebiehajú vypočúvania predkladateľov o možnosti legalizácie asistovanej samovraždy. Od 24. januára 2023 je zriadený parlamentný výbor, ktorý sa zaoberá legalizáciou eutanázie a diskutuje o právnych a etických otázkach asistovanej samovraždy, ak by sa stala zákonom.

Tlak na legalizáciu eutanázie v Írsku vyvíja radikálna ľavica v krajine. Diskusie a debaty boli počas vypočúvaní v Dubline búrlivé. V októbri počas vypočúvania vo výbore senátorka Lynn Ruaneová, ktorá je za potraty a za konope, prerušila profesora Williama Binchyho – známeho právneho poradcu a právnika v Írsku – slovami:

Čo’vás zaujíma, ak zomriem na konci života? Ako to ovplyvní váš život? Vy ako biely privilegovaný človek, ako moja smrť ovplyvní váš život?"

Irská vysoká škola psychiatrov na záver povedala Výboru pre asistované umieranie, že “bude potrebná veľká múdrosť a odvaha, aby sme našli rovnováhu nielen pre tých, ktorí majú jasne počuteľné hlasy, ale aj pre nepočuteľné hlasy šepkajúce z našej budúcnosti.”