islamic_terrorism_1-810x500.jpg

Islamskí teroristi zabili v Mozambiku 11 kresťanov

30
Kultúra smrti

Pred dvoma týždňami bolo v Mozambiku zabitých jedenásť kresťanov pri najnovšom cielenom útoku teroristov verných Islamskému štátu. 

Katolícka medzinárodná charitatívna organizácia Aid to the Church in Need (ACN) informovala, že v piatok 15. septembra došlo v dedine Naquitengue neďaleko Mocimboa da Praia v mozambickej provincii Cabo Delgado k masakre, pri ktorej zahynulo 11 kresťanov. 

Islamskí fundamentalisti od roku 2017 podnikajú brutálne útoky na kresťanov v regióne, ktorých výsledkom je už takmer 5 000 mŕtvych a milión vysídlených utečencov, uvádza biskup António Juliasse z diecézy Pemba v Mozambiku. 

Podľa svedectva, ktoré agentúre ACN poskytol misionár v regióne, páter Boaventura z Inštitútu bratstva Ježišových chudobných, “teroristi prišli do Naquitengue v skorých popoludňajších hodinách a zvolali všetkých obyvateľov. Potom začali oddeľovať kresťanov od moslimov, zrejme na základe ich mien a etnickej príslušnosti.” 

“Začali strieľať na kresťanov a zasypali ich guľkami,” povedal misionár.  

Miestna teroristická skupina, ktorá útok uskutočnila, sa hlási k Islamskému štátu a vo vyhlásení uviedla, že operáciu uskutočnila ona a zabila 11 kresťanov.  

Priateľ Boaventura potvrdil, že skupina sa rovnakým spôsobom zamerala na kresťanov aj predtým, čo vyvolalo paniku medzi miestnymi obyvateľmi. “Žiaľ, keď sa takéto veci dejú, obyvateľstvo dostáva veľký strach,”povedal a dodal, že keďže “mnohí ľudia sa začali vracať do svojich komunít,” incident viedol k zvýšenému “napätiu a neistote.”

Čítajte: Nigérijský biskup sa vyjadruje proti ‘zverstvám’ pokračujúceho islamského prenasledovania kresťanov  

Sestra Aparecida Ramos Queirozová, ktorá pracuje pre diecézu Pemba, v komentári k situácii pre ACN uviedla: “Len modlitba nás môže podržať, pretože tento konflikt, zdá sa, nemá konca.” 

Ďalšia misionárka pre ACN v roku 2022 uviedla, že náboženské prenasledovanie sa stupňuje: “Teraz sa kresťania začínajú stávať terčom útokov a vojna nadobúda viac náboženský rozmer.”  

V septembri 2022 došlo v diecéze Nacala k teroristickému útoku podobnému nedávnemu masakru v Cabo Delgado. Biskup Alberto Vera Aréjula oznámil informáciu, ktorú mu priniesol kresťan, ktorý útoku unikol. Podľa tohto svedectva teroristi prezlečení za príslušníkov armády obkľúčili dav a oddelili kresťanov od moslimov. Odtiaľ pokračovali v podrezávaní krkov kresťanov. 

“Toto nám povedal jeden z bratov jednej z obetí,” povedal biskup Aréjula. “Povedal, že teroristi boli oblečení vo vojenskej uniforme, zhromaždili obyvateľstvo a povedali, že je to preto, lebo ich prišli zachrániť.” 

“Keď boli všetci zhromaždení, začali sa pýtať, kto je moslim a kto kresťan,” pokračoval. “Tým, ktorí sa označili za kresťanov, začali zväzovať ruky za chrbtom a podrezávali im hrdlá.” 

Čítajte: Biskup spomína na islamských teroristov’ ‘strašný útok’ na mníšku, ktorú strelili do hlavy, sťali kresťanom hlavy  

Deň predtým bola pri ozbrojenom útoku na misiu Chipene v diecéze Nacala zastrelená talianska rehoľníčka, sestra Maria De Coppi, vo veku 83 rokov. Podľa správ tútočníci vyplienili a podpálili celú misiu: kostol, školu, kliniku, obydlia pre kňazov a mníšky, knižnicu, internáty pre chlapcov a dievčatá a vozidlá misie’.  

“Zničili všetko,” rozprával biskup Aréjula. 

Ulrich Kny, vedúci projektového oddelenia ACN’pre Mozambik, ocenil hrdinskú obeť mníšky’a vyjadril nádej, že sa do regiónu nejakým spôsobom vráti mier.  

“Nech nám obeta života sestry Márie De Coppi, ktorá preliala svoju krv, keď sa snažila zachrániť mladé dievčatá v internáte pred teroristami, pomôže nájsť riešenia pre regionálny rozvoj, ktorý bude prospešný pre všetkých obyvateľov a poskytne nové príležitosti pre mladých, aby sa do regiónu vrátil mier,” povedal. 

Pripomínajúc tieto pocity z leta tohto roku, biskup Juliasse oplakalmasaker kresťanov v Cabo Delgado vo svojom posolstve účastníkom tohtoročných’Svetových dní mládeže v Lisabone, keď povedal: “V Cabo Delgado je vojna, o ktorej sa nehovorí. Vaša solidarita s Cabo Delgado pomáha zmierniť bezprostredné utrpenie tohto ľudu, ktorý je v takej núdzi.” 

PREHLIADKA: 

Zpráva tvrdí, že moslimovia sú v Nigérii prenasledovaní kresťanmi, hoci dôkazy naznačujú, že opak je pravdou  

Over 50 000 nigérijských kresťanov bolo zabitých pre svoju vieru od roku 2009: správa  

Nigérijský biskup: Posledný islamský útok je súčasťou ‘zámerného plánu na rozpútanie zla’ na kresťanoch