GettyImages-1700685201-810x500.jpg

Demokratický senátor Bob Menendez čelí výzvam na odstúpenie po obvinení z úplatkárstva

31
Kultúra smrti

Senátni demokrati naďalej vyzývajú svojho kolegu senátora Boba Menendeza, aby odstúpil a neuchádzal sa o znovuzvolenie v roku 2024.

Ľavicový demokratický senátor z New Jersey čelí federálnym obvineniam za údajné prijatie zlatých prútov a luxusného vozidla ako úplatku od egyptskej vlády. Senátor Menendez predsedá senátnemu výboru pre zahraničné vzťahy. Jeho manželka v rámci úplatku prijala aj nevýhodné zamestnanie.

Ministerstvo spravodlivosti (DOJ) uviedlo, že senátor “súhlasil s prijatím série úradných úkonov a porušením svojich úradných povinností” výmenou za úplatky, podľa oznámenia z 22. septembra.

Obvinenia viedli mladšieho senátora za New Jersey’Coryho Bookera k výzve, aby Menendez odstúpil. Odvolával sa na to, že Menendez predtým čelil, ale v roku 2015 obvineniam z federálnej korupcie prekonal.

Senátor Booker pochválil svojho kolegu’s “jeho mimoriadnu prácu a bezhraničnú pracovnú morálku”, ale uviedol, že “viera a dôvera obyvateľov New Jersey, ako aj tých, s ktorými musí spolupracovať, aby bol efektívny, boli otrasené do základov.”

“Odstúpenie nie je priznaním viny, ale uznaním, že zastávanie verejnej funkcie si často vyžaduje obrovské obete za veľkú osobnú cenu,” Booker uvádza vo svojom tlačovom vyhlásení. “Senátor Menendez priniesol tieto obete v minulosti, aby mohol slúžiť. A v tomto prípade tak musí urobiť znova. Verím, že odstúpenie je najlepšie pre tých, ktorým senátor Menendez celý život slúžil.”

CNN informovala, že viac ako polovica demokratov v Senáte vyzvala svojho kolegu z New Jersey, aby odstúpil.

“Hoci senátor Menendez požíva prezumpciu neviny, kým sa mu nepreukáže vina, a bude mať svoj deň na súde, aby sa obhájil, som presvedčená, že pre jeho voličov, americký ľud a našu národnú bezpečnosť je najlepšie, aby senátor odstúpil,” Wisconsinská senátorka Tammy Baldwin stated.

Aj keď Menendez bol spoľahlivým liberálnym hlasom, vzoprel sa svojej strane a prezidentovi Barackovi Obamovi tým, že oponoval jadrovej dohode s Iránom.

CNN poznamenala, že demokratov čaká “ťažký boj o udržanie kontroly nad snemovňou v roku 2024” a demokratický guvernér Phil Murphy sotva vyhral guvernérske”voľby v roku 2021, čo poskytuje demokratom politické dôvody na odvolanie senátora, ktorý čelí výraznej kontroverzii.

Bývalý republikánsky guvernér New Jersey Chris Christie nedávno vyhlásil, že sa neplánuje uchádzať o kreslo v roku 2024, ak sa vzdá neúspešnej prezidentskej kandidatúry.

“Nie, nemám záujem byť v Senáte Spojených štátov amerických,” Christie povedal v relácii Meet the Press.

Obvinenie vyvoláva obavy zo zahraničného vplyvu na americkú politiku

Federálne obvinenia tiež ukazujú, ako môže byť zahraničná politika Spojených štátov kooptovaná kúpenými a zaplatenými politikmi.

Senátor Menendez a jeho manželka Nadine “súhlasili a prijali úplatky v hodnote státisícov dolárov’ od troch spoločníkov, z ktorých niektorí mali podľa ministerstva spravodlivosti väzby na egyptskú vládu”.

V roku 2018, keď spolu manželia začali chodiť, Nadine “spolupracovala s [dlhoročným egyptským priateľom Waelom Hanom], aby predstavila egyptských spravodajských a vojenských úradníkov” svojmu vtedajšiemu priateľovi, senátorovi z New Jersey.

Pri domovej prehliadke manželov”FBI našla “mnoho plodov tejto úplatkárskej schémy vrátane hotovosti, zlata, luxusného kabrioletu a domáceho vybavenia. V dome sa našlo viac ako 480 000 dolárov v hotovosti — väčšina z nich bola napchaná v obálkach a ukrytá v oblečení, skriniach a trezore — ako aj viac ako 70 000 dolárov v hotovosti.”

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že senátor Menendez “súhlasil s využitím svojej moci a vplyvu ako senátor, aby sa snažil chrániť” záujmy Hana a podnikateľov z New Jersey Freda Daibesa a Josého Uribeho.

Menendez je napríklad obvinený z toho, že vyvíjal nátlak na úradníka ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov, aby “chránil obchodný monopol udelený [spoločnosti Hana] Egyptom.”

Menendez tiež “podnikol kroky, ktorými sa snažil narušiť trestné vyšetrovanie podnikania Uribeho”, ktoré viedol úrad generálneho prokurátora štátu New Jersey”.

Jeho syn, tiež menom Robert Menendez, je v súčasnosti kongresmanom zastupujúcim New Jersey.