shutterstock_221558236-810x500.jpg

Skupina "Technická spravodlivosť" chce, aby sociálne siete urobili viac pre kontrolu informácií pre voľby v roku 2024

31
Neutral

Ekonomické problémy môžu prinútiť veľké technologické spoločnosti zmierniť niektoré z cenzúry neobľúbených politických názorov, zatiaľ čo obhajcovia cenzúry sa sťažujú, že platformy sa nepripravujú na kritické voľby v roku 2024.

Konzervatívci a ďalší odporcovia ľavicovej ortodoxie už roky kritizujú najväčšie svetové informačné a komunikačné platformy vrátane spoločností Google, Facebook a (do konca minulého roka) Twitter za to, že využívajú svoj obrovský vplyv na skresľovanie správ, zdrojov, myšlienok a argumentov, ktoré ich používatelia vidia a zdieľajú prostredníctvom ich služieb. Jedným z hlavných dôvodov, prečo tak robia, bolo zabrániť tomu, aby “dezinformácie” ovplyvňovali voľby, čo je podľa kritikov len zámienka na ovplyvňovanie volieb v ich prospech.

Ikonoklastický technologický magnát Elon Musk kúpil Twitter (odvtedy premenovaný na X) v októbri 2022 a pustil sa do práce, aby bol priateľskejší k prejavom a politicky neutrálnejší, ale iní technologickí giganti, ako napríklad videoplatforma YouTube vlastnená spoločnosťou Google, naďalej potvrdzujú svoje zámery kontrolovať obsah. 

Začiatkom tohto mesiaca však skupina Global Coalition for Tech Justice (GCTJ) vyhlásila, že nepovažuje veľké technologické spoločnosti za “pripravené” na budúcoročné” voľby v Spojených štátoch a na celom svete, čiastočne preto, že popredné spoločnosti neodpovedali na letnú výzvu skupiny, aby vypracovali a zdieľali “plne vybavené akčné plány pre voľby, a to na globálnej úrovni aj na úrovni jednotlivých krajín.”

“Veľké technologické spoločnosti opäť ukazujú svetu, že hrajú svoju vlastnú hru. Zatiaľ čo naďalej počítajú svoje zisky, naše demokracie zostávajú zraniteľné voči násilným pokusom o prevrat, jedovatým nenávistným prejavom a zasahovaniu do volieb,”sťažuje sa skupina. “Chronické zaostávanie Big Tech’v riešení týchto hrozieb znamená, že naše globálne demokracie na to doplatia.”

V utorok singapurský Strait Times pripomenula, že YouTube v júni súhlasil s tým, že prestane odstraňovať tvrdenia, že voľby do amerického parlamentu v roku 2020.Prezidentské voľby v USA trpeli “podvodmi, chybami alebo poruchami, ” pričom vtedy tvrdil, že je citlivý na obavy, že takáto cenzúra má “nezamýšľaný účinok obmedzenia politického prejavu.”

Týždenník Times však poznamenal, že takéto zmeny prišli aj počas “atmosféry prepúšťania [a] opatrení na znižovanie nákladov,” čo znamená, že technologické giganty možno jednoducho nemajú dostatok pracovných síl na reguláciu takého množstva obsahu ako v minulosti.

Zpráva tiež cituje Berina Szoka, prezidenta think tanku TechFreedom, ktorý obvinil veľké technologické spoločnosti z “upokojovania republikánov”, ktorí kritizovali ich cenzúrne režimy, čo je tvrdenie, ktoré by mnohých predstaviteľov politickej pravice prekvapilo.

Jediným významným lídrom Big Tech, ktorý aktívne vystupuje proti takejto cenzúre, je Musk, ktorý sa v stredu postavil za svoje rozhodnutie vypustiť starý Twitter’takzvaný “tím pre integritu volieb.”

Jednou z najväčších premenných v tejto otázke, ktorá môže v blízkej budúcnosti vyvrcholiť, je vláda, ktorá aktívne podporuje súkromné spoločnosti v cenzurovaní nepohodlných prejavov, čo je niečo, v čom emailov a verejných vyhlásení sa zapojila Bidenova administratíva a ktorá údajne premieňa súkromné vlastnícke rozhodnutia na porušovanie prvého dodatku. Sudca Najvyššieho súdu USA Samuel Alito naznačil, že najvyšší súd krajiny’sa možno čoskoro bude zaoberať touto záležitosťou.