FdLxBEjWQAIPpaA-810x500.jpg

Muž, ktorý zabil tínedžera, ktorého považoval za "republikánskeho extrémistu", bol odsúdený na menej ako 5 rokov väzenia

24
Kultúra smrti

Muž, ktorý zabil tínedžera, ktorého považoval za “republikánskeho extrémistu”, bol odsúdený na menej ako päť rokov väzenia, čo kritici označujú za príklad ideologických rozdielov v súčasnom justičnom systéme.

Muž zo Severnej Dakoty Shannon Brandt minulý rok smrteľne zasiahol 18-ročného Caylera Ellingsona, ktorého údajne naháňal po uliciach po “pouličnom tanci.”Po zrazení Ellingsona Brandt z miesta činu odišiel, ale vrátil sa a zavolal na tiesňovú linku, pričom tvrdil, že obeť bola “súčasťou republikánskej extrémistickej skupiny a po politickej hádke volala ľuďom, aby si prišli po Brandta,” informovali vtedy miestne médiá. Neskôr sa zistilo, že neexistujú “žiadne dôkazy” o tom, že by Ellingson mal takéto politické väzby.

Brandt bol v čase stretnutia opitý a počas súdneho procesu sa naznačilo, že jeho autizmus mohol ešte viac zhoršiť jeho reakciu. Úrad štátneho súdneho lekára v Severnej Dakote’neskôr incident označil za nehodu, pričom Brandt nakoniec znížil obvinenia z vraždy na neúmyselné zabitie. Televízia Fox News informovala, že&nbspbol odsúdený len na&nbsppäť rokov väzenia, pričom takmer jeden rok si odrátal za domáce väzenie, po ktorom ho čakajú ďalšie tri roky podmienečného trestu pod dohľadom.

“Som tu, aby som prevzal zodpovednosť za úlohu, ktorú som zohral pri tejto tragédii, povedal pred vynesením rozsudku.  Veľmi sa ospravedlňujem Ellingsonovej rodine, svojej rodine a všetkým, ktorých moje konanie ovplyvnilo. Vždy som sa rád stretával s Ellingsonovcami a nikdy by som nikomu z nich úmyselne neublížil. Som skutočne zdrvený z toho, aký to malo dopad na celú komunitu.”

V očiach matky obete Sheri Ellingsonovej, ktorá chcela, aby Brandt dostal maximálny trest 10 rokov za neúmyselné zabitie, bol však trest nedostatočný.

“Shannon, vzala si nám kúsok našej rodiny, ktorý’sa nedá nahradiť,” povedala. “Keď si sa rozhodla vziať Caylerovi’život a šťastie, vzala si aj nám. Našej rodine si spôsobil nekonečnú bolesť, trápenie, bezsenné noci. Naše dni, mesiace a roky už nikdy nebudú také isté kvôli tvojmu sebectvu.”

Výrok v tomto prípade ostro kontrastuje s trestami, ktoré boli vyžiadané a dosiahnuté za oveľa menšie trestné činy, pri ktorých politické dôsledky išli opačným smerom, od amerického ministerstva spravodlivosti neúspešne žiadalo 11 rokov proti pro-life aktivistovi Markovi Houckovi za odstrčenie pro-potratového agitátora federálnej vláde úspešne sa domáha 20-ročného trestu za “marenie” kongresovej certifikácie výsledkov volieb 2020 6. januára 2021.