Screenshot-2023-09-28-at-10.43.37-e1695894297347-810x500.png

Kandidáti GOP diskutujú o otázkach ochrany života, v druhej prezidentskej debate kritizujú "chýbajúceho" Trumpa

22
Neutral

Uchádzači o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany v roku 2024 sa v stredu večer počas druhej primárnej debaty GOP v prezidentskej knižnici Ronalda Reagana venovali mnohým témam, ktoré zaujímajú Američanov, ktorí sú za život a rodinu.

Debaty, ktorú organizovali televízie Fox Business a Univision, sa zúčastnilo sedem uchádzačov, ale opäť v nej chýbal hlavný favorit, bývalý prezident Donald Trump, ktorý sa opäť rozhodol nezúčastniť - čo viacerí jeho vyzývatelia odsúdili.

Trumpov’hlavný súper, floridský guvernér Ron DeSantis, označil Trumpa za “chýbajúceho v akcii” a vyhlásil, že je povinný republikánskym voličom obhájiť svoje výsledky v otázkach, ako sú vládne výdavky, a najmä jeho nedávne vyjadrenia, v ktorých napadol zákony o srdcovom tepe ako “strašné” a obvinil otázku potratov z prehier GOP v roku 2022. “Chcem, aby sa pozrel ľuďom, ktorí už dlho bojujú v tomto boji, do očí a vysvetlil sa,” povedal. Bývalý guvernér štátu New Jersey Chris Christie si zavtipkoval, že Trumpova’neprítomnosť ho oprávňuje premenovať na “Donald Duck.”

Výsluch sa týkal širokej škály tém, počas ktorých DeSantis prisľúbil, že ako prezident bude podávať žaloby za občianske práva proti nedbanlivým miestnym prokurátorom, ktorých do funkcie dosadil ľavicový finančník George Soros, zatiaľ čo Trump’bývalý viceprezident Mike Pence povedal, že ak bude zvolený, zruší Obamacare tým, že “obnoví federalizmus” a vráti zdravotnú politiku štátom.

Niekoľko kandidátov dostalo príležitosť vyjadriť sa k trendu podrobovania neplnoletých osôb s pohlavnou dysforiou život meniacim “praktikám prechodu”, ktoré podnikateľ Vivek Ramaswamy označil za problém duševného zdravia, ktorého potvrdenie je všetko iné, len nie súcit. Guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum povedal, že túto otázku musia riešiť jednotlivé štáty, a Pence podporil federálny zákaz tejto praxe, pričom dodal, že podpora výberu školy by prinútila ideologicky orientované školy, aby sa “rýchlo napravili”.

DeSantis vyzdvihol svoje výsledky v oblasti vzdelávania na Floride vrátane uzákonenia všeobecného výberu škôl a zákona o právach rodičov’, zákazu kritickej rasovej teórie v triedach a nahradenia ideológie prebudenia ocenením základných hodnôt Ameriky’. “Florida ukazuje, ako sa to’robí, a deti vyhrávajú,” povedal."

Na otázku, ako môžu republikáni vyhrať napriek vnímanej politickej nevýhodnosti témy potratov, DeSantis povedal, že získa nezávislých voličov “rovnako, ako sme to urobili na Floride,” citujúc svoje 19-bodové znovuzvolenie v minulom roku napriek tomu, že GOP nedosahuje výsledky vo väčšine krajiny. Odmietol tiež názor, že za tohtoročné prehry môžu pro-liferi’a odvolal sa na slová zosnulého prezidenta Ronalda Reagana’o tom, že “každý človek má zmysel a hodnotu”a zdôraznil dôležitosť odhalenia radikalizmu demokratov’v tejto otázke.

Christie odpovedal tým, že 14-krát vetoval financovanie plánovaného rodičovstva daňovými poplatníkmi, čo podľa neho bolo mimoriadne náročné stanovisko v modrom štáte, pričom poznamenal, že potraty považuje za štátnu záležitosť a vyzval zástancov života, aby oslovili nezávislých poslancov zdôrazňovaním, že sú za život “za celý život” tým, že signalizujú súcit s narodenými ľuďmi, ako sú napríklad závislí od fentanylu.

Bývalý prezident Trump si udržiava vedie v boji o nomináciu, aj keď vážneotázky pretrvávajú, či dokáže v odvetnom súboji poraziť prezidenta Joea Bidena. Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe, kde DeSantisovi stúpenci dúfajú, že guvernérova’pozemná operácia prinesie víťazstvo, ktoré zvráti trajektóriu nominačného boja.