rfkjr-810x500.jpg

RFK Jr. a CHD podávajú amicus brief v prelomovom prípade cenzúry

18
Neutral

Children’s Health Defense (CHD) a Robert F. Kennedy Jr. v stredu podali amicus brief proti minulotýždňovému rozhodnutiu sudcu Najvyššieho súdu USA Samuela Alita, ktorým pozastavil príkaz, ktorý by obmedzil Bidenovu administratívu v komunikácii so spoločnosťami sociálnych médií.

Alito&nbsprozhodnutím dočasne pozastavil - s platnosťou do 22. septembra - príkaz federálneho sudcu&nbspvydaný 4. júla v&nbspprípade Missouri a i. proti Bidenovi a i, a neskôr potvrdené rozhodnutím&nbsp8. septembra&nbsp5. obvodného odvolacieho súdu USA.

Správu amicus podávajú osoby, ktoré nie sú účastníkmi súdneho konania, s cieľom poskytnúť informácie, ktoré majú vplyv na danú problematiku a pomôcť súdu dospieť k správnemu rozhodnutiu. Pochádza z latinských slov amici curiae, čo znamená “priateľ súdu.”

Súdny spor Missouri v. Biden, ktorý v máji 2022 podali generálny prokurátor štátu Missouri Eric Schmitt a generálny prokurátor štátu Louisiana Jeff Landry, tvrdí, že prezident Biden a ďalší najvyšší predstavitelia administratívy “vyvíjali nátlak a spolčili sa” s veľkými technologickými spoločnosťami pôsobiacimi v oblasti sociálnych médií s cieľom cenzurovať a potláčať informácie vrátane príspevkov, ktoré boli v rozpore s oficiálnym vládnym príbehom o pôvode, vakcínach a liečbe COVID-19.

Kennedy, zakladateľ a predseda CHD na dovolenke, a CHD v marci podali triednu žalobu proti Bidenovej administratíve, pričom vzniesli podobné obvinenia. V júli federálny sudca konsolidoval obe žaloby.

Podľa CHD a Kennedy’s amicus podania:

Spoločnosti ako Facebook a Google každý deň rozhodujú za stovky miliónov Američanov, čo smú povedať, vidieť a počuť. Keďže ide o súkromné spoločnosti, ústava by sa za normálnych okolností na ich rozhodnutia o ‘moderovaní obsahu’ nevzťahovala.

Ale ako teraz vieme a ako dokazujú dokumentárne záznamy v tomto prípade, federálna vláda už niekoľko rokov vedie systematickú, tajnú a veľmi účinnú kampaň s cieľom prinútiť tieto spoločnosti robiť to, čo vláda sama nemôže: cenzurovať chránené prejavy na základe ich obsahu a názorov.

Predsedníčka CHD a právna zástupkyňa v podaní amicus Mary Hollandová v komentári k podaniu uviedla:

Nachádzame sa v historickom okamihu, keď musíme skoncovať s orwellovskou taktikou vlády, ktorá nás chce cenzurovať. Za posledné tri roky sme’boli svedkami najintenzívnejšieho úsilia v histórii nášho národa’umlčať tých, ktorí spochybňujú alebo kritizujú vládu.

Čakáme na vyjadrenie Najvyššieho súdu, či sa bude zaoberať touto mimoriadnou žiadosťou týkajúcou sa predbežného súdneho príkazu proti vládnym úradníkom.

Dva súdy nižšej inštancie zistili, že vládni úradníci pravdepodobne porušili prvý dodatok tým, že vyvíjali nátlak na spoločnosti sociálnych médií, aby cenzurovali “dezinformácie súvisiace s COVID-19.

Sudca Alito’sa pozastavil po tom, čo sa v septembri 2011 v Bratislave uskutočnilo zasadnutie Najvyššieho súdu. 14 nevyhnutné podanie Ministerstva spravodlivosti USA na Najvyšší súd s cieľom pozastaviť súdny príkaz, kým najvyšší súd zváži, či sa bude prípadom zaoberať.

Ak uviedol pre The Defender právnik oboznámený s prípadom, Alitov príkaz vyprší dnes o polnoci, ale nie je jasné, čo bude ďalej. Alito by mohol vydať nový príkaz, ktorým predĺži dočasné administratívne pozastavenie do pondelka, alebo by celý súd mohol dnes vydať príkaz, ktorým by pozastavenie zamietol a nechal príkaz vstúpiť do platnosti.

Alternatívne by súd mohol vydať rozhodnutie, ktorým by pozastavil konanie na oveľa dlhší čas a uviedol, že sa bude zaoberať podstatou prípadu s úplným oboznámením a argumentáciou.

Obhajca príležitostne uverejňuje obsah súvisiaci s poslaním neziskovej organizácie Children’s Health Defense’s, ktorý obsahuje názory pána Kennedyho’na otázky, ktorým sa CHD a Obhajca pravidelne venujú. V súlade s pravidlami Federálnej volebnej komisie tento obsah nepredstavuje podporu pána Kennedyho, ktorý je na dovolenke v CHD a uchádza sa o demokratickú nomináciu na prezidenta USA.

Tento článok pôvodne uverejnil The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views Website pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.