Screenshot-2023-10-04-170942-e1696435863325-810x500.png

Placidova oddanosť Regule svätého Benedikta pomohla rozšíriť kresťanské mníšstvo

28
Kultúra života

Protomartyr benediktínskeho rádu stojí dnes pred nami vo svojej sile a kráse. Cisárstvo padlo a na_Itálii ťažko ležalo jarmo ariánskych Gótov. Rím už nebol v rukách slávnych rás, ktoré sa zaslúžili o jeho veľkosť; tie však udržiavali svoje čestné tradície. Ponúkli veľké ponaučenie pre budúce revolučné časy ostatným potomkom nemenej vznešených rodov: namiesto zástavy občianskej cti, ktorú kedysi zverili svojim otcom, si preživší zo starých patricijských radov dali za povinnosť pozdvihnúť ešte vyššie úroveň pravého hrdinstva, tých cností, ktoré jediné sú večné.

Takto Benedikt z Nursie, utekajúc do púšte, preukázal Rímu a jeho nesmrteľným osudom väčšiu službu ako ktorýkoľvek mocný dobyvateľ. Svet túto skutočnosť čoskoro objavil; a vtedy sa začali, ako hovorí svätý Gregor, zhluky rímskych šľachticov, ktorí prinášali svoje deti k patriarchovi mníchov, aby ich vychovával pre všemohúceho Boha. (Gregor. Dialog. lib. ii. cap. 3)

Placid bol najstarším synom patricija Tertulla. Vynikajúce vlastnosti, ktoré sa u dieťaťa čoskoro objavili, viedli jeho dôstojného otca k tomu, aby bez meškania obetoval Bohu tento drahý prvorodený plod svojho otcovstva. V tých časoch rodičia milovali svoje deti nie pre tento pominuteľný svet, ale pre večnosť; nie pre seba, ale pre nášho Pána. Tertullova viera bola dobre odmenená, keď o dvadsať rokov neskôr nielen jeho prvorodený syn, ale aj jeho ďalší dvaja synovia a ich sestra boli korunovaní mučeníckou smrťou. Nebola to prvá takáto obeta v tejto hrdinskej rodine, ak je pravda, že boli pokrvnými príbuznými a dedičmi dobier i cností svätého Eustacha, ktorý bol spolu so svojou manželkou a synmi obetovaný o štyri storočia skôr. (Gueranger, zv. xiv)

Za sľubných detí, ktoré porazení šľachtici starovekej ríše naverbovali do novej domobrany svätého údolia, priviedol Equitus do Subiaca svojho syna Maura, chlapca o niekoľko rokov staršieho ako Placid. Odteraz sa mená Maurus a Placid stali neoddeliteľnými od mena Benedikta a patriarcha získal novú slávu od svojich dvoch synov, tak spojených, a predsa tak rozdielnych.

Rovnakí v láske k svojmu pánovi a otcovi a sami ním rovnako milovaní pre svoju rovnakú vernosť v dobrých skutkoch, naplno prežívali tú radosť z cnosti, ktorá z jej praktizovania robí druhú prirodzenosť. Nech už bola ich horlivosť pri používaní “najsilnejšej a najjasnejšej zbroje poslušnosti” v službe Kristovi Kráľovi akokoľvek podobná, bolo obdivuhodné vidieť, ako sa majster prispôsoboval veku svojich žiakov; tak sa prispôsoboval ich povahovým rozdielom, že v jeho výchove nebolo nič unáhlené, nič vynútené. Disciplinoval prirodzenosť bez toho, aby ju drvil, a nasledoval Ducha Svätého bez toho, aby sa snažil prevziať vedenie.

V Maurovi sa reprodukovala najmä Benediktova’prísna vážnosť; v Placidovi jeho jednoduchosť a sladkosť. Benedikt vzal Maura, aby bol svedkom trestu, ktorý bol udelený potulnému mníchovi, ktorý nemohol zostať pri modlitbe; Placid ho však sprevádzal na vrchol hory, kde jeho modlitba získala prameň vody, aby vyslobodila z nebezpečenstva a únavy bratov, ktorí bývali na skalách nad Aniom. Keď im však zákonodarca mníchov, kráčajúc popri rieke, držiac Placida za ruku a opierajúc sa o Maura, vysvetľoval kódex dokonalosti, ktorý mali neskôr šíriť, anjeli nevedeli, čo majú obdivovať viac: úprimnosť jedného, ktorý si získal otcovu najcitlivejšiu náklonnosť, alebo predčasnú zrelosť druhého, ktorý si zaslúžil dôveru svätého patriarchu a už zdieľal jeho bremeno.

Kto si nespomenie na obdivuhodnú scénu, keď Maurus kráča po vode a zachraňuje Placida pred utopením? Mníšske tradície sa nikdy neunavia vyzdvihovať Maurusovu poslušnosť, Benediktovu’pokoru a prozreteľnú jednoduchosť dieťaťa vynášajúceho rozsudok ako sudca nad zázračným dieťaťom. (Gregor. Dialog. lib. ii.) O takýchto deťoch mohol majster zo skúsenosti povedať: “Pán často zjavuje to, čo je najlepšie, tomu, kto je mladší.” (sv. Benedikt. Reg. cap. iii) A môžeme sa domnievať, že spomienky na sväté údolie ho neskôr podnietili k tomu, aby vo svojej Regule stanovil tento predpis: “Na všetkých miestach, čo sa týka poriadku, nech sa neberie do úvahy vek, ani nech nie je nikomu na škodu; veď Samuel a Dávid, kým boli ešte deťmi, boli sudcami nad staršími.” (Svätý Benedikt. Reg. cap. lxiii)

Nasledujúce lekcie, prevzaté z kláštorného breviára, doplnia opis Placidovho’života a porozprávajú o spôsobe jeho smrti. V roku 1588 objavenie relikvií mučeníka’v Messine potvrdilo pravdivosť ich skutkov. Pri tejto príležitosti pápež Sixtus V rozšíril slávenie ich sviatku pod obradom jednoduchého, na univerzálnu Cirkev.

Placid, pôvodom Riman a syn Tertulla, patril do šľachtického rodu Aniciovcov. Obetovaný Bohu ešte ako dieťa bol zverený svätému Benediktovi a urobil taký pokrok v svätosti a v mníšskom živote, že sa stal jedným z jeho hlavných žiakov. Bol prítomný pri tom, keď Svätý Otec modlitbou získal od Boha prameň vody v samote Subiaco. Ešte ako chlapec, keď ho jedného dňa poslali nabrať vodu, spadol do jazera, ale zázračne ho zachránil mních Maurus, ktorý na príkaz Svätého Otca prebehol suchou nohou cez vodu. Neskôr sprevádzal svätého Benedikta do Monte Cassino.

Až ako dvadsaťjedenročný bol poslaný do Sicílie, aby pred istými chamtivcami bránil majetok a pozemky, ktoré jeho otec daroval Monte Cassinu. Na ceste vykonal toľko veľkých zázrakov, že do Messiny prišiel s povesťou svätca. Na svojom otcovskom panstve, neďaleko prístavu, postavil kláštor a zhromaždil tridsať mníchov, čím ako prvý zaviedol na ostrove mníšsky život.

Nič nemohlo byť pokojnejšie a pokornejšie ako jeho správanie; zatiaľ čo rozvážnosťou, vážnosťou, láskavosťou a nerušeným pokojom mysle prevyšoval všetkých. Často trávil celé noci rozjímaním o nebeských veciach a na krátky čas si sadol, len keď ho premohla potreba spánku. Najhorlivejšie zachovával mlčanlivosť, a keď bolo potrebné prehovoriť, témami jeho rozhovoru boli pohŕdanie svetom a napodobňovanie Krista.

Jeho pôsty boli najprísnejšie a po celý rok sa zdržiaval mäsa a všetkých druhov mliečnych výrobkov. V pôste prijímal len chlieb a vodu v utorok, štvrtok a nedeľu; zvyšok týždňa prežil bez akéhokoľvek jedla. Nikdy nepil víno a vždy nosil vlasovú košeľu. Zázraky, ktoré robil, boli také početné a pozoruhodné, že k nemu prichádzali zástupy chorých, aby sa uzdravili, a to nielen z okolia, ale aj z Etrurie a Afriky. Placid však vo svojej veľkej pokore robil všetky svoje zázraky v mene svätého Benedikta a pripisoval ich jeho zásluhám.

Jeho svätý príklad a zázraky, ktoré robil, spôsobili, že kresťanská viera sa rýchlo šírila. V piatom roku po jeho príchode na Sicíliu podnikli Saracéni náhly vpád a Placida a jeho tridsať mníchov zajali, keď v kostole spievali Nočné ofícium. Zároveň boli zajatí Eutychius a Victorinus, Placidovi bratia, a jeho sestra, panna Favia, ktorí prišli z Ríma, aby ho navštívili, a tiež Donatus, Fanstus a diakon Firmatus. Donát bol na mieste sťatý. Ostatných odviedli pred Manucha, náčelníka pirátov, a keďže sa rozhodne odmietli klaňať jeho modlám, zbili ich prútmi a spútaných na rukách a nohách ich uvrhli do väzenia bez jedla. Každý deň ich bili nanovo, ale Boh ich podporoval. Po mnohých dňoch ich opäť predviedli pred tyrana, a keďže stále pevne stáli vo viere, opäť ich opakovane zbili, potom ich vyzliekli zo šiat a s hlavou dolu ich zavesili nad hustý dym, aby sa udusili. Nechali ich mŕtvych, ale na druhý deň ich našli živých a zázračne uzdravených z rán.

Tyran sa potom obrátil na pannu Flaviu oddelene. Keď však zistil, že hrozbami ani sľubmi nič nezíska, prikázal ju vyzliecť a zavesiť za nohy na vysoký trám, pričom ju medzitým urážal na jej nahotu. Ale panna odpovedala: “Muž a žena majú toho istého pôvodcu a stvoriteľa, Boha; preto ani moje pohlavie, ani táto nahota, ktorú znášam z lásky k nemu, nebudú pre mňa žiadnou nevýhodou v jeho očiach, ktorý sa kvôli mne rozhodol nielen vyzliecť, ale aj pribiť na kríž.”

Manucha, rozzúrený touto odpoveďou, prikázal, aby ju bili a mučili dymom, a potom ju vydal na zneuctenie. Na modlitbu panny’Boh zasiahol všetkých, ktorí sa k nej pokúsili priblížiť, náhlou stuhnutosťou a bolesťou všetkých údov. Potom tyran zaútočil na Placida, panninho’brata, ktorý sa ho pokúšal presvedčiť o márnosti svojich modiel; Manucha mu potom prikázal rozbiť ústa a zuby kameňmi a vyrezať mu jazyk s koreňom; mučeník však hovoril tak jasne a ľahko ako predtým. Barbar sa pri tomto zázraku ešte viac rozzúril a prikázal, aby Placida spolu s jeho sestrou a bratmi rozdrvili pod obrovskou váhou kotiev a mlynských kameňov; ale ani toto mučenie im nemohlo ublížiť.

Nakoniec tridsaťšesť členov Placidovej’rodiny spolu s ich vodcom a niekoľkými ďalšími sťali na brehu neďaleko Messiny a získali palmu mučeníctva tretieho októbrového dňa roku spásy päťstotridsaťdeväť. Gordian, mních z tohto kláštora, ktorý sa zachránil útekom, našiel po niekoľkých dňoch všetky ich telá celé a so slzami ich pochoval. Nedlho potom barbarov za trest za ich zločin pohltili pomstychtivé morské vlny.

“Placid, môj milovaný syn, prečo by som mal plakať za tebou? Vzali ťa odo mňa, len aby si patril všetkým ľuďom. Za túto obetu z ovocia môjho srdca, prinesenú všemohúcemu Bohu, budem ďakovať.” (Acta S. Placidi et soc. cap. vii)  Takto, keď sa dozvedel o dnešnom triumfe, prehovoril Benedikt, tvoj duchovný otec, miešajúc slzy so svojou radosťou. Neprežil ťa dlho, no predsa dosť dlho na to, aby z vlastnej vôle zavŕšil obetu odlúčenia tým, že poslal do ďalekého Francúzska spoločníka tvojho detstva Maura, ktorému bolo súdené, aby sa k tebe v nebi nevrátil po toľké dlhé roky.

Charita nehľadá svoje vlastné záujmy; nachádza ich tým, že zabúda na seba a stráca seba v Bohu. Placid zmizol; Maura poslali preč; Benedikt sa chystal zomrieť; ľudská obozretnosť by uverila, že svätému patriarchovi’hrozí zánik; zatiaľ čo v tejto kritickej chvíli posilnil svoje korene a rozšíril svoje konáre po celom svete. Ak pšeničné zrno, ktoré padne do zeme, neodumrie, zostane samo; ak však odumrie, prinesie veľa úrody. (Ján 12,24-25) Ako doteraz krv mučeníkov bola semenom kresťanov, tak teraz priniesla bohatú úrodu mníchov.

Buď požehnaný, Placid, ďaleko za rodnou Itáliou a Sicília dejiskom tvojho boja. Buď požehnaný za nespočetné klasy, za hojnú úrodu, ktorá vzišla z vybraného zrna, ktoré v tento deň padlo na zem: viera nám v tvojom obetovaní káže vidieť tajomstvo úspechu, ktorý bol udelený kláštornej misii Maura. A tak napriek veľkej rôznorodosti a nerovnakej dĺžke vašich životných ciest ste vždy zjednotení v srdci svojho učiteľa a otca. V určenú hodinu nezaváhal pred zápalnou obeťou, ktorú od neho náš Pán vyžadoval; preto teraz v nebi hľadí na naplnenie nádejí, ktoré vkladal do svojich dvoch milovaných synov.

Prosím ťa, Placid, aby si sa aj naďalej zaujímal o rozšírenie Kristovej’vlády na zemi, o pokrok dokonalého života v Cirkvi, o rozšírenie mníšskej rodiny, ktorej si slávou, po celom svete. Zvlášť sú ti zverení noviciáti: pamätajúc na požehnané vzdelanie, ktoré si mal tú česť prijať, bdej nad ašpirantmi na “lepšiu časť.” Na nich predovšetkým sa vzťahuje evanjeliový výrok:” Ak sa nestanete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva,” (Matúš 18,3) to nebeské kráľovstvo, ktoré spočíva v očakávanom vlastnení Boha tu na zemi, v živote v jednote dosiahnutej cestou rád. Nech pred anjelmi reprodukujú tvoju pokornú a sladkú jednoduchosť; a nech prejavujú svoju vďačnosť za materinskú starostlivosť ich svätého rádu tou istou synovskou poslušnosťou, ktorou si ty odpovedal na osobitnú nehu svätého zákonodarcu’. Kiež by napriek odporu sveta’rástol ich počet a zásluhy na Božiu česť!

Zkúšky prítomnosti musia pripraviť mníšsky rád a vlastne celý rehoľný stav na skúšky budúcnosti. Práve okolo mníchov sa budú zhromažďovať mučeníci posledných dní, ako sa okolo teba zhromaždili kresťania z Messiny a tvoji dvaja bratia a hrdinská Flavia, taká skutočne hodná byť dvojnásobnou tvojou sestrou. Nech sa vyvolené stádo zväčšuje a je stále jednotné; aby mohlo jedným hlasom povedať prenasledovateľom súčasným i budúcim: “Robte, čo chcete robiť; lebo my všetci sme jednej mysle, jednej viery, jedného spôsobu života.” (Acta S. Placidi et soc. cap. v)

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Stránke Ecu-Men za to, že toto klasické dielo je ľahko dostupné online.