CBDC-scaled-e1676139332196-810x500.jpg

Členovia Snemovne reprezentantov opätovne predložili návrh zákona, ktorý má zabrániť Bidenovej administratíve zaviesť digitálnu menu centrálnej banky

33
Kultúra smrti

Republikánsky poslanec Tom Emmer z Minnesoty presadzuje legislatívu, ktorá zakazuje federálnej vláde vydávať digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), pričom sa obáva, že by sa takýto krok mohol použiť na narušenie súkromia Američanov alebo na kontrolu ich ekonomických rozhodnutí.

H.R.5403, CBDC Anti-Surveillance State Act, by zakázal bankám Federálneho rezervného systému USA “emitovať digitálnu menu centrálnej banky alebo akékoľvek digitálne aktívum, ktoré je jej v podstate podobné pod akýmkoľvek iným názvom alebo označením, priamo jednotlivcovi,” a Rade guvernérov Federálneho rezervného systému’a Federálnemu výboru pre voľný trh “používať akúkoľvek digitálnu menu centrálnej banky alebo akékoľvek digitálne aktívum, ktoré je jej v podstate podobné pod akýmkoľvek iným názvom alebo označením, na vykonávanie menovej politiky.”

Návrh zákona má v súčasnosti 68 spolupredkladateľov (všetci republikáni) a 20. septembra prešiel Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov USA v pomere hlasov 27:20. Emmer návrh zákona predložil už vlani, keď sa mu nepodarilo získať podporu. 

“Tento návrh zákona je jednoduchý: “Zastavuje snahy tohto administratívneho štátu pod vedením prezidenta Bidena o vydanie nástroja finančného dohľadu, ktorý bude podkopávať americký spôsob života,” povedal Emmer, ktorý je zároveň šéfom väčšiny v Snemovni reprezentantov. “V Číne komunistická strana používa digitálnu menu centrálnej banky na sledovanie výdavkových návykov svojich občanov. Údaje sa používajú na vytvorenie systému sociálneho kreditu, ktorý odmeňuje alebo trestá ľudí na základe ich správania.”

“Bližšie k domovu na západnej pologuli, v Kanade, Trudeauova administratíva zmrazila bankové účty jednotlivcov zapojených do protestov kamionistov v roku 2022,” pokračoval. “To môže fungovať v Kanade, u nás to nefunguje.”

“Tento apetít po finančnom dohľade môže, bohužiaľ, získať pevnú pozíciu práve u nás doma,” varoval Emmer. “Biely dom vydal výkonné nariadenie, v ktorom naliehavo požaduje výskum a vývoj digitálnej meny centrálnej banky, a správy agentúr k tomuto nariadeniu jasne ukázali, že Bidenova administratíva nielenže túži vytvoriť CBDC, ale je ochotná vymeniť právo Američanov” na finančné súkromie za digitálnu menu centrálnej banky v štýle dohľadu.”

Kalifornská republikánka Maxine Watersová z USA, ktorá je vo finančnom výbore’vedúcou demokratkou, napadla návrh zákona s odôvodnením, že “by tento výskum potlačil a zabránil by nám napredovať, aj keby to znamenalo, že dolár stratí svoj status svetovej’rezervnej meny a aj keby to znamenalo, že U.občania USA stratia možnosť rýchlejších, lacnejších a jednoduchších platieb.”

Vyhliadky digitálnej meny centrálnej banky a centralizovanej digitálnej identifikácie sú propagované ako veľký pokrok pre osobné pohodlie, bezpečnosť a spoľahlivosť, ale nesú so sebou veľké riziko pre osobnú slobodu. Kritici varujú, že takéto systémy by sa mohli použiť na ľahšie sledovanie alebo obmedzovanie pohybu jednotlivcov’, zasahovanie do ich súkromia a obmedzovanie ich ekonomických možností, prípadne s potenciálom dokonca podmieniť možnosť platiť za čokoľvek dodržiavaním nových vládnych noriem.

Takáto budúcnosť je v súčasnosti skúma Bidenova administratíva, ktorá začiatkom tohto roka nariadila vypracovať štúdiu o možnosti prechodu na digitálny dolár, aj keď tento koncept je opustiliďalšie krajiny, ktoré o ňom uvažovali, vrátane Japonska, Dánska a Nigérie. Podľa májového prieskumu libertariánskeho inštitútu Cato je za prijatie CBDC len 16 % Američanov.

V poli republikánov, ktorí sa v súčasnosti uchádzajú o nomináciu na Bidenovho súpera v prezidentských voľbách v roku 2024, sa proti CBDC najostrejšie postavil guvernér Floridy Ron DeSantis. V máji podpísal zákon, ktorým zakázal “používanie federálne prijatej digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) jej vylúčením z definície peňazí v rámci floridského’jednotného obchodného zákonníka” a “CBDC vydávaných v zahraničí na ochranu spotrebiteľov pred snahami globalistov prijať celosvetovú digitálnu menu.”

Tiež sľúbil, že v prípade zvolenia za prezidenta zakáže CBDC, pričom ich označil za “masívnu hrozbu pre americkú slobodu” a poznamenal, že administratíva jeho hlavného konkurenta z GOP, bývalého prezidenta Donalda Trumpa, bola priaznivo naklonený CBDC.