shutterstock_524090053-810x500.jpg

Vláda Spojeného kráľovstva začala deň po prijatí zákona o bezpečnosti na internete s novou cenzúrou internetu

28
Kultúra smrti

V konzultačnom dokumente zverejnenom 20. septembra britská vláda oznámila, že pripravuje opatrenia, ktoré výrazne obmedzia slobodu zverejňovania videí vytvorených používateľmi na internete.

Dokument vyzýva na potrebu “chrániť publikum pred škodlivým obsahom”, ktorý sa objavuje v nezávisle vytvorených online videách. Navrhujú sa opatrenia, ktoré hrozia, že nezávislé médiá zlikvidujú a budú nútiť jednotlivcov, občianskych novinárov a malé prevádzky dodržiavať rovnaké regulačné predpisy ako mediálne giganty. 

ČÍTAJTE: Spojené kráľovstvo schválilo návrh zákona o bezpečnosti na internete, ktorý otvára cestu ‘bezprecedentnému, paradigmu meniacemu dohľadu’

Vládny dokument, ktorým sa začína konzultačné obdobie, ktoré sa má skončiť v novembri 2023, identifikuje jasnú regulačnú medzeru v rámci existujúceho zákonného režimu, ktorá by mohla viesť k nedôslednej ochrane divákov.”

V jazyku, ktorý pripomína návrh zákona o online bezpečnosti, ktorý prešiel posledným čítaním 19. septembra, je cieľom navrhovaného zákona o médiách znížiť vystavenie verejnosti “škodlivému” obsahu – vytvorenému nemainstreamovými zdrojmi.

Smrť reguláciou? 

Zpráva jedného z britských nezávislých spravodajských portálov tento krok rámcuje ako elimináciu online konkurencie pre mainstreamové médiá.

UK Column’Mike Robinson dňa 22. septembra argumentoval, že skutočným cieľom legislatívy je rozdrviť nezávislé video spravodajstvo zavedením regulácií, ktorým by malí alebo individuálni tvorcovia obsahu nemohli reálne vyhovieť.

Nútiť malých mediálnych producentov, aby dodržiavali rovnaké podmienky ako “multimiliardové” prevádzky ako BBC, by ich vystavilo “regulačnému bremenu, ktoré by nemohli”uniesť.”

Robinsonovo’tvrdenie, že nejde o náhodu, podporuje aj jeho zmienka o Cairncross Review,ktorá sa začala vo februári 2019. Táto štúdia britskej vlády sa zaoberala hrozbou pre tlačenú žurnalistiku – noviny –, ktorú predstavujú digitálne médiá.

Hrozba falošných správ 

Pri obavách vlády, že národné noviny “môžu skončiť s podnikaním,” Robinson cituje názor bývalého ministra vlády Matta Hancocka’že “sme svedkami skutočných hrozieb pre naše médiá, pre našu spoločnosť ako celok.”

Matt Hancock, ktorý ako minister zdravotníctva zohrával vedúcu úlohu pri riadení informácií počas pandémie COVID, uviedol, že túto hrozbu predstavujú “dezinformácie, známe aj ako falošné správy.”

Čítajte: UK’dystopický ‘Online Safety Bill’ nemá v úmysle chrániť deti pred transgenderovým poškodením

Robinson ďalej tvrdil, že “tieto opatrenia sa navrhujú na zachovanie zdedených médií, ktoré by nemali existovať,” a dospel k záveru, že najnovší návrh U.K. vlády na kontrolu informácií nie je o ochrane verejnosti. Tvrdí, že jeho cieľom je chrániť mainstreamové médiá pred konkurenciou, ktorú štát nemôže – zatiaľ – kontrolovať.

Samotný britský stĺpček kedysi čelil hrozbe značných pokút od bývalého regulačného orgánu, ATVOD. Po kampani divákov, ktorá vyústila do tisícov telefonátov a správ regulátorovi, bol ATVOD zrušený a jeho povinnosť dohľadu prešla pod vládny komunikačný dohľad OfCom. 

Boj proti

UK Column’úspech, ktorý zabránil ruinujúcim pokutám a ukončeniu nie ich činnosti, ale zrušeniu regulačného orgánu, ktorý ich ohrozoval, ukazuje silu organizovaného boja.

Samotný zákon o bezpečnosti na internete bol predmetom trvalej kritiky, ktorá vyústila do odstránenia povestnej “škodlivej, ale legálnej” klauzuly. Bez tohto pozmeňujúceho návrhu, ktorý bol výsledkom dlhej protestnej kampane, by návrh zákona umožňoval cenzúru akéhokoľvek obsahu, ktorý by nebol nezákonný – ale ktorý by regulačný orgán považoval za potenciálny zdroj “škody na internete”

Práve z tohto dôvodu Robinson vyzýva na kampaň proti navrhovanému britskému zákonu o médiách. Vzhľadom na prebiehajúce konzultácie je teraz čas vyjadriť svoj názor proti novým opatreniam, ktoré môžu účinne obmedziť vysielanie médií na hlavných poskytovateľov. 

Konzultáciám sa môžete pridať e-mailom, poštou a online na vlastnej webovej stránke vlády Spojeného kráľovstva tu.

[email protected]

EPG konzultácie
Tím pre televíziu a vysielanie

DCMS
4. poschodie, 100 Parliament Street
Londýn
SW1A 2BQ