YELP-810x500.jpg

Texas žaluje Yelp za označovanie pro-life tehotenských centier klamlivým jazykom

33
Kultúra smrti

Texaský republikánsky generálny prokurátor Ken Paxton vo štvrtok oznámil, že podáva žalobu proti platforme Yelp na hodnotenie podnikov za pridávanie “nepresných a zavádzajúcich slov” o pro-life krízových tehotenských centrách (CPC) v rozpore so zákonom o klamlivých obchodných praktikách štátu Lone Star.

Otvorene pro-potratová platforma “pridala na všetky stránky Yelp o tehotenských centrách jazyk, v ktorom uvádza, že tieto stránky ‘zvyčajne poskytujú obmedzené zdravotnícke služby a nemusia mať na mieste licencovaných zdravotníckych pracovníkov,’” podľa tlačovej správy Paxtonovho’úradu. “Táto výhrada je zavádzajúca a často nepravdivá, pretože tehotenské centrá často poskytujú zdravotnícke služby s licencovanými zdravotníckymi pracovníkmi na mieste. Navyše, keď boli centrá pre tehotné ženy informované o nepravdivosti tohto tvrdenia, spoločnosť Yelp ponechala zavádzajúcu výhradu na stránkach týchto centier, až kým jej to začiatkom tohto roka nevyčítal generálny prokurátor Paxton.

“Yelp nemôže zavádzať a klamať verejnosť len preto, že spoločnosť nesúhlasí so zákonmi o potratoch v našom štáte,”uviedol Paxton. “Veľké spoločnosti nemôžu zneužívať svoje platformy a vplyv na kontrolu správania spotrebiteľov’najmä v citlivých zdravotných otázkach, ako je tehotenstvo a potraty.” 

Hovorca spoločnosti Yelp poskytol odpoveď na Fox Newszhrnula žalobu ako texaský “problém s pravdivým oznámením pre spotrebiteľov, ktoré má’nebolo na stránke Yelp použité viac ako šesť mesiacov, nebude’znovu použité a ktoré bolo užitočné pri informovaní spotrebiteľov o centrách krízového tehotenstva,”zatiaľ čo Paxtonov’úrad už predtým pripustil, že súčasné oznámenie Yelp’o CPC je “presným opisom.” 

K tomuto bodu sa žaloba uvádza, že hoci sa zdá, že spoločnosť Yelp “odstránila toto zavádzajúce vyhlásenie zo stránok centier pre tehotenské zdroje’ Yelp, spoločnosť Yelp je naďalej zodpovedná za pokuty a iné úľavy počas trvania svojho nezákonného správania,” a požaduje nariadenie, ktorým sa spoločnosti Yelp zakáže v budúcnosti pokračovať v takýchto zavádzajúcich vyhláseniach, spolu s občianskoprávnymi pokutami a peňažným odškodnením.

“[F]or takmer šesť mesiacov Yelp vyzdvihoval centrá pre tehotné ženy pre údajný nedostatok zdravotníckych odborníkov na mieste, čím účinne odradil nespočetné množstvo spotrebiteľov, ktorí by inak mohli využiť tieto centrá na lekárske a iné služby,” uvádza sa v žalobe. “Doteraz kliniky ponúkajúce služby súvisiace s interrupciou nemajú na stránke Yelp žiadne odmietnutie zodpovednosti, aj keď na mieste chýbajú licencovaní zdravotnícki pracovníci, zatiaľ čo webové stránky centier pre tehotenské zdroje univerzálne obsahujú aktualizované odmietnutie zodpovednosti […] Iné typy zariadení, ako napríklad plánované rodičovstvo a kliniky vykonávajúce interrupčné služby, nemali na svojich webových stránkach umiestnené odmietnutie zodpovednosti, aj keď by odmietnutie zodpovednosti bolo pre dané zariadenie pravdivé.”

CPC sú už dlho terčom ľavicového hnevu za to, že ponúkajú alternatívu k potratovému priemyslu, pričom útoky sa často zameriavajú na tvrdenia, že klamú ženy, a to tak o potratoch, ako aj o svojich vlastných službách. Ale tvrdenia pro-life, ktoré sa najčastejšie vysmievajú ako “dezinformácie” sú v skutočnosti pravdivé, a obvinenia zo sebaklamania sa zvyčajne týkajú niečoho viac ako skutočnosti, že sa reklamy na ne objavujú v online vyhľadávaní pojmu “interrupcia.”

Nepriateľstvo ľavice voči CPC sa drasticky zintenzívnilo po tom, ako Najvyšší súd USA’zvrátil rozsudok Roe v. Wade v minulom roku, ktorý spustil aktiváciu mnohých štátnych zákonov, ktoré prinútili desiatky zariadení plánovaného rodičovstva v celej krajine zatvoriť. CPC sa stali terčom násilia, vandalizmu a vyhrážok a politici vrátane prezidenta Joea Bidena, senátorky Elizabeth Warrenovej a guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej vyzvali na nové obmedzenia ich financovania, práv na vyjadrovanie a samotnej existencie.