Screenshot-2023-09-28-at-17.25.15-e1695918438115-810x500.png

Právnici zaoberajúci sa slobodou prejavu bránia Babylon Bee pred newyorským zákonom o cenzúre

26
Neutral

Právnici Aliancie na obranu slobody podali v utorok v mene kresťanskej satirickej spravodajskej stránky The Babylon Bee písomné stanovisko priateľ súdu". V dokumente vyzývajú Odvolací súd USA pre 2. obvod, aby potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý zastavil platnosť zákona štátu New York, ktorý núti online subjekty vrátane Bee monitorovať a potláčať to, čo štát považuje za “nenávistné správanie.”

Spráca, ktorú podal na podporu profesora ústavného práva na Kalifornskej univerzite Eugene Volokh - majiteľ vplyvného blogu “The Volokh Conspiracy” - spolu s online platformami Rumble a Locals, Bee’zdôrazňuje široké dôsledky zákona z roku 2022 prijatého štátom New York, ktorý je napadnutý v prípade Volokh v. James. Ako sa v spise vysvetľuje, zákon sa vzťahuje na satiru a humor, ako aj na názory na horúce kultúrne otázky, ako je rodová identita, politika verejného zdravia a ďalšie.

PREČÍTAJTE SI: Satirici z The Babylon Bee majú už teraz dosť práce, keď sa snažia udržať svoje satirické titulky týždne alebo dokonca dni pred aktuálnymi správami; nemali by sa tiež obávať, že ich štátni úradníci bez humoru pripravia o ich slobody vyplývajúce z prvého dodatku, ” povedal právny poradca ADF Bryan Neihart. “Každý Američan môže pokojne vyjadriť svoj názor, a to zahŕňa aj humor a sarkazmus. Naše slobody nezávisia od toho, či štát súhlasí s tým, čo máme na srdci, alebo či oceňuje náš zmysel pre humor.”

Podľa zákona musia siete sociálnych médií vytvoriť systém, pomocou ktorého budú môcť používatelia nahlasovať porušenia štátom diktovaných zásad moderovania obsahu, ktoré sa opierajú o vágne a široko chápané zastrešujúce pojmy ako “nenávistné správanie.Tie isté siete potom musia schváliť a zverejniť na svojich vlastných webových stránkach a v aplikáciách definíciu pojmu “nenávistné správanie” v New Yorku, aj keď s touto definíciou nesúhlasia. Webové stránky, ktoré umožňujú komentáre, ako napríklad The Volokh Conspiracy a Bee, by sa stali nástrojom na presadzovanie štátneho cenzúrneho programu.

V spise sa vysvetľuje, že zákon o cenzúre v New Yorku’je špecificky zameraný na ústavne chránené prejavy, vyháňa nesúhlasné hlasy z verejného priestranstva a ochromuje prejavy tých, ktorí by sa inak možno vyjadrili, ak by neexistovala pravdepodobnosť, že by im za to hrozil trest a cenzúra.

Čítajte: Poznámka pre Elona Muska: Toto’je to, o čom LifeSite informoval, keď mainstreamové médiá presadzovali lži COVID

“Tieto požiadavky na ohlasovanie ochromujú prejav rozumných ľudí’tým, že ich odrádzajú od komentárov, ktoré by mohli pravdepodobne patriť do kategórie prejavov podliehajúcich ohlasovaniu,” uvádza sa v dokumente. “Trh myšlienok a diskusií sa stáva morom podozrievania a odvetných hlásení.”

“Vládni úradníci nemôžu obchádzať prvý dodatok tým, že nútia Američanov, aby sa cenzurovali, ale presne o to sa tu New York pokúša,” povedal Jeremy Tedesco, hlavný právny zástupca ADF a hlavný viceprezident pre podnikové záležitosti.“Čo je horšie, New York núti siete sociálnych médií, aby prijali znenie politiky, ktoré jasne porušuje prvý dodatok. Takzvané ‘nenávistné správanie’ politiky sú neprípustne prehnané a umožňujú tým, ktorí ich uplatňujú, cenzurovať názory, ktoré sa im nepáčia. Túto formu cenzúry vidíme čoraz častejšie zo strany vládnych úradníkov, platforiem sociálnych médií a dokonca aj finančných inštitúcií. To’je znepokojujúci trend a musí sa zastaviť.”

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.