Vigano-Burke-RLF-2018-810x500.jpg

Ako na mňa arcibiskup Viganò urobil obrovský dojem v Ríme

195
Neutral

Sediac v lietadle spoločnosti Aer Lingus z Dublinu do Ríma v máji 2018 som si ani vo sne nemyslel, že počas pokrývania tohoročného Rímskeho fóra života ma pápež František - bývalý homosexuál - prinúti kritizovať ho za to, že povedal mladému mužovi, že “Boh ťa stvoril ako homosexuála.”Netušil som, že narazím na budúceho konzervatívneho talianskeho premiéra Georgiho Meloniho, že stretnem dcéru svätca, alebo že odfotografujem preláta, ktorý sa čoskoro stane svetoznámym, alebo - čo je neuveriteľné - že náhodou predstavím svetu LifeSiteNews’spoluzakladateľa a šéfredaktora Johna-Henryho Westena ako jedného z “Blues Brothers” a nedostanem výpoveď.  

Rímske fórum o živote 2018 sa konalo na prestížnej Pápežskej univerzite svätého Tomáša Akvinského, známejšej ako Angelicum. Jedna fenomenálna prednáška nasledovala za druhou. Všetky sa sústredili na tému “Pravé a falošné svedomie” a ponúkli ich takí predstavitelia ako kardinál Raymond Burke, ktorý vyhlásil, že katolíci musia nechať Krista vládnuť ako Kráľa tvárou v tvár “apostáze’ v Cirkvi, a biskup Athanasius Schneider, ktorý nabádal: “Katolíci sú povolaní bojovať proti heréze vnútri Cirkvi.” 

Profesor Stéphane Mercier, mladý akademik, ktorého nedávno vyhodili z Katolíckej univerzity v belgickom Louvaine za to, že žiadal svojich študentov, aby zvážili argumenty proti potratom a genderovej ideológii, vyzval všetkých, aby “bránili pravdu, aj keď ‘bezbrehí pastieri’ nechcú.” 

 

Arcibiskup Carlo Maria Viganò a kardinál Raymond Burke v súkromnom rozhovore počas prestávky na Rímskom fóre o živote 2018

Bývalý apoštolský nuncius v Spojených štátoch, arcibiskup Carlo Maria Viganò, sedel na úvodnom zasadnutí a neodišiel.   

Nikto z nás netušil, že už o niekoľko týždňov neskôr dosiahne status hrdinu zverejnením svojho výnimočné svedectvo o tom, že pápež František’odmietol odpovedať na obvinenie, že vedel o sexuálnom zneužívaní kardinála Theodora McCarricka’a napriek tomu urobil McCarricka jedným zo svojich hlavných predstaviteľov pri riadení Cirkvi. 

Na záver Rímskeho fóra života arcibiskup Vigan ograve; uviedol: “Bol som jedným z vás, počas týchto dvoch dní som pozorne počúval a určite ma zarazila veľká kvalita odvážnych zásahov a svedkov.”   

“Môžem povedať, že som našiel [u] tých, ktorí prišli najmä z anglosaského [sveta] – Spojených štátov, Austrálie a Veľkej Británie – veľkú túžbu byť svedkami pravdy, ktorú Cirkev hlásala po celé stáročia.” 

Podľa toho som sa neskôr zamýšľal nad tým, či svedectvo hrdinských pro-life aktivistov z celého sveta na Rímskom fóre života povzbudilo arcibiskupa Vigana aby vystúpil a prehovoril o pretvárke na najvyšších miestach prelatúry  vrátane samotného pápeža Františka kryjúcej homosexuálnu dravosť v jej radoch.  

Po skončení Rímskeho fóra života nebol čas na oddych.  

Účastníci Fóra’sa pripojili k približne 5 000 ďalším ľuďom na námestí Piazza della Repubblica, aby pochodovali za život a ukončenie potratov, ktoré boli v Taliansku legalizované pred 40 rokmi.  

Pri tejto pôsobivej, radostnej udalosti som urobil stovky fotografií. Cestou som sa potešil stretnutiu s Giannou Emanuelou Mollovou, dcérou svätej Gianny Mollovej, ktorá niesla jeden koniec transparentu organizácie nesúcej meno jej matky: “Cech lekárov svätej Gianny’; Oživenie duchovného tlkotu srdca Ameriky.” 

PREHLIADKA: Tu’máte šancu stretnúť sa s kardinálom Müllerom na tohtoročnom Rímskom fóre života

 

Gianna Emanuela Molla, dcéra svätej Gianny Molla, druhá zľava, drží zástavu cechu svätej Gianny Physician’s.                                     Doug Mainwaring/LifeSiteNews

 O niečo neskôr som si všimol, že skupina, ktorá mala na sebe šerpy s pruhmi vo farbách talianskej vlajky, vzbudzuje veľký rozruch. Nerozumel som ani slovo, čo kto hovorí, ale napadlo mi, že by som mal odfotiť ženu, ktorá sa zdala byť stredobodom pozornosti. 

 Až pred jedenástimi mesiacmi som si pri čítaní výsledkov talianskych národných volieb uvedomil, že som sa ocitol tvárou v tvár novej konzervatívnej — a prvej žene — Premiérka Georgia Meloni.   

Budúci premiér Talianska, Georgia Meloni, pochoduje za život v roku 2018.

Po Pochode za život rýchlo nasledovalo prvé výročné stretnutie a prvá konferencia Akadémie Jána Pavla II. za ľudský život a rodinu. Táto laická organizácia vznikla, aby pokračovala v práci pôvodnej Pápežskej akadémie za život, ktorú založil svätý pápež Ján Pavol II. ale vypustená a radikálne zmenená Františkovým pontifikátom.  

Steve Jalsevac riadil živý prenos z rozhovorov pomocou svojho iPhonu umiestneného na statíve v prednej časti miestnosti. V jednom momente Steve potreboval odísť, a tak ma požiadal, aby som sa postaral o livestreaming. Nikdy predtým som telefón na živé vysielanie nepoužíval, ale po krátkej lekcii od Steva som si myslel, že to zvládnem.  

Mýlil som sa.  

Keď na pódium vystúpil ďalší rečník, ťukol som na niekoľko tlačidiel na obrazovke, aby sa začal živý videoprenos. To bolo dosť jednoduché, ale potom som si všimol, že sa niečo neuveriteľne pokazilo. Na moje zdesenie telefón dal váženej rečníčke čiernu fedoru a slnečné okuliare, takže vyzerala ako jeden z  Blues Brothers.” Neveril som vlastným očiam. Ako sa to mohlo stať?"  

  

Akadémia Jána Pavla II. pre ľudský život (Dôkaz chyby operátora živého vysielania.)

Steve bol mimo miestnosti, takže ma nemohol zachrániť. Strieľal som panickým pohľadom na jediného ďalšieho prítomného skúseného novinára LifeSiteNews, Johna-Henryho Westena, a očami som prosil o pomoc.    

Jemu bol problém zrejmý. Jeho nedávny nájomný Jimmy Olsen nechtiac stlačil na telefóne novučičké tlačidlo “filter”, ktoré nielenže vykreslilo video v čiernej  bielej farbe, ale aj vybavilo objekty oblečením Blues Brothers. Netušil som, že je niečo také možné. 

John-Henry otočil telefón, aby situáciu napravil, a tým sa fanúšikom LifeSiteNews na celom svete naskytla možnosť vidieť Johna-Henryho ako Jakea a Elwooda Blues’ dlho strateného brata.   

Snímka videa LifeSiteNews s Dougom Mainwaringom a Johnom-Henrym Westenom

Uľavilo sa mi, keď som videl Johna-Henryho usmievať sa!   

S radosťou môžem oznámiť, že po piatich rokoch som stále zamestnaný v LifeSiteNews. Nevyhodili ma za to. Chvála Bohu.  

PREHLIADKA: Rím je v centre boja proti Veľkému resetu

Rímske fórum Life 2013 sa uskutoční v hoteli A. Roma 31. októbra a 31. novembra 2023. Medzi rečníkmi budú okrem iných kardinál Gerhard Müller, biskup Joseph Strickland, Reggie Littlejohn a John-Henry Westen. Viac informácií o dvojdňovom podujatí a možnosť zakúpiť si vstupenky nájdete na RomeLifeForum.com.