Melanie-Joly-810x500.png

Kanada sa postavila do čela OSN a oznámila novú deklaráciu o regulácii online informácií

29
Kultúra smrti

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová oznámila zverejnenie vyhlásenia podpísaného viacerými krajinami, ktoré vyzýva jednotlivé štáty, aby bojovali proti online dezinformáciám, a to v prípade potreby aj prostredníctvom legislatívy na zavedenie globálnych noriem na boj proti dezinformáciám.”

Globálnu deklaráciu o informačnej integrite online” predstavil Joly spolu s holandskou ministerkou zahraničných vecí Hanke Bruins Slotovou 20. septembra v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN.

Podľa spoločného vyhlásenia Kanady a Holandska je “informačná integrita nevyhnutná na zabezpečenie sily demokratických procesov a na ochranu základných práv.”

Vyhlásenie uvádza, že “narušenie” informačnej integrity, “vrátane šírenia dezinformácií,” oslabuje “silu demokratickej angažovanosti.”

Od svojho prvého nástupu do funkcie v roku 2015 premiér Justin Trudeau a jeho Liberálna strana presadzujú radikálnu agendu, ktorá sa zameriava na slobodu prejavu na internete.

Nedávne vyhlásenie prichádza len krátko po tom, čo Trudeauova vláda presadila vlastné spôsoby boja proti “dezinformáciám” prostredníctvom prijatia zákona C-18 o cenzúre internetu. Kontroverzný “zákon o online spravodajstve” kritici označili za “orwellovský”.

V rozhovore o deklarácii z 20. septembra Joly uviedol, že ide o “konkrétny krok k vytvoreniu globálnych noriem v oblasti dezinformácií, dezinformácií a informačnej integrity.”

Bruins Slot o deklarácii povedal, že “každý deň” je svet “zaplavený” “dezinformáciami a dezinformáciami” a že vďaka technológiám, ako je umelá inteligencia, je “ťažšie rozlíšiť fakty od fikcie.”

Vyhlásenie podpísalo celkovo 30 krajín vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Japonska a Nemecka.

Vyhlásenie tvrdí, že je potrebné “riešiť eróziu informačnej integrity online,” v dôsledku šírenia “dezinformačných a dezinformačných kampaní štátnymi a neštátnymi aktérmi.”

“Nachádzame sa v globálnom bode zlomu, keď je nevyhnutné prijať opatrenia na ochranu digitálneho informačného ekosystému, aby sme zachovali bezpečné a produktívne online prostredie a naďalej využívali výhody, ktoré digitálny vek poskytuje,” uvádza sa vo vyhlásení.

Deklarácia zaväzuje krajiny k nadštandardným prostriedkom vrátane prijímania zákonov na boj proti ‘dezinformáciám’

Na boj proti “dezinformáciám” deklarácia uvádza, že existuje súbor “medzinárodných záväzkov na vysokej úrovni zúčastnených štátov na ochranu a podporu integrity informácií online”, ktoré sú podľa nej “zakotvené v medzinárodnom práve.”

V deklarácii sa ďalej uvádza, že “zúčastnené štáty sa zaviazali ”podporovať a “rešpektovať pluralitné médiá a žurnalistiku a chrániť prístup k mediálnemu obsahu ako jedno z opatrení na boj proti dezinformáciám.”

Dodáva sa v nej, že je potrebné podniknúť viac “krokov” na “riešenie dezinformácií a dezinformácií zameraných na ženy, LGBTIQ+ osoby, osoby so zdravotným postihnutím a pôvodné obyvateľstvo.”

V deklarácii sa predovšetkým uvádza, že “zúčastnené štáty,” na dosiahnutie cieľov dokumentu sa môžu uchýliť k použitiu “potrebných a vhodných opatrení vrátane právnych predpisov,” na riešenie “integrity informácií a riadenia platforiem spôsobom, ktorý je v súlade s medzinárodným právom v oblasti ľudských práv.”

Pod vedením Trudeaua sa v Kanade zvýšila regulácia slobody prejavu na internete.

Kanadský senát v júni schválilzákon o online spravodajstve, alebo návrh zákona C-18, a ten sa rýchlo stal zákonom. Tento nový zákon núti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.

Niektorých Kanaďanov možno prekvapí, že zákon C-18, hoci je formálne zakotvený v zákone, ešte nie je účinný, najmä vzhľadom na to, že veľká technologická spoločnosť Meta – materská spoločnosť Facebooku a Instagramu – už začala blokujúc spravodajský obsah na svojich platformách, aby si ho Kanaďania nemohli pozrieť v očakávaní presadenia zákona.

Ak sa tlak na Trudeaua stupňuje, pokúsil sa odvrátiť vinu na sociálny mediálny gigant Meta, tvrdiac, že je to vina veľkej technologickej spoločnosti Kanaďania nemajú prístup k spravodajstvu cez Facebook a Instagram. Ešte minulý týždeň Trudeau požadoval, aby Meta umožnila zdieľanie správ o lesných požiaroch na svojich platformách, hoci práve kvôli jeho vlastnému zákonu’Meta začala správy v prvom rade blokovať.

Nedávno LifeSiteNews informovali o tom, ako Trudeauova vláda chce, aby Kanadská komisia pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) presadila u všetkých vysielateľov prebudenie a pro-LGBT “požiadavky na rovnosť, rozmanitosť a inklúziu” (EDI).

Pri zákone o online spravodajstve Trudeauova vláda prijala ďalší zákon o cenzúre internetu, zákon C-11, v máji ktorý umožní CRTC fakticky regulovať YouTube a Netflix.

V praxi teraz zákon C-11 nariaďuje CRTC dohliadať na reguláciu online obsahu na platformách, ako sú YouTube a Netflix, aby zabezpečila, že tieto platformy propagujú obsah v súlade s rôznymi jej usmerneniami.