shutterstock_1207937419-e1695809598630-810x500.jpg

Alberta a Britská Kolumbia získajú federálne okresy z oblastí Ontária, ktoré ovládajú liberáli

29
Neutral

Alberta a Britská Kolumbia získajú viac federálnych obvodov, čo by mohlo zvýšiť šance konzervatívcov’ na federálne víťazstvo v nasledujúcich voľbách.  

Podľa správy, ktorú 10. októbra zverejnil Blacklock’ s Reporter, v nasledujúcich federálnych voľbách bude menej poslancov v Toronte a severnom Ontáriu a viac v Okanagane v Britskej Kolumbii a na predmestí Alberty.  

“Jedna z našich tohtoročných aktivít zameraných na pripravenosť na voľby sa týka prerozdelenia volebných hraníc,” vypovedal hlavný volebný komisár Stéphane Perrault vo výbore pre záležitosti snemovne.   

Zmeny vstúpia do platnosti na základe Zákona o úprave volebných hraníc 22. apríla 2024 a voľby po tomto dátume sa “uskutočnia podľa novej mapy.” 

Prenastavenie má za cieľ obnoviť rovnováhu kresiel úmerne rastu počtu obyvateľov v rámci provincií. Bude to znamenať rekordných 343 kresiel v Dolnej snemovni. V súčasnosti je v Ontáriu rozdelených 122, v Québec 78, v Britskej Kolumbii 43, v Alberte 37, v Saskatchewane 14, v Manitobe 14, v Novom Škótsku 11, v Novom Brunšviku 10, v Newfoundlande a Labradore 7, na Ostrove princa Eduarda 4 a po jednom v Yukone, Severozápadných teritóriách a Nunavute.  

Podľa nového rozdelenia príde Toronto o jazdecký obvod Scarborough-Agincourt, ktorý zastáva liberálny poslanec Jean Yip, čím sa počet federálnych jazdeckých obvodov zníži z 25 na 24. V minulých voľbách všetkých 25 torontských jazdcov hlasovalo za liberálov s 51-percentnou podporou, čím strana získala’najväčší počet hlasov voličov v ktoromkoľvek veľkom kanadskom meste. 

“Je potrebné presunúť obvod do iných oblastí Veľkej torontskej oblasti, ktoré sú síce rovnako rozmanité, ale rastú oveľa rýchlejšie ako mesto Toronto,” uvádza sa v Záverečnej správe Komisie pre federálne volebné hranice provincie Ontario. 

“Počet obyvateľov mesta Toronto vzrástol od roku 2011 do roku 2021 len o 6,9 % v porovnaní s 11.7 percent pre zvyšok provincie,” napísala a argumentovala, že zachovanie 25 kresiel v Toronte by “nespravodlivo ovplyvnilo ostatné časti Ontária.”  

Dodatočne má Severné Ontário prísť o jedno zo svojich deviatich kresiel. V roku 2021 väčšina ridingov v severnom Ontáriu volila liberálov, s výnimkou Kenory (konzervatívny poslanec Eric Melillo) a Timmins-James Bay (poslanec za nových demokratov Charlie Angus). 

“Nachádzame sa vo veľmi krehkom období pre demokraciu,” svedčil poslanec Angus 8. mája vo výbore pre záležitosti snemovne. “Musíme urobiť všetko pre to, aby sme občanov uistili, že na ich hlase záleží a že sú vypočutí.” 

Ontárijské’jazdecké obvody majú byť pridelené západným provinciám. Britská Kolumbia, ktorá zvyčajne volí liberálov alebo nových demokratov, získa jedno nové kreslo, Vernon-Lake Country v Okanagane.  

Na druhej strane Alberta, historicky konzervatívna provincia, získa tri ridings v Calgary McKnight, Airdrie-Chestermere a Spruce Grove-Leduc. 

Aberta ridings nie je jediným faktorom, ktorý poukazuje na víťazstvo konzervatívcov na jeseň budúceho roka. V poslednom čase majú Kanaďania čoraz viac plné zuby vedenia premiéra Justina Trudeaua’   

Zámerový prieskum odhalil, že miera nesúhlasu s Trudeauom’dosiahla rekordných 57 percent. Toto číslo by nemalo byť prekvapením, keďže prieskum tiež ukázal, že 72 percent Kanaďanov znepokojujú rastúce životné náklady v súvislosti so stále sa zvyšujúcou Trudeauovou’uhlíkovou daňou a energetickými reguláciami.   

Podľa a správy z 5. septembra kanadského štatistického úradu ceny potravín rastú rýchlejšie ako celková miera inflácie – celková miera inflácie v krajine – keďže základné potraviny sa medziročne zvyšujú o 10 až 18 percent v porovnaní s celkovou mierou inflácie na úrovni 4 percent.   

Začiatkom tohto roka Bank of Canada priznala, že Trudeauove’federálne “programy na boj proti klimatickým zmenám”, ktoré niektorí provinční predstavitelia považovali za “extrémne”, skutočne pomáhajú podnecovať infláciu.  

Naviac, v dôsledku Trudeauovej vlády zákona o internetovom spravodajstve, Kanaďania už nemôžu prístup k správam na Facebooku alebo Instagrame, keďže Meta odmieta platiť poplatky, ktoré zákon nariaďuje.  

Na druhej strane predseda Konzervatívnej strany Poilievre otvorene odsúdilZákon o internetovom spravodajstve a prirovnal ho k dystopickému románu Georgea Orwella’1984.”  

Poilievre navyše Kanaďanom opakovane sľúbil, že bude zruší uhlíkovú daň a obnoviť ekonomiku v prípade zvolenia za premiéra.  

Poilievre však v očiach sociálnych konzervatívcov nie je bez množstva vlastných problémov.  

Kým Trudeau vystúpil s odsúdením pochodu Million Person March z 20. septembra proti indoktrinácii LGBT v školách, Poilievre spočiatku nepodporil nesmierne populárne prorodinné úsilie, a dokonca zašiel tak ďaleko, že jeho kancelária nariadila, aby sa jeho zástupca zdržal akýchkoľvek vyhlásení o tomto hnutí. 

Poilievre nakoniec predsa len prelomil svoje mlčanie v tejto veci, pričom Trudeaua zatratil za jeho odsúdenie znepokojených rodičov a vyzval federálnu vládu, aby diskusie o LGBT prenechala rodinám a nie vzdelávaciemu systému.