Rupnik-Synod-1-810x500.jpg

Synoda o synodalite pod paľbou kritiky za webovú stránku propagujúcu obrazy zneucteného otca Rupnika

71
Kultúra smrti

Katolíci vyjadrili pobúrenie, keď sa zistilo, že na oficiálnej webovej stránke Synody o synodalite sa používajú obrázky, ktoré navrhol zneuctený bývalý jezuita a údajný sériový zneužívateľ páter Marko Rupnik.

V posledných dňoch sa na internetových sociálnych sieťach objavilo množstvo katolíkov, ktorí odsúdili Synodu o synodalite za to, že poskytla platformu pátrovi Markovi Rupnikovi. Rupnik’s umeleckému dielu.

Na anglickej verzii domovskej stránky Synody o synodalite’bol obrázok Rupnika’s použitý na propagáciu príspevku, ktorý vyzýval čitateľov, aby “sa modlili za jednotu, modlili sa za synodu.”

Obrázok o. Rupnika použitý & nedávno vymazaný webovou stránkou Synody.

Obrázok bol na internete už nejaký čas, ale po zvýšenom záujme a kritike v posledných dňoch bol odstránený v neskorých popoludňajších hodinách (miestneho času) 27. septembra.

Rupnika Vatikán v roku 2020 automaticky exkomunikoval po tom, ako Dikastérium (predtým Kongregácia) pre náuku viery (DDF) jednomyseľne rozhodlo, že je vinný z rozhrešenia jedného zo svojich sexuálnych komplicov. Následne mu bol trest rýchlo zrušený – pričom sa veľa špekulovalo o tom, či pápež František osobne zasiahol, aby exkomunikáciu rýchlo zrušil.

Samotný Rupnik bol obvinený zo sériového zneužívania rôzneho druhu – od duchovného až po sexuálne – voči ženám a najmenej jednému mužovi. K zneužívaniu malo dôjsť voči najmenej 21 zo 40-členného spoločenstva rehoľníčok Loyola, ktoré spoluzakladal v rodnom Slovinsku. Za posledných desať mesiacov sa prihlásilo ďalších 15 údajných obetí. 

Na anglickej verzii stránky synody stále zostáva ďalší Rupnikov obraz, ktorý tvorí pozadie modlitby za synodu. 

Obrázok otca Rupnika, ktorý sa ešte 27. septembra používal na webovej stránke synody.

LifeSite kontaktoval mediálnu kanceláriu synody so žiadosťou o vysvetlenie, prečo bol obrázok použitý, ale do času uverejnenia nedostal odpoveď. 

Rupnik’k zneužitiu údajne došlo v jeho rímskom umeleckom centre Aletti Center, z ktorého vykonával medzinárodné objednávky svojich diel. Jedna z jeho údajných obetí poskytla podrobné svedectvo o tom, ako bola jeho umelecká tvorba úzko prepojená s jeho zneužívaním. 

Tvrdila, že “jeho sexuálna posadnutosť nebola mimovoľná, ale hlboko spojená s jeho koncepciou umenia a teologickým myslením.”

ČÍTAJTE: Vatikán bude naďalej propagovať Rupnikove’obrazy napriek spojitosti s jeho údajným sexuálnym zneužívaním

Rupnika v lete vylúčili z jezuitského rádu, pričom ako dôvod jeho prepustenia rád uviedol, že odmietol dodržiavať obmedzenia, ktoré mu boli uložené. Napriek tomu a úzkemu prepojeniu medzi jeho údajným zneužívaním a umením sa Rupnik naďalej tešil pravidelnému povyšovaniu vo Vatikáne a zo strany samotného pápeža Františka. 

Rímska diecéza sa nedávno pokúsila kňaza rehabilitovať spochybnením procesu exkomunikácie. Vo vyhlásení diecézy sa dodáva, že v centre Aletti prebiehal “zdravý komunitný život bez osobitných kritických problémov”, aj keď bolo centrom údajného zneužívania Rupnika.

Toto vyhlásenie Rímskej diecézy vyvolalo všeobecné pobúrenie medzi mnohými, ktorí sledovali ságu, ktorá sa dostala na verejnosť v decembri minulého roka. Vyhlásenie však rozhnevalo najmä skupinu údajných Rupnikových’obetí.

ČÍTAJTE: Pr. Rupnika’údajné obete obviňujú pápeža Františka z ‘prázdnej’ rétoriky reagujúcej na sexuálne zneužívanie  

Tí tvrdili, že vyhlásenie potrestalo obete a zároveň ospravedlnilo Rupnika:

obete boli teda odsúdené za to, že neboli diskrétne, ale odhalili niečo odporné: svoju bolesť, manipuláciu tých, ktorí ich obchádzali v mene Krista, duchovnej lásky, Trojice. Odhalili svoju bolesť, pretože manipulácia a zneužívanie navždy zranili ich dôstojnosť.

Rímska diecézna’správa o centre “zbavuje”Rupnikových”spolupracovníkov “akejkoľvek zodpovednosti,” protestovali signatári. Ako taká sa “vysmieva bolesti obetí, ale aj celej Cirkvi, smrteľne zranenej takouto ostentatívnou pýchou.”

Po nedávnom plenárnom zasadnutí vydala Pápežská komisia na ochranu maloletých výzvu účastníkom Synody o synodalite, aby sa zaoberali sexuálnym zneužívaním. Vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v ten istý deň, keď webová stránka synody v tichosti odstránila jeden z Rupnikových’obrázkov, sa vyzýva, aby sa synoda “komplexne zaoberala hrozbou, ktorú sexuálne zneužívanie predstavuje pre dôveryhodnosť Cirkvi’pri ohlasovaní evanjelia.”

Naďalej pokračujúca propagácia Rupnika’vo Vatikáne a v kancelárii synody však nie je neočakávaná. Dikastérium pre komunikáciu sa oficiálne rozhodlo pokračovať v používaní jeho náboženských obrázkov napriek ich spojitosti s údajným zneužívaním.

Takáto propagácia je pravdepodobne čiastočne zásluhou Nataše Govekar, členka Centra Aletti, kde pracuje na “teológii obrazov,” a tiež uvedený ako riaditeľ Dikastéria pre komunikáciu teologicko-pastoračného oddelenia.

Rupnik mal neuveriteľný vplyv aj sám o sebe, a to medzi vatikánskymi kuriálnymi orgánmi ale aj v Rímskej diecéze. 

Rímska diecéza sa pravidelne venovala Rupnikovi a jeho dielu vo svojich videách a tiež umiestňovala videá so samotným Rupnikom v čase, keď mal byť pod obmedzeniami. Rupnik tiež prednášal na duchovnej obnove v máji minulého roka a na ďalšej obnove v auguste 2022; obe sa konali v čase, keď bol jeho prípad pod dohľadom DDF.

Napokon sa prednášal na pápežských rekolekciách pápežovi a vatikánskej kúrii v marci 2020, niekoľko týždňov po tom, ako vatikánsky’DDF jednomyseľne rozhodol, že Rupnikovi hrozí automatická exkomunikácia za rozhrešenie sexuálneho komplica.