GettyImages-1704355991-810x500.jpg

Republikáni v Snemovni reprezentantov nominovali Steva Scaliseho na nového predsedu, čaká ho záverečné hlasovanie

16
Neutral

Republikáni Snemovne reprezentantov v stredu hlasovali 113-99 za to, aby sa líder väčšiny v Snemovni reprezentantov Steve Scalise z Louisiany stal ich nominantom na post budúceho predsedu Snemovne reprezentantov namiesto predsedu súdneho výboru Snemovne reprezentantov Jima Jordana z Ohia, pričom konečné hlasovanie celej snemovne ešte len príde.

Minulý týždeň osem republikánov pod vedením republikána Matta Gaetza z Floridy hlasovalo spolu s demokratmi za odvolanie predchádzajúceho predsedu GOP Kevina McCarthyho z Kalifornie v prekvapujúco náhlej revolte, ktorá sa odvolávala predovšetkým na nespokojnosť s jeho výkonom pri rokovaniach o rozpočte, ale nemala na mysli konkrétneho náhradníka.

Roll Call uvádza, že väčšina republikánov v Snemovni reprezentantov podporuje Scaliseho, zväčša konvenčného republikána, ktorý je za život, ale ani v predchádzajúcich vedúcich pozíciách nezastával líniu konzervativizmu vo vnútrostraníckych sporoch; minulý rok údajne dal republikánom v Snemovni reprezentantov požehnanie, aby hlasovali, ako chcú, o návrhu zákona demokratov na kodifikáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni. 

V roku 2017 bol Scalise zastrelený ľavicovým radikálom, ktorý spustil paľbu na tréningu kongresového bejzbalu. Jeho ťažké zranenia si vyžiadali intenzívnu liečbu a na niekoľko mesiacov ho vyradili z Kongresu.

Stredajšie hlasovanie’nasledovalo po neúspešnom pokuse poslancov. Chipa Roya z Texasu a Briana Fitzpatricka z Pensylvánie zvýšiť hranicu pre republikánske nominácie na predsedu na 217 pred tým, ako sa posunú na hlasovanie celej snemovne. Neuspel 135:88.

Záležitosť sa teraz presúva na hlasovanie na pôde parlamentu, kde si Scalise môže dovoliť, aby proti nemu hlasovali len štyria republikáni, čo by mohlo zopakovať boj o zvolenie McCarthyho za predsedu v januári, počas ktorého sa zdržanlivcom podarilo vynútiť si od neho viaceré ústupky.

“Ak sa pozriete za nás na tento Kapitol, Kongres teraz nemôže pracovať bez predsedu, ale svet sa stále hýbe, a’pracuje, a’ide veľmi zlým smerom,” Scalise povedalv stredu. “Musíme’vrátiť snemovňu späť do práce. Sú tu skutočné veci, ktoré treba urobiť. Samozrejme, že som’hovoril s našimi spojencami v Izraeli. Sú tu skutočné veci, ktoré potrebujú. Viete, už sme prijali niekoľko právnych predpisov — len v posledných týždňoch — na zavedenie možnosti, aby Izrael mal viac obranných systémov, ktoré by mohol používať už dnes. Tieto veci ešte nie sú zavedené. Je potrebné vykonať skutočnú prácu. Myslím si, že naši členovia sú odhodlaní vrátiť sa k práci viac ako kedykoľvek predtým. Chcem, aby sa táto práca začala dnes.”

Po krátkych špekuláciách, že by mohol byť sám navrhnutý na túto pozíciu, bývalý prezident Donald Trump podporil Jordana, konzervatívca, ktorý je v minulosti v rozpore s vedením GOP. Trumpov’hlavný súper v boji o prezidentskú nomináciu GOP, floridský guvernér Ron DeSantis, síce nikoho oficiálne nepodporil, ale za dobrú voľbu označil Jordana, Roya a Thomasa Massieho z Kentucky; tiež vyčítal iniciátorom, že nemali plán na to, čo bude nasledovať po McCarthym.