GettyImages-1705170520-810x500.jpg

Nikki Haleyová sa mýli: federálny zákaz potratov je možný

24
Kultúra smrti

Vyslankyňa Nikki Haleyová sa mýli - federálny zákaz potratov je úplne možný.

Kandidátka na prezidentku v roku 2024 chce, aby sa GOP zamerala na pomocné otázky, ako je napríklad ľahká dostupnosť potratovej antikoncepcie a obmedzenie potratov okolo 20. týždňa, čím sa zachráni približne 1 percento detí.

“Na federálnej úrovni to’nie je reálne. Nie je to’úprimné voči americkému ľudu,” tvrdí Haleyová a často upozorňuje na nedostatok väčšiny pro-life senátorov.

Je síce pravda, že priame hlasovanie o potratoch v Kongrese by zatiaľ pravdepodobne zlyhalo, ale nie je pravda, že de facto zákaz potratov, alebo ako by som si to predstavovala ja, smrť tisíckou rezov, sa nedá prijať. Chce to len trochu tvorivosti a vôle a politikov, ktorí ne’hodia ruky do vzduchu.

Táto stratégia stojí za zváženie, kým sa nepodarí presadiť ústavný dodatok alebo iný federálny zákaz potratov.

Moc je v peňaženkách a republikáni môžu presadiť dodatky k rozpočtovým návrhom, ktoré by mohli drasticky znížiť počet potratov.

Pamätajte: nedostatok potratárov, potratových zariadení a potratových liekov robí potraty v podstate nelegálnymi. Keďže už neexistuje federálne “právo” na potrat, kongresové zákony, ktoré obmedzujú financovanie potratov, majú pravdepodobne väčšiu šancu prežiť kontrolu. PoDobbsovi je súdne prostredie otvorené.

Už viac ako tri roky som mimo oblasti pro-life politiky a nie som právnik. Zdá sa mi však, že odvážny prezident, ktorý je skutočne odhodlaný zrušiť potraty, a nie získať mýtického umierneného voliča z predmestia, ktorý je za potraty, by mohol nájsť spôsob, ako tieto a ďalšie návrhy presadiť.

Pozavrime na týždeň do jednej miestnosti najlepších a najbystrejších z Claremont Institute, Americans United for Life a Heritage Foundation a uvidíme, aké nápady navrhnú.

Napr. zrušenie financovania Plánovaného rodičovstva a zabránenie prístupu k peniazom daňových poplatníkov ostatným potratovým zariadeniam a dokonca aj nemocniciam, ktoré vykonávajú potraty, by znamenalo dlhú cestu k ich zatvoreniu a zneprístupneniu potratov. Ak chcú nemocnice získať prístup k miliardám dolárov na vzdelávanie lekárov prostredníctvom programu Medicare, musia súhlasiť s tým, že nikdy nebudú vykonávať potraty. Bilióny dolárov federálnych výdavkov sú obrovskou pákou na uskutočnenie zmeny.

K financovaniu pošty by sa mohli pripojiť aj jazdci, ktorí by zakázali všetkým pracovníkom pošty doručovať lieky na potrat RU-486. Spoločnosti, ktoré vyrábajú potratové lieky, by teoreticky mohli byť vylúčené z možností federálneho financovania grantov pre ich nepotratovú činnosť prostredníctvom legislatívy, ktorá financuje Národné ústavy zdravia a Úrad pre potraviny a liečivá.

Walgreens a CVS chcú tie úhrady Medicare za očkovanie proti chrípke? Potom by radšej mali prestať rozdávať lieky na potrat. Hydeov dodatok by sa mohol vzťahovať na výdavky ministerstva školstva, takže ak chcú univerzity získať prístup k miliardám dolárov na podporu školného a ďalších dolárov, musia prestať vykonávať potraty na akademickej pôde (t. j. v Kalifornii) a neprevádzkovať potratové zariadenia.

Môj bývalý zamestnávateľ sa pokúša využiť environmentálne zákony na zastavenie šírenia potratových liekov. Budúce zákony o revízii Agentúry na ochranu životného prostredia by mohli obsahovať ustanovenia, že výrobcovia potratových liekov budú platiť vysoké poplatky do federálneho fondu za každý potratový liek, ktorý vyrobia.

Existuje precedens na využitie myslenia mimo rámca. Pripomeňme si, že republikáni sa roky snažili zrušiť Obamacare. Potom účinne odstránili individuálny mandát, a to aj po prehre na Najvyššom súde, tým, že v roku 2017 v rámci zákona o znížení daní a vytvorení pracovných miest (Tax Cuts and Jobs Act) zrušili pokutu na nulu.

Federálny zákaz všetkých chemických a chirurgických mrzačení podobne nemôže prejsť v tomto Kongrese – ale kongresman Dan Crenshaw je korektne využíva rozpočtový proces na to, aby sa pokúsil “zablokovať financovanie programu CHGME (Children Hospital Graduate Medical Education Payment Program) pre detské nemocnice, ktoré poskytujú transrodové ošetrenia alebo zákroky neplnoletým osobám.”

Takéto manévre poskytujú krytie aj umierneným demokratom. Tí môžu hlasovať za konzervatívne politiky pripojené k väčším rozpočtovým návrhom tak, že sa budú odvolávať na celkový prínos ostatných výdavkových priorít, pričom obmedzenia budú stále výslovne odmietať.

Aborty môžu byť obmedzené na federálnej úrovni a možno až do takej miery, že bude takmer nemožné podstúpiť interrupciu.

Túto stratégiu je možné zvážiť v prechodnom období, kým budú prijaté úplné zákazy na federálnej a štátnej úrovni. Hnutie za život by si malo spomenúť na úspech texaského’ nového zákona o srdcovom tepe.

Po celé roky obmedzenie tehotenstva vždy narážalo na prekážku v podobe prijatia rozsudku Roe v. Wade. Potom, ako znamenie vecí budúcich, Texas prijal senátny zákon č. 8, ktorý otvoril súdne procesy proti každému, kto sa podieľal na interrupciách.

Nikki Haleyová, podobne ako jej bývalá šéfka a potenciálna budúca kandidátka, sa v otázke interrupcií mýli. Odmieta byť odvážna a rozmýšľať mimo rámca záchrany detí – čo je presne to, čo je zatiaľ potrebné na to, aby sa de facto zaviedol federálny zákaz.