Untitled-6-810x500.png

Škótsky kontroverzný zákon o "nenávistných prejavoch" nadobudne účinnosť v novembri

42
Kultúra smrti

Dlho odkladaná legislatíva o nenávistných prejavoch pre Škótsko bude aktivovaná v novembri, keď bude škótska polícia dostatočne vyškolená a oboznámená s jej komplikovanými politikami a rámcami. 

Návistná kriminalita a verejný poriadok (Škótsko) sa stala zákonom 23. apríla 2021. Oneskorenie prijatia zákona bolo spôsobené “školeniami, usmerneniami a plánovaním komunikácie.” 

Podľa bezprecedentného návrhu zákona sa trestné činy považujú za “priťažujúce”, ak zahŕňajú predsudky na základe veku, zdravotného postihnutia, rasy, náboženstva, sexuálnej orientácie, transrodovej identity alebo zmien v pohlavných znakoch. V návrhu zákona sa uvádza, že trestné činy motivované predsudkami sa budú posudzovať vážnejšie a spoločnosť ich nebude tolerovať. Trestné súdy môžu vo všeobecnosti pri vynášaní rozsudku zohľadniť akékoľvek predsudky. 

Škótska vláda uviedla: “Hoci je to operatívna záležitosť škótskej polície, vítame všetky opatrenia, ktoré sa prijímajú na riešenie trestných činov z nenávisti. Nová právna ochrana, ktorú zákon o trestných činoch z nenávisti zavedie pre osoby, ktoré sa stali terčom trestných činov z nenávisti, a to aj z dôvodu rasy a zdravotného postihnutia, sa čoskoro zrealizuje a zároveň sa zabezpečí ochrana slobody prejavu.”  

V roku 2020 v rozhovore pre BBC Humza Yousaf, vtedajší škótsky minister spravodlivosti a teraz prvý minister, povedal: “Sloboda prejavu sama o sebe nikdy nie je neobmedzeným právom.” 

Zástupca hlavného konstábla škótskej polície Faroque Hussain prijal novú legislatívu vyhlásením: “Náš balík školení bol vypracovaný v úzkej konzultácii so združeniami zamestnancov zaoberajúcimi sa rozmanitosťou, aby sme zabezpečili, že všetky chránené charakteristiky podľa nového zákona budú jasne zastúpené a vyjadrené a že policajti budú čo najlepšie pripravení, keď budú reagovať na zločiny a incidenty z nenávisti. Chceme, aby každý, kto sa stal terčom trestného činu z nenávisti…, mal dôveru prihlásiť sa a mal istotu, že s ním bude zaobchádzané s rešpektom a dôstojnosťou a okolnosti, ktoré oznámi, budú plne vyšetrené.”

Zlovestné porušovanie slobody prejavu prichádza v Škótsku v čase, keď sú policajné sily už aj tak napäté v dôsledku rozpočtových škrtov Škótskej národnej strany (SNP). Škótsky konzervatívny poslanec Russell Findlay je presvedčený, že nový zákon bude novou záťažou pre preťažené policajné sily.

“Podtlačeným škótskym“policajtom chýba v dôsledku rozpočtových škrtov SNP základná výbava, takže požadovať od nich, aby teraz presadzovali túto chybnú legislatívu SNP, je chybou,” povedal Finlay.  

“Humza Yousaf’nebezpečný zákon o zločinoch z nenávisti narúša slobodu prejavu a už bol odložený kvôli ťažkostiam, ktorým čelí polícia. Škótski konzervatívci by ho úplne zrušili a namiesto toho by uvoľnili policajtov, ktorí by sa starali o bezpečnosť našich komunít.”  

Poslanec za Východný Lothian Kenny MacAskill, zástupca lídra strany Alba, sa domnieva, že zdroje by sa lepšie využili na prevenciu kriminality.

“Možno by sa zdroje mali naďalej venovať domácemu násiliu a ďalším zlozvykom, ktoré sužujú našu krajinu, a nie hľadať nové vnady pre pár náročných,” uviedol.  

Čítajte: Škotská vláda’rozširuje definíciu ‘zločinu z nenávisti’ kontroverzným zákonom ‘policajného dohľadu nad tým, čo si ľudia myslia alebo cítia’

Kritici a aktivisti označili novú legislatívu o nenávistných prejavoch za útok na slobodu prejavu a domnievajú sa, že bude mať “mrazivý účinok” na slobodu prejavu.

Helen Joyceová, írska novinárka, autorka a riaditeľka ľudskoprávnej skupiny Sex Matters, uviedla: “Zriadenie nového špecializovaného oddelenia pre trestné činy z nenávisti na škótskej polícii vysiela hrozivý signál tým, ktorí obhajujú práva žien’a detí’. Ľudia potrebujú mať možnosť hovoriť pravdu o sexe, aby sa mohli postaviť za svoje práva a vykonávať ochranu. Ženy nemôžu’vysvetľovať, prečo by takzvané ‘trans ženy’ nemali’mať možnosť súťažiť v ženských’športoch bez toho, aby povedali, že z hľadiska materiálnej reality sú ‘trans ženy’ muži.” 

Joyce dodal: “Budeme svedkami toho, že učiteľov, ktorí hovoria, že chlapci, ktorí sa identifikujú ako dievčatá, nemôžu’chodiť do dievčenských’šatní, bude prenasledovať táto nová policajná jednotka? Ak sa ‘nesprávne určenie rodu’ považuje za trestný čin z nenávisti, potom ľudia, ktorí jednoducho hovoria pravdu, riskujú trestný záznam a je mrazivé pomyslieť si, že špecializovaná policajná jednotka bude teraz prenasledovať ľudí, ktorí konajú v najlepšom záujme žien a detí.” 

PREČÍTAJTE SI: Transgender ideológovia nadávajú ženám, ktoré s nimi nesúhlasia, do ‘trans-exkluzívnych radikálnych feministiek’

Škotská kampaňová skupina Women Won’t Wheesht (t. j.e. be silent) reagovala na zákon o zločinoch z nenávisti slovami: “Minulý mesiac sme zaznamenali absurdnú situáciu, keď bol muž obvinený za to, že vykrikoval urážku na politika, zatiaľ čo iný muž nedostal žiadne obvinenie za násilný útok na ženu na jednom z našich podujatí. Zdá sa, že právne predpisy o trestných činoch z nenávisti poskytujú polícii zvrátenú motiváciu na stíhanie urážlivých slov, ale nie násilného správania. Sme naďalej sklamaní, že do nového zákona o trestných činoch z nenávisti nebol zahrnutý sex, pretože by to znamenalo, že polícia by s väčšou pravdepodobnosťou obvinila páchateľov násilných útokov na ženy.” 

Súčasné štatistiky škótskej polície uvádzajú 10.4 percentný pokles trestných činov z nenávisti na rok 2023, pričom podľa Scottish Legal News bolo nahlásených 1 653 prípadov v porovnaní s 1 845 prípadmi v predchádzajúcom roku. 

Lorcan Price, advokát a právny poradca Alliance Defending Freedom International, poukázal na nebezpečné dôsledky návrhu zákona: “Povedzme, že váš priateľ urobil v súkromí vtip, ktorý ste považovali za urážlivý. Bola by tu možnosť trestného stíhania.”