elderly_sick_man_with_wife_euthanasia-810x500.jpg

AMA je aj naďalej proti asistovanej samovražde po tom, čo na výročnom zasadnutí neuspeli návrhy na zmenu politiky

30
Kultúra života

Americká lekárska asociácia (AMA) odmietla návrhy na zrušenie svojho odporu voči samovražde s asistenciou lekára, čo naznačuje, že existuje prinajmenšom jedna hranica, ktorú tento ľavicový zdravotnícky orgán ešte nie je ochotný prekročiť.

Tento víkend sa konalo výročné priebežné zasadnutie Snemovne delegátov AMA, na ktorom sa posudzoval celý rad navrhovaných politických zmien, medzi ktorými boli aj dve rezolúcie, ktoré by AMA formálne podporili, resp. zaujali neutrálny postoj k tejto téme. Obe by tiež zmenili terminológiu tejto praxe z “Samovražda s asistenciou lekára” na “Lekárska pomoc pri umieraní.”

Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ organizácie Euthanasia Prevention Coalition (EPC), informoval, že obe rezolúcie boli zamietnuté, a to aj vďaka “mnohým zdravotníckym pracovníkom, ktorí reagovali na varovanie”, ktoré minulý mesiac vydali skupiny ako EPC “a pracovali na zamietnutí rezolúcií 4 a 5.”

“Posolstvo, ktoré si treba odniesť, je, že zdravotnícki pracovníci, mladí lekári a študenti medicíny sa musia zapojiť do činnosti AMA,” hovorí Schandenberg.

V dôsledku toho budú Zásady lekárskej etiky AMA’ďalej uvádzať, že “povolenie lekárom vykonávať eutanáziu by v konečnom dôsledku spôsobilo viac škody ako úžitku,” pretože táto prax “je zásadne nezlučiteľná s úlohou lekára’ako liečiteľa, bolo by ťažké alebo nemožné ju kontrolovať,” “predstavovala by vážne spoločenské riziká,” a “mohla by sa ľahko rozšíriť na neschopných pacientov a iné zraniteľné skupiny obyvateľstva.”

Výsledok je výnimkou z AMA’silnej ľavicovej zaujatosti vo väčšine otázok od podporovania vakcín COVID-19 a odmietania terapeutických prípravkov ako ivermektín až po obhajovanie potratov na požiadanie a chirurgickej alebo chemickej “zmeny pohlavia” detí.

Desať štátov plus District of Columbia v súčasnosti povoľuje asistovanú samovraždu. Na federálnej úrovni republikáni v Snemovni reprezentantov USA požiadali o ukončenie eutanázie v hlavnom meste krajiny, nad ktorým má Kongres právomoc. Kritici tvrdia, že táto prax znehodnocuje ľudský život, povzbudzuje lekárov aj pacientov, aby nevyužívali reálne možnosti liečby, a motivuje poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby podporovali túto “možnosť” nie preto, že pacient nemá inú možnosť, ale preto, aby znížil vlastné náklady alebo si zaobstaral čerstvé orgány.

Medzičasom Bidenova administratíva navrhla zrušenie federálnych predpisov, ktoré poskytujú ochranu svedomia pre odborníkov, ktorí sa nechcú angažovať v “potratov, sterilizácie a niektorých ďalších zdravotníckych služieb,” “asistovanej samovraždy, eutanázie alebo usmrtenia z milosti,” a pre “organizácie riadenej starostlivosti s morálnymi alebo náboženskými výhradami voči poradenstvu alebo odporúčaniu na určité služby.”

Na Linku pre prevenciu samovrážd v Spojených štátoch sa možno dovolať na číslo 988.