Screenshot-2023-01-31-at-13.37.16-e1675172315200-810x500.png

Spoločnosť Thomasa Mora si pripomína 25. výročie obrany života, rodiny a slobody

33
Kultúra života

Spoločnosť Thomas More Society včera oslávila 25 rokov obrany života, rodiny a slobody. Prvé štvrťstoročie Spoločnosti Thomasa Mora’bolo poznačené kritickými národnými prípadmi, hrdinskými klientmi, rozrastajúcim sa zoznamom zamestnancov a špeciálnych poradcov - počnúc rokom 1998 uprostred obhajoby zástancov života v súdnom procese NOW v. Scheidler . Toto víťazstvo, definitívne dosiahnuté v roku 2014, vydláždilo cestu k’ospravedlneniu Marka Houcka v’roku 2023 v’rozhodujúcom triumfe nad agresívnou kampaňou Bidenovho ministerstva spravodlivosti proti nevinným pro-life Američanom. V súčasnosti táto národná nezisková verejnoprávna firma v danom čase vedie viac ako 150 prípadov.

Tom Brejcha, zakladateľ, prezident a hlavný právny zástupca, povedal:

“Thomas More Society sa angažuje v ochrane nenarodených detí, zachovávaní tradičnej morálky a vytrvalo bráni náboženskú slobodu. Spoločnosť Thomas More Society je vášnivá, praktická a vytrvalá, od udržiavania Jezuliatka v jasličkách na verejných námestiach po celej Amerike až po boj za spravodlivosť pre zástancov života až po Najvyšší súd Spojených štátov. Chránime zákonné práva jednotlivcov pred nespravodlivým vládnym a iným prenasledovaním, obhajujeme práva náboženských organizácií a podnikov, ktoré odmietajú podporovať potraty, a chránime pred narúšaním náboženskej slobody a znehodnocovaním židovsko-kresťanských zásad a praktík.”

Kresťanský svetonázor Thomas More Society’informuje o ich odhodlaní poskytovať právnu ochranu tým, ktorí bránia život. “Združovať sa so spoluobčanmi na obhajobu posvätnosti každého ľudského života—narodeného i nenarodeného, chceného či údajne ‘nechceného’—sú vzácne práva všetkých amerických občanov,” vyhlásil Brejcha.

Právne bitky, ktoré viedla Spoločnosť Thomasa Mora, mali závažné dôsledky pre cirkvi, veriace organizácie a rodiny. “Spoločenské zmeny vyostrili útoky proti kresťanom,” dodal Brejcha a potvrdil, že Spoločnosť Thomas More je pripravená energicky čeliť rastúcim výzvam voči životu, rodine a slobode.

V prípade, ktorý otriasol celým národom, právnici Spoločnosti Thomas More zabezpečili v januári 2023 víťazstvo pre obhajcu života Marka Houcka. Ťažko ozbrojený zásah FBI v Houckovej rezidencii ohromil národ – získal širokú podporu pre otca siedmich detí, ktorý bol odvlečený od svojej rodiny pod hrozbou použitia zbrane a falošne obvinený ministerstvom spravodlivosti z porušenia zákona FACE pred zariadením plánovaného rodičovstva.

“To bolo pre nás veľké víťazstvo. Vyslalo dôležité posolstvo: Ministerstvo spravodlivosti’nebude tolerovať zbraňové stíhanie zástancov života,” zdieľal Peter Breen, výkonný viceprezident Spoločnosti Thomasa Mora & vedúci súdnych sporov, ktorý viedol Houckovu’obhajobu. “Ale naša práca siaha ďaleko za tvorcov titulkov. Rovnako tvrdo bojujeme za práva ‘malého človeka’ v prípadoch, ktoré sa nedostanú na titulné stránky novín.” Breen spomenul nedávny prípad cirkevného hudobníka a stredoškolského učiteľa, ktorý sa stal terčom propagátorov potratov a potom bol falošne obvinený z ublíženia na zdraví.

“Prípad bol vykonštruovaný, náš klient a jeho manželka boli obťažovaní a on prišiel o prácu,” vysvetlil Breen. “Prečo? Pretože boli nevinnými okoloidúcimi v štátnej budove v deň, keď protestujúci zástancovia potratov chceli z niekoho urobiť príklad. Sme presvedčení, že každý zástanca života si zaslúži najlepšiu možnú obhajobu.”

Spoločnosť Thomasa Mora zastupovala rodičov, študentov, učiteľov, pastorov, kňazov, mníšky, lekárov, príslušníkov armády, profesionálnych športovcov, mužov, ženy a deti, zo všetkých spoločenských vrstiev. Počas uplynulých 25 rokov Spoločnosť Thomasa Mora hrdo zastupovala Ligu za život (Pro-Life Action League); Lilu Roseovú & Live Action; Davida Daleidena & Centrum pre medicínsky pokrok (Center for Medical Progress); Abby Johnsonovú & And Then There Were None; 40 Days for Life; South Bay United Pentecostal Church; Sidewalk Advocates for Life; Cathy Millerovú & Tastries Bakery; Elizabeth Mirabelliovú & Lori Ann Westovú; Sr. Deirdre Byrne; Notre Dame 88; Lauren Handy; Students for Life; Church @ The Rock; National Institute of Family and Life Advocates (NIFLA); Heartbeat International; a mnohí ďalší.

Všetko sa začalo prelomovou právnou bitkou trvajúcou tri desaťročia, NOW v. Scheidler. Potratová lobby podala žalobu proti pokojným zástancom ochrany života vrátane zosnulého Josepha Scheidlera –s použitím zákona určeného na boj proti organizovanému zločinu –v snahe zatvoriť pro-life poradenstvo na chodníku. Brejcha nakoniec opustil svoju právnickú firmu, aby obhajoval Scheidlera a ďalších, a v roku 1998 založil Spoločnosť Thomasa Mora, aby pokračoval v desaťročia trvajúcom právnom boji. Počas bezprecedentnej cesty sa prípad dostal trikrát pred Najvyšší súd. V rokoch 2006 a 2003 spoločnosť Thomas More Society zasadila rozhodujúce údery potratovej lobby v mene hnutia za život – obhájila budúcnosť poradenstva na chodníkoch a obhajoby života. Scheidler, známy ako “krstný otec pro-life hnutia,” zomrel v roku 2021, ale ním založenú Pro-Life Action League naďalej zastupuje Thomas More Society. Ann Scheidlerová, jeho vdova, pôsobí ako predsedníčka predstavenstva v Thomas More Society.

Tom Brejcha, prezident a hlavný právny zástupca, a Joe Scheidler, zakladateľ Akčnej ligy za život, pred Najvyšším súdom USA, keď bol Scheidlerov’prípad na Najvyššom súde USA po tretí raz (Kredit: Thomas More Society)

“Tom Brejcha a Thomas More Society sú už mnoho rokov priateľmi a dôveryhodnými právnymi poradcami hnutia za život,” uviedol Scheidler. “Títo právnici tvrdo pracovali na tom, aby stanovili a udržali štandard dokonalosti v právnej oblasti.”

V posledných rokoch sa úspešné žaloby, ktoré podala Spoločnosť Thomasa Mora proti guvernérom Kalifornie, Illinois a New Yorku, dostali až na Najvyšší súd Spojených štátov amerických a úspešne vyvrcholili znovuotvorením modlitební. Právnici Spoločnosti Thomasa Mora tiež zastavili nútené zaradenie aztéckych modlitieb do kalifornských’školských osnov a úspešne obhájili právo návrhárky tort Cathy Millerovej odmietnuť vytvoriť tortu na mieru pre svadobný’obrad osôb rovnakého pohlavia.

Súčasné významné právne výzvy zahŕňajú:

K budúcnosti Brejcha dodal:

“Tieto právne bitky sú čoraz intenzívnejšie a náš národ je čoraz viac polarizovaný. Po zvrátení rozsudku Roe v. Wade je teraz okrem prebiehajúcich federálnych bitiek 50 bojových polí. Máme pred sebou veľa práce, ale sme pripravení čeliť novým výzvam na obzore. Spoločnosť Thomas More Society, ktorá teraz začína svojich ďalších 25 rokov, je na čele právneho boja za život, rodinu a slobodu: chráni tehotenské centrá pred novými právnymi manévrami, ktoré útočia na ich samotné právo na existenciu, bráni zrušenie potratových tabletiek a chráni rodiny a deti pred rastúcou vlnou rodovej ideológie. Z celého srdca by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí podporili Thomas More Society za uplynulé štvrťstoročie, všetkým, ktorí sa pomodlili za našich právnikov a klientov alebo podali pomocnú ruku—nebyť vás, nemohli by sme bojovať za život, rodinu a slobodu. To najlepšie ešte len príde!”