Danielle-Smith-810x500.png

Danielle Smith sa pripravuje použiť zákon o suverenite na zastavenie Trudeauových nariadení o "čistej elektrine

30
Kultúra smrti

Premiérka Alberty Danielle Smithová oznámila, že sa chystá využiť zákon o suverenite svojej provincie na boj proti pripravovaným nariadeniam o čistej elektrine premiéra Justina Trudeaua.

Dňa 28. septembra Smithová novinárom povedala, že pripravuje návrh na použitie zákona o suverenite v boji proti Trudeauovej vláde, ktorá presadzuje nulovú uhlíkovú bilanciu elektrickej siete do roku 2030 napriek tomu, že odborníci varujú, že to bude mať na provinciu škodlivý vplyv.  

“Pripravujeme návrh zákona o suverenite a ja’dúfam, že ho nebudeme musieť použiť,”zopakovala Smithová vo štvrtok.  

“Budeme brániť našu ústavnú právomoc, aby sme zabezpečili rozvoj nášho ropného a plynárenského priemyslu vlastným tempom,” dodala.  

Zákon o zvrchovanosti, ktorý bol prijatý v decembri 2022, poskytuje Alberte rámec, v ktorom môže presadzovať svoju jurisdikciu v oblastiach, ako sú prírodné zdroje alebo súkromný majetok, voči federálnej vláde. Zákon sa používa na “riešenie federálnych právnych predpisov a politík, ktoré sú protiústavné, porušujú práva Alberťanov’ charty alebo ktoré ovplyvňujú alebo zasahujú do ústavných práv našej provincie.” 

Smithová síce uviedla, že dúfa, že Alberta sa s Trudeauovou vládou dohodne na regulácii elektrickej energie, ale v prípade potreby je naďalej ochotná použiť zákon o suverenite.  

“Dúfajme, že [návrh] nikto nikdy nebude musieť vidieť. Dúfajme, že …budeme’schopní dospieť k mierovému riešeniu s našimi federálnymi partnermi,” povedal Smith.  

Smithovo’varovanie prichádza v čase, keď Trudeauova vláda pokračuje v presadzovaní rôznych “regulácií čistej energie” na provinciách, napriek tomu, že odborníci varujú, že to mnohým Kanaďanom ešte viac sťaží platenie účtov.  

Smithová opakovane prisľúbila, že jej provincia nebude dodržiavať ani prijímať nariadenia o čistej elektrickej energii, a sľúbila, že v prípade ich vstupu do platnosti nebude takéto pravidlá dodržiavať. 

“Ak by sa stali zákonom krajiny, rozdrvili by financie Alberťanov’ a spôsobili by aj dramatické zvýšenie účtov za elektrinu pre rodiny a podniky v celej Kanade,“Smithová. 

“Takže nech je mi jasné, každý plán, ktorý zdražuje elektrinu a znižuje jej spoľahlivosť, je zlý plán a nariadenia o čistej elektrine sú mimoriadne zlým, zle premysleným a nelogickým plánom,” dodala. 

V pracovnej verzii nariadenia federálnej vlády o čistej elektrine sa uvádza, že s prechodom na takzvanú “zelenú” energiu budú spojené o miliardy vyššie náklady, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko bohatých na prírodné zdroje, ktoré na pohon elektrární používajú zemný plyn a uhlie.   

V máji tohto roku kanadský minister životného prostredia Steven Guilbeault vyhlásil že porušenie environmentálnych predpisov zakazujúcich používanie energie z uhlia a plynu po roku 2035 môže mať za následok dokonca trestnoprávne sankcie, čo len zvýšilo napätie medzi federálnou vládou a provinciami, ktoré sa stavajú proti navrhovanej politike.   

Trudeauova vláda tiež nedávno vyhrážala zadržaním miliárd peňazí daňových poplatníkov provinciám, ktoré budú aj po roku 2035 využívať na výrobu elektriny zdroje ako zemný plyn, ropa a uhlie.   

Podľa Smitha sa podobne sľúbil, že bude bojovať proti novým nariadeniam Trudeaua’a nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej elektrickej energii sú nedostupné, nerealistické a protiústavné.”  

“Vyženú ceny elektriny do nebies a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami elektriny. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,”obvinil. 

Trudeauova vláda’súčasné environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.    

Zníženie a prípadné odstránenie používania tzv;fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, ktorá Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú do toho zapojení.      

Kým Trudeau’plán presadzoval pod zámienkou “udržateľnosti,” jeho zámer zníženie emisií oxidu dusného obmedzením používania hnojív kritizovali poľnohospodári. Tvrdia, že to zníži zisky a mohlo by to dokonca viesť k nedostatku potravín.