Judah-810x500.jpg

Dieťa, ktoré malo po narodení zomrieť, má teraz dva roky a je "takmer úplne normálne

30
Kultúra života

Keď Sarah Wilhelmová čakala na jar 2021 svoje šieste dieťa, nemohla si dovoliť kúpiť ani autosedačku” kvôli “zničujúcej” možnosti, že dieťa zomrie pred narodením alebo krátko po ňom. O dva a pol roka neskôr sa jej syn nielenže vzoprel šanciam na prežitie, ale je “takmer úplne normálny.

Judášovi bol v 20. týždni tehotenstva diagnostikovaný syndróm slivkového bruška’, zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje najmä mužov a spôsobuje “významné abnormality [močových] ciest.Jeho rodičia spolu s diagnózou vedeli, že má len 50 % šancu, že bude žiť dlhšie ako niekoľko týždňov po narodení.

Dnes, keď Judah žije svoj zázračný život, neustále čelí aj možnosti zhoršenia zdravotného stavu a predčasnej smrti. Jeho rodina sa však rozhodla radšej si vážiť každý okamih s ním, než sa obávať najhoršieho, ako to opísala jeho matka, ktorá ho označila za “radosť každého dňa.”

Vyberá si život uprostred ‘strachu z neznámeho’

Wilhelmová pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu uviedla, že približne v polovici tehotenstva “sa pomocou ultrazvuku zistilo, že má niektoré významné abnormality močových ciest. Jeho močový mechúr bol nadmerne veľký. Jeho močovody boli “rozšírené a tortuózne.” Jeho brucho malo veľkosť plnohodnotného dojčaťa”. Bolo ťažké povedať, či má nejaké brušné svaly.”

Vzhľadom na to, že Wilhelm čakal Juda “počas vrcholiacej COVID a v nemocnici neboli povolené žiadne návštevy, vedeli sme, že je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že staršie deti sa so svojím malým bratom nikdy nestretnú.”Judahovi”rodičia tiež vysvetlili “desivú” možnosť “mať toto dieťa len na tak dlho, aby sme sa do neho zamilovali a aby zanechalo obrovskú dieru v našom živote.”Ak deti so syndrómom slivkového brucha prežijú narodenie, až 75 % z nich “sa nedožije svojich druhých narodenín.”

Kým však vzniklo podozrenie na tento stav, existovali ešte dve ďalšie potenciálne diagnózy — jedna, ktorá by sa dala napraviť jednoduchou operáciou, a druhá s ešte nižšou mierou prežitia. Pred jeho narodením toho “nebolo’veľa známeho ako fakt,” a rodina Wilhelmová “sa snažila zostať pozitívna a nerobiť si starosti.”

“Každý deň sme sa modlili ruženec a prosili o uzdravenie sladkého Juda,” povedala Wilhelmová. “Pred Juda som utrpela dva potraty za sebou a pre mladšie deti bolo naozaj ťažké pomyslieť na to, že by sme mohli prísť aj o toto dieťa. Všetci našli spôsob, ako priniesť malé obety za jeho uzdravenie, a bolo krásne sledovať ich takú čistú vieru." ”

Okno na rozhodnutie, či potratiť, trvalo len tri dni, keďže Sarah dostávala starostlivosť v štáte Maryland. Pre LifeSiteNews povedala, že “prerušenie tehotenstva jej bolo ponúknuté hneď, ako lekár vysvetlil jeho problémy,” čo “okamžite odmietla.” Dodala, že možnosť interrupcie bola spomenutá len dvakrát, keďže okno na rozhodnutie sa skončilo po troch dňoch, a opísala to ako “požehnanie, že sa to na stretnutiach neustále nevyťahovalo.”

“Rozhodnutie rozhodnúť sa pre život bolo ľahké aj ťažké. Vždy som verila, že nám neprináleží rozhodovať o tom, kedy má človek zomrieť. Ak bol Boží’plán pre Júdu taký, že nikdy neuvidí túto zem, alebo ju uvidí len na krátky čas, mal o tom rozhodnúť On, nie my."”

Vilhelmová sa však tiež podelila o to, že “Satan využil príležitosť, aby v mojom živote vyvolal strach a pochybnosti. Na jeden krátky okamih som pomyslel na to, ako to ovplyvní naše ďalšie deti. Vzhľadom na obmedzenia COVID som si uvedomil, že svojej rodine môžem povedať, že Júda zomrel, a nikto sa nedozvie nič iné. Dokonca ani môj manžel by sa to nedozvedel. Ušetrilo by ich to všetkých od oveľa väčšieho trápenia, ktoré by im spôsobilo stretnutie a láska k tomuto dieťaťu a jeho následná strata."

Povedala pre LifeSiteNews, že tieto myšlienky ju “šokovali”, pretože sa vždy “modlila, aby som mala odvahu položiť svoj život za svoje nenarodené dieťa, ak to bude potrebné.”Ale proti strachu stála možnosť zázraku, buď prostredníctvom uzdravenia, alebo menej vážneho stavu.

“Čo ak sa Boh rozhodne ho uzdraviť? Čo ak napriek všetkým bojom a medicínskym komplikáciám toto dieťa vyjde von a zmení svet tak, ako to nedokáže nikto iný?" ”

Pres strach si Wilhelmová naozaj vybrala život pre svoje dieťa, ktoré sa vzoprelo nad všetky očakávania.

 Takmer úplne normálne dieťa

Témer tri roky po rozhodnutí prijať život s akýmikoľvek ťažkosťami, ktoré to môže priniesť, malý Judah “zmenil náš svet.”

“Deti sa stále hádajú, kto je ráno na rade, aby ho zobudili. Hádajú sa o to, či mu budú pomáhať s vecami, či ho budú sledovať na ihrisku a učiť ho nové veci,”súvisí s tým jeho mama. “Náš 13-ročný syn nedávno poznamenal: ‘Mami, keby sme nemali Juda, čo by sme mali ako tapetu alebo uzamknutú obrazovku na našich zariadeniach?!’”

Wilhelmová sa podelila o to, že hoci “strach z jeho straty” sa občas “vkráda, ” môže bezpochyby povedať, že každý kúsok tohto srdcervúceho zážitku by stál za ten čas s ním.”

Počas tehotenstva sa “zdalo, že prognóza Judah’sa skutočne zhoršuje,” až do takej miery, že lekári “neočakávali, že bude dýchať sám.” Nemocničný tím však naplánoval rôzne detaily pred plánovaným vyvolaním, aby dal dieťaťu čo najväčšiu šancu. Ukázalo sa, že keďže Wilhelm mal “príliš veľa” plodovej vody, a nie jej nízke množstvo, ktoré sa zvyčajne spája so syndrómom slivkového bruška, “pľúca Juda’sa mohli vyvíjať úplne normálne [a] nikdy nepotreboval zásah.”

Jeho matka poznamenala, že aj napriek “neuveriteľnému pokroku v modernej medicíne sú lekári len ľudia a môžu sa mýliť, najmä v maternici. Je’tak srdcervúce pomyslieť na to, koľko detí bolo potratených kvôli nepresným informáciám alebo len kvôli strachu z neznámeho.”

“Vieme, že veľké množstvo tehotenstiev s predpokladaným syndrómom brušnej príušnice je potratených. Koľko z týchto detí by bolo rovnako dokonalých a prakticky normálnych ako Judah?" ”

“Nebolo to nič také, ako nám lekári povedali, že máme očakávať, ”pokračoval Wilhelm." “Absolvoval dve operácie, jednu na rekonštrukciu brušných svalov a močových ciest, druhú na odstránenie jazvy, ktorá sa vytvorila po prvej operácii. V každom inom ohľade sa život s Judahom nelíši od života s akýmkoľvek iným ‘normálnym’ dvojročným dieťaťom.”

V dvoch a pol rokoch sa mu “darí úplne úžasne. Napriek všetkému, čo nám počas tehotenstva hovorili, je takmer úplne normálny. Dosiahol všetky míľniky v normálnom rozmedzí. Nedávno si zlomil ruku a vtedy mi došlo, aké je to krásne normálne.”

“Môže behať, hrať sa a správať sa ako každý iný dvojročný chlapec, aj so zlomenými kosťami. Najčastejší komentár, ktorý počúvam, okrem toho, aký je roztomilý s tými kučerami, je, že by ste nikdy neuhádli, že mu niečo je. To by ste naozaj neuhádli. Vyzerá a správa sa ako všetci jeho rovesníci.”

‘Nikdy nepochybujte o Božej’múdrosti’

Ako matka, ktorá čelila najväčšiemu rodičovskému’strachu zo straty dieťaťa, sa Wilhelmová podelila aj o slová povzbudenia pre ostatných, ktorí čelia podobným situáciám a zápasia s pokušením potratu.

“Nikdy nepochybujte o Božej“múdrosti,” povedala. “On vie, čo potrebujete, a pomôže vám zvládnuť výzvy, ktoré vás čakajú. Toto dieťa nie je nič iné ako dokonalý zázrak v našom živote.”

“Aj keď nebudem klamať a tvrdiť, že život s ním nemal’svoje výzvy, všetky boli viac než hodnotné. Ak by som mala život s Judeom vystihnúť jedným slovom, bola by to radosť. Každý deň nám prináša takú radosť. Je skutočne obľúbený u všetkých členov rodiny. Všetci vieme, že by sme nemali mať obľúbené dieťa alebo súrodenca, ale nemôžeme si pomôcť a toto dieťa zbožňujeme … Domáce vzdelávanie starších detí mu umožňuje, že mu takmer vždy niekto číta alebo stavia vežu, berie ho na prechádzku alebo sa hrá vonku — a zdá sa, že nikto mu nedokáže povedať nie.”

“Najviac mi pomohla adorácia a hľadanie iných, ktorí prechádzajú podobnými vecami,” povedala na otázku, čo by poradila rodičom, ktorí bojujú s chorobou svojho dieťaťa”“Niekedy je to len o tom, ako prežiť deň alebo dokonca hodinu v kuse. Nájdite si podporu — priateľov, rodinu, internetové fóra —, ktoré vám pomôžu zachovať si chladnú hlavu.”

Dodala, že modlitba a prosba druhých o modlitbu “veľmi pomohla,” s tým, že “Boh si poradí so všetkými vašimi pocitmi; dajte mu svoj hnev a frustráciu, povedzte mu, že ste zdrvení, proste ho o zázrak.”

Wilhelmová zdôraznila, že aj keď “nedostali ‘veľký, dokonalý’ zázrak” “úplného uzdravenia, dostali sme toľko malých”, dodala, že jej rodina “nemôže poprieť, že Boh nás všetkých nesmierne požehnal.”

Zázračnú cestu malého Juda’môžete sledovať na rodinnom’blogu, ktorý nájdete zde.