martin-francis-810x500.jpg

Pápež František sa opäť stretol s pro-LGBT otcom Jamesom Martinom niekoľko dní pred začiatkom synody o synodalite

53
Kultúra smrti

Pár dní pred synodou o synodalite sa pápež František opäť stretol s prominentným kňazom, obhajcom LGBT, otcom Jamesom Martinom, SJ, ktorý sa má na synode zúčastniť ako hlasujúci člen.

Aj keď v súkromnom kalendári pápeža neboli uvedené žiadne podrobnosti o stretnutí, otec Martin sa vyjadril, že sa na synode zúčastní ako hlasujúci člen. Martin sám prezradil správu o svojom pápežskom stretnutí prostredníctvom sociálnych sietí:  

“Som“vďačný za dnešnú návštevu Svätého Otca, pri ktorej sme v Casa Santa Marta absolvovali nádherný, hlboký rozhovor. Som’veľmi vďačný za jeho láskavé prijatie,” napísal Martin. 

Žiadne ďalšie podrobnosti Martin neuviedol, ani Vatikán neposkytol žiadne informácie o stretnutí. 

Martin bol osobne vybraný pápežom na účasť na synode o synodalite, ktorá sa uskutoční od 4. do 29. októbra. Jezuitský kňaz bude neepiskopálnym členom synody s hlasovacím právom. 

Krátko pred stretnutím s pápežom napísal Martin vyjadril svoje myšlienky k nadchádzajúcemu mesačnému podujatiu:  

“Mojou hlavnou nádejou teda je, že všetci môžeme ‘kráčať spoločne’ s otvorenými mysľami a srdcami. To si bude vyžadovať veľa modlitieb a dôvery, keďže mnohí z nás budú pochádzať z rôznych kultúr a názorov, napísal.  

Martin dodal, ako dúfa, že “sa podelí o niektoré príbehy z komunít, s ktorými slúžim. Samozrejme, to zahŕňa LGBTQ komunitu, ale aj širšie, rôzne komunity v USA.S. cirkvi.”

V instrumentum laboris pre zasadnutie synody sa zdôrazňujú témy ako“diakonské vysvätenie žien,”ženatí kňazi a potreba “prijať” rozvedených, “znovu zosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.” Taktiež presadzuje Amoris Laetitia’s argument, že rozvedení a “znovu zosobášení” môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia.”

Slúži ako základ pre diskusie medzi účastníkmi synody, čo zdôraznil aj Martin: “pracovný dokument bude východiskom alebo podkladom pre naše diskusie.”

ČÍTAŤ: Pr. James Martin hovorí, že Kristus, ktorý vzkriesil Lazára z mŕtvych, je ‘pozvánkou’ pre ‘LGBTQ ľudí’, aby ‘vyšli’

Nejedná sa o prvé stretnutie notoricky pro-LGBT jezuitu s pápežom Františkom, ale len o posledné z radu stretnutí, ktoré Martina označili za príjemcu osobitnej pápežovej priazne.

Nezávisle od jeho dlhodobý záznam o propagovaní LGBT ideológie v nesúlade s katolíckym učením, František Martina vymenoval za člena Dikastéria pre komunikáciu.

Na jeho konte je aj propagovanie obrázkov čerpaných zo série rúhavých diel homosexuálneho umelca Douglasa Blancharda, ktoré boli použité na ilustrovanie knihy s názvom Kristovo umučenie: A Gay Vision. Martin okrem toho propagoval zväzky osôb rovnakého pohlavia a volal po tom, aby sa otvorene homosexuálne orientované osoby bozkávali počas znamenia pokoja na Novembrovej Ordo omši.

Najnovšie Martin v nedávno vydanej knihe tvrdí, že “posolstvo” o “coming oute” je “obzvlášť dôležité pre LGBTQ ľudí.” 

Proces “coming outu” a, zdá sa, aj praktizovanie životného štýlu LGBT, Martin označil za “kľúčový krok v ich emocionálnom dozrievaní aj duchovnom raste.” “Je to znak zdravej lásky k sebe samému, čo je pre LGBTQ ľudí niekedy výzvou,” povedal. 

Pápež František pokračujúcej priazni svojho spolubrata jezuitu neuškodil ani tým, že Martin presadzuje ideológie a argumenty, ktoré sú v rozpore s katolicizmom. 

ČÍTAJTE: Pápež František nazýva otca Františka "jezuitom". Jamesa Martina mužom ‘hodnôt’, ktorý učí ‘spôsobu komunikácie s Bohom’

V novembri 2022 František svojho spolubrata jezuitu označil za “muža, ktorý má hodnoty, komunikátora, ktorý vás vie naučiť aj spôsobu komunikácie s Bohom”