shutterstock_2079735238-e1695898995427-810x500.jpg

Potraty v Čile na pokraji úspechu v boji za pro-life ústavu

26
Kultúra života

Konzervatívci sa často sťažujú na tzv. "efekt hrkálky", teda na to, že ak sa raz zavedie nová ľavicová politika, je ťažké ju zrušiť. Ako však ukázalo zrušenie rozsudku Roe v. Wade, nie je to nemožné. Tak ako sa americkým zástancom života podarilo - po polstoročí úsilia a pro-life prezidentovi - ukončiť národnú politiku potratov na požiadanie, tak sú zástancovia života v juhoamerickej krajine Čile na prahu vlastného historického víťazstva.

Nič z toho sa nezdalo byť vôbec pravdepodobné v decembri 2021, keď bol za prezidenta Čile zvolený angažovaný socialista menom Gabriel Boric. Jeho protikandidát, JoséAntonio Kast, líder Republikánskej strany za život a slobodu a dobrý priateľ PRI’bol tvrdo porazený. Praktizujúci katolík s ôsmimi deťmi Kast získal 46 % hlasov oproti 54 % hlasov pre Borica.

Čilský ľud zvolil Borica na základe sľubu, že sa nevráti k radikálnym socialistickým metódam Salvadora Allendeho, ktorý sa v 70. rokoch minulého storočia priblížil k premene Čile na druhú Kubu.  Ale keď sa dostal k moci, socialisti sa snažili upevniť svoju moc vypracovaním novej čilskej ústavy.

PREČÍTAJTE SI: Čile by mohlo napraviť chybu prijatím pro-life ústavy

Ústavný konvent, ktorý zvolal Boric, bol plný jeho stúpencov. Predvídateľne vytvorili dokument, ktorý bol nabitý všetkými ľavicovými šialenými nápadmi, s ktorými ľavičiari odtrhnutí od reality prichádzajú, keď sa im hlúpo dovolí prevziať moc. Text podporoval gender ideológiu a obsahoval potraty na požiadanie a eutanáziu ako základné práva.

Ale hoci ľavica postupovala rýchlo, nepostupovala dostatočne rýchlo. V čase, keď sa o šesť mesiacov neskôr hlasovalo o návrhu novej ústavy, čilský ľud postihli vážne výčitky svedomia kupujúceho.

Prebudili sa a uvedomili si nebezpečenstvo, ktoré im – aj ich nenarodeným deťom – hrozilo po voľbách. Videli, ako režim opúšťa právny štát a podporuje bezprávie, ako to urobili ľavičiari v roku 2019, keď podpálili metro v hlavnom meste Santiago. Videli, ako jeho čoraz diktátorskejší režim ťahá dole ekonomiku, útočí na rodiny, veriacich ľudí a podporuje potraty. Situácia v Čile sa začala podobať na to, čo sa deje v Spojených štátoch za vlády Joea Bidena. 

Ľavičiari odmietnutie neznášajú dobre. V januári 2023, Borič navrhol zvolať druhý ústavný konvent. Na 7. mája 2023 naplánoval voľby, v ktorých sa malo vybrať 50 zástupcov, ktorí ju vypracujú.

Tentoraz však ľudia dávali pozor. Regionálni pro-life lídri v celom Čile, z ktorých mnohí boli vyškolení v pro-life stratégii Carlosom Polom a Sergiom Burgom z našej kancelárie v peruánskej Lime, zmobilizovali svojich podporovateľov v každom kúte krajiny.Samotný Kast neúnavne vyzýval ľudí, aby na ústavnom zhromaždení volili tých, ktorí podporia pro-life a pro-rodinné názory.

Pro-liferi prišli v húfoch a výsledky boli veľkolepé.  Z 50 zvolených bolo nie menej ako 22 z&nbspKastovej pro-life Republikánskej strany. Koalícia Chile Seguro, stredopravá strana, ktorá je vo všeobecnosti pro-life, získala 11 kresiel s&nbspkulisovou pomocou bývalého prezidenta Sebastián Piñera.

Boricova&nbspstrana, aliancia Jednota pre Čile, nedopadla tak dobre. Získala úbohých 16 kresiel, hoci&nbspna nedostatočné zastúpenie menšín nariekala, až kým kreslo nezískal ľavičiar z kmeňa Machaca.

Keďže Kast a jeho spojenci dokázali zhromaždiť 33 hlasov v kľúčových otázkach, návrh ústavy, ktorý vzišiel z tohto druhého ústavného zhromaždenia, bol protipólom prvého.

V návrhu sa okrem iného jednoznačne obhajoval život. Článok 16 ústavy prijatý 20. septembra znie: “Ústava zaručuje všetkým osobám právo na život. Zákon chráni život nenarodeného človeka. 

Tak zdiskreditovaní sú teraz ľavičiari, ktorí vedú Čile, že nový návrh ústavy určite schvália voliči v nadchádzajúcom novembrovom referende. Po jeho prijatí bude použitý na zrušenie existujúceho čilského zákona, ktorý za určitých okolností povoľuje interrupcie.

Čilskí ľavičiari už v očakávaní porážky robia to, čo ľavičiari vedia najlepšie: vedú propagandistickú kampaň s cieľom zmiasť a oklamať verejnosť. Tvrdia, že článok 16 nič nemení, pretože priamo nezakazuje interrupcie.

Skutočnosť je však taká, že mení všetko. Ak je nenarodené dieťa osobou, ako sa píše v novej ústave, a ak majú všetky osoby právo na život, ako sa v nej tiež píše, potom je jasné, že pre potraty tu nie je miesto.

Ako poznamenáva Carlos Polo, riaditeľ kancelárie PRI’pre Latinskú Ameriku: “Zmena vyhliadok Čile’v oblasti ochrany života je ohromujúca. Za menej ako rok krajina prešla od takmer schválenia najradikálnejšej ústavy v západnom svete k ústave, ktorá po schválení bude rešpektovať hodnoty života, rodiny a slobody.”

“Nová ústava odráža pochopenie, že komunizmus’neúcta k životu, jeho prijatie potratov a jeho zničenie rodiny generuje len chaos, chudobu a smrť,” pokračoval Polo.  “Jeho silná ochrana práv najnevinnejších a najzraniteľnejších členov spoločnosti – nenarodených detí – je signálnym dôkazom, že Čilčania chcú dosiahnuť skutočne spravodlivú spoločnosť a predstavuje perspektívu skutočnej demokratickej obnovy.”

Susedné latinskoamerické krajiny boli blížiacim sa víťazstvom Čile’veľmi povzbudené. JoséAntonio Kast začiatkom októbra navštívi Limu, kde vystúpi v peruánskom Kongrese a na stretnutí, ktoré zorganizovala PRI, sa stretne s mladými pro-life aktivistami z celej tejto krajiny.

Viva Chile!

Steven Mosher je prezidentom Inštitútu pre výskum populácie a autorom Bully of Asia a The Politically Incorrect Guide to Pandemics.