agustin-carstens-2-810x500.png

Šéf skupiny centrálnych bánk nepravdivo tvrdí, že ľudia chcú digitálne meny

37
Neutral

Generálny riaditeľ Banky pre medzinárodné zúčtovanie Agustin Carstens počas prejavu o právnych výzvach v oblasti digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) povedal: "Ľudia chcú, aby ich peniaze boli digitálne a programovateľné.

Austin Carstens vo svojom vystúpení na konferencii Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) Innovation Hub-Financial Stability Institute o právnych aspektoch CBDC, ktorá sa konala 27. septembra vo švajčiarskom Bazileji, vyjadril poľutovanie nad tým, že “takmer 80 % centrálnych bánk buď nemôže vydávať digitálnu menu podľa svojich platných zákonov, alebo je právny rámec nejasný.”

Napriek právnym problémom šéf BIS uviedol, že ľudia chcú mať programovateľné CBDC, pričom uviedol:

Užívatelia čoraz viac požadujú nové formy peňazí… Ľudia chcú, aby ich peniaze boli digitálne a programovateľné. Chcú mať možnosť previesť ich cez hranice rýchlo, lacno a bezpečne.

Carstens’ argumentuje na základe svojho presvedčenia, že “súčasný menový systém… sa musí vyvíjať”pretože to’ľudia chcú a že “pokrok v digitálnych službách poukazuje na nedostatky existujúcich systémov a zároveň zvyšuje očakávania, čo by mali peniaze robiť.”

Nigéria’eNaira je však jedným z príkladov experimentu CBDC, ktorý je v priamom rozpore s Carstensovými’ tvrdeniami.

Pri písaní pre Mises Institute minulý mesiac poľský novinár Jan M. Fijor uviedol, že 99,5 percenta Nigérijčanov hlasovalo v októbri minulého roka proti eNaire, ale vláda ju aj tak presadila, pričom znížila dostupnosť fyzickej hotovosti.

Čítajte: Ako digitálna mena Nigérie’viedla takmer okamžite k chudobe a chaosu

Keď sa ukázalo, že ani stará, ani nová naira nefungujú, ľudia vyšli do ulíc. Strieľalo sa a niekoľko ľudí zomrelo. V reakcii na odmietnutie prijať ich starú hotovosť, znehodnotenú koncom januára, sa ľudia bez bankových účtov, legálnej hotovosti alebo akýchkoľvek úspor uchýlili k tradičným metódam: výmennému obchodu a obchodnému úveru.

Mačkari ich vymieňali s farmármi za bataty. Výrobcovia mydla vymieňali za palivo a majitelia malých podnikov poskytovali svojim dodávateľom dlhšie úverové podmienky. Učitelia a upratovačky z miestnych škôl hľadali pomoc, hlavne potraviny, v rodinách svojich žiakov.

Podľa správy MMF, “Nigéria’eNaira, rok po,” zverejnenej v máji 2023, “Verejné prijatie eNairy bolo doteraz sklamaním, ”a že “napriek chvályhodnej neprerušenej prevádzke počas celého prvého roka sa projekt CBDC zatiaľ neposunul za počiatočnú vlnu obmedzeného prijatia.”

Aké’je riešenie MMF’

Sieťové efekty naznačujú, že počiatočné obdobie nízkeho prijatia [eNaira] si bude vyžadovať koordinované politické úsilie na jeho prelomenie.

Takže kým Carstens v BIS hovorí, že ľudia požadujú programovateľné CBDC, úplne ignoruje situáciu v Nigérii, ale to’je len jeden príklad.

Takisto ignoruje obavy občanov na celom svete, že vlády a korporácie by mohli byť schopné naprogramovať CBDC na obmedziť menej žiaduce nákupy, napríklad mäsa, streliva alebo benzínu, s potenciálom ešte viac závažné zneužitie moci.

V právnej oblasti GM BIS uviedol, že “právne rámce musia tiež napredovať, ak chceme, aby CBDC naplnili svoj potenciál”, pričom uznal, že “CBDC vyvolávajú nové otázky a budú zahŕňať nové prípady použitia,” takže “právny rámec musí držať krok.”

Podľa Carstensa “právny rámec je kľúčovým základom pre legitímnosť peňazí a dôveru, ktorú ľudia vkladajú do peňazí. Bez zákona peniaze nemôžu fungovať… Najpodstatnejšie je, že legitímnosť CBDC sa bude odvíjať od právneho oprávnenia centrálnej banky emitovať ich. Táto právomoc musí byť pevne zakotvená v zákone.”

Je jednoducho neprijateľné, aby nejasné alebo zastarané právne rámce mohli brániť [CBDC] v nasadení.

Centrálny bankár pre centrálne banky napokon chce, aby vlády na celom svete zmenili svoje zákony tak, aby centrálnym bankám poskytli legitimitu, právomoc a úplnú kontrolu nad vydávaním programovateľných CBDC.

Prevzaté so súhlasom z Spoločnosti.