tmp_fe1db2b0-dd26-467f-9d3f-b94359822157-810x500.jpeg

Obhajcovia eutanázie nechcú, aby ste počuli tieto dva desivé príbehy

225
Kultúra smrti

V tohtotýždňovej epizóde relácie The Van Maren Show Jonathon rozoberá dva nepodarené príbehy o eutanázii, ktoré poukazujú na to, čo táto prax v skutočnosti predstavuje vo svetle neustále sa meniaceho jazyka v politickom diskurze. 

Citujúc knihu Georgea Orwella’1984, Jonathon poznamenáva, že hoci by mohlo byť “nudné” spomínať toto dielo, Orwell’zaobchádzanie so zmenami jazyka odráža to, čo sa stalo v modernom politickom diskurze: jazyk používaný v politickom diskurze je taký, že predpoklady sú obsiahnuté v samotných pojmoch a každá protistrana nemá jazyk, ktorým by mohla argumentovať svoj názor. 

Jonathon ako príklad tohto javu vyzdvihuje históriu debaty o rodovej príslušnosti, pričom spomína používanie zámen a to, ako ľudia prešli od slov “operácia na zmenu pohlavia” k “starostlivosti potvrdzujúcej rodovú príslušnosť.” Podobný prípad sa stal s eutanáziou, tvrdí a poukazuje na zmenu jazyka v Kanade z “asistovanej samovraždy,” na “asistovanú samovraždu lekárom,” a teraz na “lekársku pomoc pri umieraní (MAID).” 

Dva príbehy z Európy však zrejme úplne spochybňujú jazyk používaný pre eutanáziu, príbehy, ktoré podľa Jonathona “šokovali mainstreamové médiá.” 

Jonathon najprv vyzdvihuje príbeh Alexiny Wattiezovej, ženy, ktorá sa rozhodla požiadať o eutanáziu s podporou svojho partnera Christopha Stulensa a ich 15-ročnej dcéry. Zatiaľ čo sa ju lekári a zdravotné sestry pokúšali eutanazovať doma s partnerom a dcérou na neďalekej terase, obaja počuli výkriky a ponáhľali sa späť dovnútra, kde našli Wattiezovú mŕtvu s otvorenými očami a ústami. Pitva odhalila, že sa udusila po tom, ako smrteľná injekcia, ktorú jej dal lekár, nezabrala.  

Zúčastnený lekár teraz čelí vyšetrovaniu vraždy, ako aj žalobe zo strany Wattiezovej rodiny a belgický politik pokúsil sa rozlíšiť medzi eutanáziou a tým, čo sa stalo Wattiezovi, a povedal, že “takáto definícia tejto hroznej situácie znehodnocuje gesto eutanázie, ktoré sprevádza človeka až do konca bez bolesti.” Nie je jasné, či Wattieza udusil lekár alebo zdravotné sestry. 

Reagujúc na príbeh Jonathon prirovnáva eutanáziu k potratu, nakoľko v oboch prípadoch ide o formu vraždy, ale “v sterilnom, klinickom prostredí,” s “hygienizovaným jazykom,” a že úmysel je “veľmi dôležitý” napriek “zámeru smrtiacej injekcie.” 

“To”je dôvod, prečo si myslím, že sa prokuratúra zaoberá týmito obvineniami,” oponuje Jonathon. “Myslím si, že tieto obvinenia sú len na oko. Sú’prejavom… veľmi prísneho nesúhlasu s tým, že sa z belgického’režimu eutanázie robí divadlo.” 

Druhý príbeh je však podľa Jonathona “ešte desivejší,” rozpráva o tom, ako v roku 2018 bola holandská žena s ťažkou demenciou násilná eutanázia počas pobytu v domove dôchodcov. Rodina ženy’tvrdila, že predtým vyjadrila túžbu po eutanázii, čo podnietilo lekára, aby prišiel a aplikoval jej smrtiacu injekciu, hoci žena necítila bolesť ani nepohodlie a neprejavila jednoznačný znak, že si želá eutanáziu. 

Lekár žene’počas rozhovoru s jej rodinou namiešal kávu, aby ju uspal pri podávaní injekcie. Keď sedatívum v káve nezabralo, dal jej injekciu, ktorá ju mala uspať. Hoci žena nakoniec zaspala, náhle vstala, keď sa lekár chystal podať smrtiacu injekciu, ktorá by ju zabila, čo prinútilo jej rodinu, aby ju násilím pridržala na injekciu. 

Zúčastnený lekár bol oslobodenýod obvinení z vraždy v nasledujúcom roku, pričom sudca poznamenal: “Wmáme za to, že vzhľadom na hlboko dementný stav pacientky lekár nemusel overovať jej želanie eutanázie.” 

Zástancovia eutanázie tieto príbehy nenávidia, pretože keď maska skĺzne, ľudia zachytia neprikrášlený pohľad na to, čo sa v skutočnosti deje za všetkými upokojujúcimi medicínskymi rečami, a to, že zabíjame ľudí, uvádza Jonathon. 

Pripomínajúc pro-life tričko, ktoré sa pýtalo, či by potraty boli väčším problémom, keby ľudia používali zbrane, Jonathon oponuje, že áno, rovnako ako keď sa na eutanáziu použije vankúš. 

“Nebudete počuť o obetiach potratov,” uzatvára Jonathon.  

“[Existuje] množstvo obetí eutanázie, o ktorých nebudeme počuť, pretože tieto naratívy sú hlboko nepohodlné naratívu, ktorý všetci tak dlho presadzovali, a naratívu, ktorému všetci potrebujeme veriť, aby sme si mysleli, že sme stále civilizácia,” pokračoval. 

“Ale raz za čas sme vystavení skutočnosti, že okrasa civilizácie je tak trochu veľmi, veľmi tenká, raz za čas. Zistíme, že eutanázia sa nie vždy vykonáva smrtiacou injekciou, niekedy vankúšom. Niekedy starú pani drží pri zemi jej rodina. Niekedy nahliadneme, čo sa deje za maskou, a to by nás malo naozaj vydesiť.”

The Van Maren Showprenáša sa na mnohých platformách vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play.