Nancy-Mace-campaign-ad-810x500.jpg

Správa: Republikáni môžu ustúpiť od zastavenia Bidenovho schválenia potratov poštou FDA

27
Kultúra smrti

V decembri 2021 Bidenova administratíva FDA zrušila požiadavku, aby sa potratové tabletky vydávali osobne, a namiesto toho umožnila lekárnikom posielať ich poštou, pokiaľ má príjemca lekársky predpis. Nasledujúci mesiac Bidenovo ministerstvo spravodlivosti (DOJ) vyhlásilo distribúciu potratových tabletiek poštou za zákonnú napriek tomu, že federálny zákon výslovne stanovuje opak.

Pro-life lekárske a náboženské slobodné skupiny podali žalobu, čo nakoniec viedlo k tomu, že trojčlenný senát 5. obvodného odvolacieho súdu USA v auguste rozhodol v neprospech FDA, pričom potvrdil, že konečný výsledok bude závisieť od Najvyššieho súdu USA. Administratíva sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na najvyšší súd krajiny začiatkom tohto mesiaca. Rozhodnutie 5. obvodu je pozastavené a nenadobudne účinnosť, kým sa k nemu nevyjadrí súd.

Snemovňa reprezentantov ovládaná GOP je v súčasnosti zapojená do ostrých sporov s Bielym domom aj s členmi vlastnej strany v súvislosti s celým radom výdavkových priorít vrátane návrhu zákona o financovaní amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) a FDA. Politico 13. septembra informoval, že snahy niektorých republikánov o zahrnutie ustanovenia zakazujúceho distribúciu potratových tabletiek poštou sa stretli s nevôľou umiernenejších republikánov, ako sú napríklad newyorskí poslanci. Marc Molinaro a Mike Lawler, čím zmarili plány GOP na prijatie vlastného návrhu zákona o výdavkoch, ktorý by bol v kontraste s návrhom demokratov v Senáte’.

21. septembra Meredith Lee Hillová z Politico’ nadviazala, že sa očakáva predloženie pozmeňujúceho návrhu k návrhu zákona o výdavkoch GOP, ktorý by umiernených republikánov priviedol späť na palubu, a to zrušením zákazu zasielania potratových tabletiek poštou. Tento pozmeňujúci návrh je údajne dielom liberálnej republikánskej poslankyne USA Nancy Maceovej z Južnej Karolíny, ktorá odsúdilazákony o srdcovom tepe ako “nesúcitné,” obvinil pro-life príčinu za slabé výsledky republikánov v minuloročných’voľbách v polovici volebného obdobia a podporil Bidenovu administratívu, aby jednoducho ignorovala skoršie súdne rozhodnutie proti schváleniu potratových tabletiek FDA.

Ak bude pozmeňujúci návrh prijatý a konečný návrh zákona nakoniec schválený, súhlas s FDA’s rozhodnutím o nelegálnych potratových tabletkách pravdepodobne ešte viac prehĺbi dlhodobo pretrvávajúce napätie medzi umierneným vedením GOP’a konzervatívnou základňou, ktorá stranu už dlho obviňuje z príliš ľahkého podriaďovania sa v rozpočtových sporoch.

Dôkazy ukazujú, že potratové tabletky prinášajú špecifické riziká pre matky, ktoré ich užívajú (okrem toho, že sú smrteľné pre ich nenarodené deti), najmä keď sa normy pre ich užívanie naďalej uvoľňujú.

A 2020 otvorený list koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi uviedol, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’od roku 2000 spôsobili “potratové tabletky viac ako 4 000 hlásených nežiaducich účinkov vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po úplnom zrušení požiadaviek, aby sa potratové tabletky užívali pod akýmkoľvek lekárskym dohľadom alebo s lekárskou podporou v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Charlotte Lozier Institute vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” písal výskumný pracovník Katolíckej univerzity v Amerike Michael New. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratom v súvislosti s potratovou pilulkou sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. Miera návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi sa v tom istom období tiež zvýšila, ale oveľa menej.’”

Biely dom a potratová lobby však určili, že s zvrátenie rozsudku vo veci Roe v. Wade z minulého roka, ktorý po prvý raz za polstoročie umožnil štátom priamo zakázať potraty, je jednoduchá distribúcia potratových tabletiek cez hranice štátov jednou z ich najsilnejších taktík na zachovanie “prístupu k potratom.

V novembri 2022 sa Operácia Rescue oznámila, že čistý pokles 36 potratových zariadení v roku 2022 viedol k najnižšiemu počtu za takmer 50 rokov, avšak obchod s chemickými potratmi “prudko vzrástol”, pričom 64 % nových zariadení postavených v minulom roku sa špecializovalo na výdaj mifepristónu a misoprostolu.