Bible-ruling-810x500.jpg

Člen kresťanskej školskej rady žaluje po tom, čo mu na zasadnutiach zabránili čítať biblické verše

24
Neutral

Členka kresťanskej školskej rady v Arizone žaluje svoj okres za údajné porušenie jej práv vyplývajúcich z prvého dodatku zákona po tom, čo jej bolo zakázané citovať Bibliu počas zasadnutí rady.

Rooksová, obyvateľka Peorie a matka štyroch detí, svoje verejné komentáre počas zasadnutí rady neustále začínala “citovaním krátkeho úryvku z Biblie,” uvádza sa v podaní, čo z nej “urobilo terč vonkajších aktivistických skupín, ktoré ju zasypávali sťažnosťami, sťažnosťami a vyhrážkami právnymi krokmi.”

Samotná rada tiež “upozornila Rooksovú, že podľa názoru rady’je citovanie Svätého písma počas verejného zasadnutia nezákonné.” 

SÚVISIACE: Kresťanský učiteľ prepustený za to, že odmietol pred rodičmi skrývať ‘zmenu pohlavia’

Vyjadrenie zverejnené spoločnosťou First Liberty, Rooks povedala, že je “vďačná za to, že je súčasťou školskej rady Peoria Unified School,” uvedomuje si “váhu a význam všetkých našich rozhodnutí,” a považuje “citovanie Písma nahlas za povzbudivé pre seba aj pre mnohých prítomných.”

Rooksová podáva žalobu, aby “obhájila svoje zákonné a ústavné práva ako členky správnej rady a občianky a aby rozptýlila zmätok, ktorý bohužiaľ zahmlil prax starú ako samotná republika,” uvádza sa v podaní.

Podľa žaloby Rooksová začala svoje vyjadrenia 9. februára 2023 hlasným čítaním Izaiáša 41, 10: “Tak sa neboj, lebo ja som s tebou, neboj sa, lebo ja som tvoj Boh. Posilním ťa a pomôžem ti; podopriem ťa svojou spravodlivou pravicou,” uvádza sa v žalobe.

Krátko po stretnutí sa právny riaditeľ skupiny Secular Communities for Arizona, Inc. sťažoval rade, že Rooksová’ citát z Biblie sa rovná “protiústavnému prozelytizmu” v rozpore s klauzulou o zriadení (Establishment Clause) prvého dodatku.

Právna zástupkyňa správnej rady Lisa Anne Smithová odpovedala e-mailom, v ktorom členov informovala, že počas zasadnutí správnej rady sa nesmú “modliť ani recitovať Sväté písmo,” uvádza sa v žalobe.

Rooksová však počas svojich úvodných komentárov naďalej recitovala krátke úryvky z Písma, čo vyvolalo ďalší list od samostatnej aktivistickej skupiny Freedom From Religion Foundation, Inc, ktorá v máji tvrdila, že členka správnej rady a miestna mamička “využíva svoje postavenie v správnej rade na to, aby rodičom a členom komunity vnucovala svoje osobné náboženské presvedčenie”

V júni nadácia Freedom from Religion Foundation ďalej pohrozila “zodpovednosťou a potenciálnou finančnou záťažou”, ak správna rada neodsúdi Rooksovú alebo “nepodnikne všetky potrebné kroky” na potlačenie jej recitovania Písma.

Znovu sa právny poradca rady’postavil na stranu aktivistov a v júli členom rady oznámil, že ak bude niekto naďalej citovať Bibliu počas zasadnutí, vzniknú mu finančné straty.

Po “mesiacoch sústavného vonkajšieho tlaku zo strany externých aktivistických skupín a vnútorného tlaku zo strany samotnej rady,” sa v žalobe uvádza, “že Rooksová sa cítila nútená prestať citovať Písmo vo svojich komentároch v rade.”

“Heather berie svoje povinnosti slúžiť rodičom a študentom vo svojej komunite vážne a pri plnení týchto povinností cituje biblické verše ako zdroj odvahy a sily,” uviedol vo svojom vyhlásení Andy Gould, hlavný právny zástupca spoločnosti First Liberty. 

POPLNENÉ: Futbalový tréner, ktorý sa modlil na ihrisku, odstúpil, odvolávajúc sa na odvetu zo strany školy, ktorá ho bola nútená prijať späť

“Ako mnohí oddaní verejní činitelia v celej našej histórii, aj Heather určite môže použiť inšpiratívne citáty z náboženských, historických a filozofických zdrojov a osobností ako zdroj osobnej inšpirácie, ako aj povzbudenia pre celú spoločnosť,” povedal.

First Liberty Institute argumentoval, že Rooksová’ recitácia úryvkov z Písma nevyžaduje “účasť nikoho iného””, “je v súlade s históriou a tradíciou Arizony” a neporušuje “klauzulu o zriadení.”

Keď bol Peoria Unified School District v stredu požiadaný o komentár, Daily Caller News Foundation uviedol, že mu ešte”nebola oficiálne doručená žaloba.