Ciprian_si_Iustina-810x500.jpg

Umučenie svätých Cypriána a Justíny odhaľuje Božiu moc nad čarodejníctvom a mágiou

46
Neutral

“Nech ste ktokoľvek, koho zvádzajú tajomstvá démonov, nikto z vás sa nevyrovná horlivosti, ktorú som kedysi mal pre týchto falošných bohov, ani môjmu skúmaniu ich tajomstiev, ani márnej moci, ktorú mi odovzdali, mne, Cypriánovi, ktorý bol od detstva vydaný do služieb draka v citadele Minervy. Pouč sa odo mňa o klamlivosti ich ilúzií. Panna mi dokázala, že ich moc je len dym. Kráľa démonov zatkli pri dverách obyčajného dieťaťa a nemohol prekročiť prah. Ten, kto toľko sľubuje, je klamár. Žena sa vysmieva chvastúňovi, ktorý sa chválil, že dokáže zatriasť nebom i zemou. Z revúceho leva sa pred kresťanskou pannou Justínou stane zaskočený komár.” (Confessio Cypriani Antiocheni, I. 2)

Cyprián, ktorý bol najprv mágom a potom mučeníkom, sa pokúsil pomocou kúziel a zaklínadiel prinútiť kresťanskú pannu Justínu, aby súhlasila s vášňou istého mladíka. Radil sa s diablom, ako by sa mu to najlepšie podarilo, a dostal odpoveď, že proti pravým Kristovým učeníkom mu žiadne umenie nepomôže. Táto odpoveď urobila na Cypriána taký veľký dojem, že s trpkým zármutkom nad svojím predchádzajúcim spôsobom života zanechal svoje magické umenie a úplne sa obrátil na vieru v Krista, nášho Pána. Obvinený z kresťanstva bol spolu s pannou Justínou zajatý a obaja boli kruto zbičovaní. Potom ich uvrhli do väzenia, aby sa zistilo, či zmenia názor, ale keď ich vyviedli von, keďže zostali pevne veriacimi kresťanmi, hodili ich do kotla s vriacou smolou, tukom a voskom. Nakoniec ich v Nikomédii sťali. Ich telá nechali šesť dní nepochované, potom ich niektorí námorníci v noci tajne preniesli na svoju loď a dopravili do Ríma. Najprv ich pochovali na panstve vznešenej dámy menom Rufina, ale potom ich previezli do Mesta a uložili v Konštantínovej’bazilike, neďaleko krstiteľnice.

Ten, kto ťa chcel zničiť, je teraz, panna, tvojou víťaznou trofejou; a pre teba, Cyprián, sa cesta zločinu obrátila na cestu spásy. Kiež by ste spoločne zvíťazili nad satanom v tomto veku, keď obchodovanie s duchmi zvádza toľko váhavých, neverných duší. Učte kresťanov, aby sa podľa vášho príkladu vyzbrojili proti tomuto a každému inému nebezpečenstvu znamením kríža; potom bude nepriateľ nútený znova povedať:  “Videl som strašné znamenie a zachvel som sa; videl som znamenie Ukrižovaného a moja sila sa roztopila ako vosk.” (Acta Ss. Cypriani et Justinæ)

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.