Donald-Trump-810x500.jpg

Trump sa zdvojnásobuje v snahe vyhnúť sa prísnym zákonom o potratoch, kritizuje skupiny na ochranu života

38
Kultúra smrti

Bývalý americký prezident Donald Trump tento týždeň zdvojnásobil svoju nedávnu kritiku prísnej ochrany života a tiež naznačil, že pro-life organizácie už desaťročia prevádzkujú “akýsi biznis” tým, že zbierajú peniaze na ukončenie potratov bez toho, aby dosiahli významné výsledky.

V rozhovore so šéfredaktorom časopisu National Pulse Raheemom Kassamom, ktorý bol odvysielaný v utorok, Trump zopakoval predchádzajúce argumenty, že republikáni prehrávajú voľby, keď sa zameriavajú na zrušenie potratov, a zdôraznil svoju úlohu pri posúvaní ihly smerom k významnej pro-life legislatíve.

V ďalekosiahlom rozhovore Trump Kassamovi naznačil, že slabá komunikácia o potratoch bola dôvodom, prečo veľká časť kandidátov, ktorých bývalý americký prezident podporil vo voľbách v roku 2022, prehrala.

“Dôvodom, prečo sa republikánom v polovici volebného obdobia v roku 2022 nedarilo, je to, že nevedeli, ako hovoriť o otázke potratov,” povedal.

Z Trumpových kandidátov’46 vyhralo svoje voľby a 33 nie – ale pro-life aktivisti spochybnili tvrdenia, že na vine je pro-life agenda.

“Je v poriadku, že tomu veria … ale nepriblížili sa k víťazstvu vo [voľbách],” argumentoval.

Trump tiež vyvolal v rozhovore pobúrenie za to, že sa obul do pro-life organizácií, ktoré zbierali peniaze a lobovali za ukončenie potratov, ale nedosiahli významné celonárodné víťazstvá pred voľbami do U. S. Steel Košice.Najvyššieho súdu USA’v júni 2022 rozsudkom vo veci Dobbs v. Jackson , ktorý zrušil federálne “právo” na potrat.

“Tieto skupiny proti tomu bojujú už toľko desaťročí. Je to’presne 52 rokov, od istého dátumu v nie príliš vzdialenej budúcnosti. A to’je dlhý čas,”povedal Trump Kassamovi. “Všetci’neustále zbierajú peniaze. Neviem’možno je to’nejaký biznis.”

Prominentná pro-life aktivistka Abby Johnsonová reagovala na Trumpa na X, predtým Twitteri, slovami, že “neustále ohováranie pro-life hnutia je neprijateľné a nechutné.” 

“Držal Trump niekedy v rukách časti detských tiel? Ja áno,”povedal Johnson. “To, že naráža na hnutie za život ako na podvod, je od neho smiešne.”

RELEVANTNÉ: Trump si nárokuje plné zásluhy za víťazstvá v boji za život a zároveň pokračuje v útokoch na zákony o srdcovom tepe

V rozhovore pre National Pulse Trump tiež povedal, že vymenovaním sudcov do U.S.A. postavil zástancov života do “skvelej vyjednávacej pozície”.Najvyššieho súdu USA, “a my ju nechceme”premrhať.”

Podľa Trumpa by sa otázkou regulácie potratov mali zaoberať štáty (ako bolo rozhodnuté v prípade Dobbs), čo si “želajú všetci právnici”.

“Sme’v obrovskej pozícii, aby sme teraz vyjednali niečo veľmi dobré, a’uvidíme, čo to bude,” povedal.

Trump zdôraznil, že republikáni “musia vyhrať voľby,” a že hoci jeho vlastný názor na túto záležitosť je “silný,” “väčšina ľudí” nevidí rozsiahle obmedzenia potratov” ako floridský guvernér a republikánsky kandidát na prezidenta Ron DeSantis” zákon o šesťtýždňovom srdcovom tepe – ako “prijateľný.”

“Voľby treba vyhrať. Chcete dosiahnuť všetko a musíte sa riadiť aj srdcom,” povedal bývalý prezident.

“Toto je veľmi úžasná záležitosť. Je to’krásna záležitosť. Je to’zložitá otázka. Ak to zvládneme, bude to’niečo naozaj výnimočné,” povedal.

Trump povedal, že otázka potratov “je niečo, o čom sa musí hovoriť,” ale že mnohí republikáni sa “boja” túto tému otvoriť.

“Pri tom všetkom, či sa vám to páči alebo nie, stále musíte byť schopní vyhrať voľby,” povedal. “A ak sa druhá strana chystá vziať túto tému a urobiť z vás radikála”, hoci “oni”sú radikálmi.”

Trump’sa vyjadril po tom, čo začiatkom mesiaca rozčúlil zástancov života tým, že odsúdil zákony zakazujúce interrupcie po šiestom týždni tehotenstva ako “strašné” a pripísal si plné zásluhy za zrušenie rozsudku Roe v. Wade.

Trump navrhol , že by mohol “prísť s číslom”, ktoré by “urobilo šťastnými” ľudí na oboch stranách problému a ukončilo celonárodnú diskusiu.

Ale nie všetci republikáni sa boja hovoriť o potratoch alebo zaujať voči nim tvrdý postoj.

Ron DeSantis, Trumpov’hlavný republikánsky súper v súboji o post prezidenta v roku 2024, reagoval na Trumpove’obvinenia počas stredajšej večernej debaty GOP primárok, na ktorej sa Trump nezúčastnil.

ČÍTAJTE: DeSantis odmieta Trumpove’tvrdenie, že pro-liferi stoja GOP hlasy, keďže exprezident sa nezúčastnil druhej debaty

“Odmietam túto myšlienku, že za porážky v polovici volebného obdobia môžu zástancovia života,” povedal floridský republikán a tvrdí, že k ich stratám viedli iné faktory.

“Bývalý prezident – dnes večer chýba v akcii – mal k tomu čo povedať,” povedal. DeSantis povedal, že chce, aby sa Trump “pozrel do očí” ľuďom, ktorí tento boj [za život] vedú už dlho” a vysvetlil svoje poznámky, “že ochrana života je nejakým spôsobom ‘strašná’ vec.”

“Myslím si, že by sme sa mali postaviť za to, v čo veríme,” povedal DeSantis. “Myslím si, že by sme mali brať na zodpovednosť demokratov za ich extrémizmus, ktorý podporuje potraty až do momentu narodenia. To je infanticída a to je zlé.”

Prezidentský kandidát potvrdil, že by podporil federálny zákaz interrupcií v 15. týždni.