Bishop-Gregorz-Kaszak-810x500.png

Poľská bazilika zapálená po škandále s homosexuálnymi orgiami duchovných, ktorý šokoval národ

156
Kultúra smrti

Po tom, ako sa v krajine objavili správy o sexuálnom škandále miestnych kňazov, bola podpálená poľská bazilika.

Vo štvrtok 21. septembra neznáma osoba alebo osoby podpálili drevené dvere baziliky Panny Márie Anjelskej v Dąbrowa Górnicza, malom meste na juhozápade Poľska. K podpaľačstvu došlo deň po tom, ako sa v celoštátnych ľavicových novinách Gazeta Wyborcza objavila správa, že v izbách jedného z kňazov slúžiacich v bazilike sa konali homosexuálne orgie.

Biskup Grzegorz Kaszak, ordinár Sosnoweckej diecézy, povedal, že podpálenie kostola je ako “kopanie do človeka, keď je na zemi“.”

Hasiči požiar uhasili a budova neutrpela žiadne ďalšie škody.

Podľa Wyborcza, novín často ostro kritických voči rímskokatolíckej cirkvi, sa vo farskej budove, kde kňaz býval, nedávno konal večierok. Medzi hosťami boli údajne aj ďalší kňazi a mužský prostitút. Počas večierka, uviedla Wyborcza, sexuálna pracovníčka, ktorá užívala chemoterapeutiká, stratila vedomie. Jeden z hostí údajne zavolal sanitku, ale keď prišli prví záchranári, do budovy ich nepustili. Privolaná bola polícia a záchranári dokázali mužovi v bezvedomí pomôcť. Teraz sa predpokladá, že voči jednému alebo viacerým účastníkom môže byť vznesené obvinenie za odmietnutie poskytnutia pomoci.

Hovorca diecézy uviedol, že sa začalo vyšetrovanie, kto bol na večierku, najmä či tam boli skutočne aj ďalší kňazi zo Sosnoveckej diecézy. Potvrdil síce, že účasť o. Tomasza Z. “na tom, čo sa stalo v Dąbrowa Górnicza v noci z 30. na 31. augusta, je nepochybná,” diecéza však nechcela potvrdiť, že sa na nej zúčastnili aj iní kňazi.

“Kňaz, ktorý v budove býval, tvrdí, že v čase incidentu tam nebol žiadny iný duchovný. Ďalší dvaja kňazi [tam bývajúci] vypovedali, že nemajú žiadne vedomosti o účastníkoch udalosti,” povedal o. Przemysław Lech, hovorca diecézy.

Diecéza ďalej uviedla, že o. Tomasz Z., ktorého nemožno úplne menovať kvôli poľským zákonom o ochrane osobných údajov, bol 21. septembra suspendovaný. To znamená, že bol “zbavený všetkých cirkevných úradov a funkcií až do objasnenia záležitosti a odkázaný na život mimo farnosti.”

V poľskej tlači sa dnes objavujú správy, že o. Tomasz Z. bol v Sosnoweckej diecéze redaktorom populárneho katolíckeho týždenníka Niedziela (“Nedeľa”) a teraz bol z tejto funkcie odvolaný. Uvádza sa tiež, že má 48 rokov.

Biskup Kaszak vydal dve oficiálne vyhlásenia, v ktorých potvrdil, že prebieha civilné aj kanonické vyšetrovanie “nedávnych udalostí” v Dąbrowa Górnicza. Dňa 22. septembra napísal kňazom Sosnoweckej diecézy list, v ktorom vyjadril smútok a požiadal o kajúcne bohoslužby na odčinenie “nedávnych udalostí.”

“Nedávne udalosti v Dąbrove Górnicza nás naplnili veľkou bolesťou, hanbou a hnevom,” napísal Kaszak.

“Nevieme presne, čo všetko sa [stalo]. Prokuratúra’prípad vyšetruje ako porušenie občianskeho práva, zatiaľ čo naša komisia ho vyšetruje ako porušenie božského a kanonického práva,” pokračoval.

“V čase, keď píšem tieto slová, práca ešte stále pokračuje, a preto je ťažké povedať, čo presne sa stalo.”

Kaszak tiež uviedol, že by bolo nespravodlivé “pripnúť odznak” na všetkých kňazov Dąbrowa Górnicza, teda pošpiniť ich rovnakým štetcom.

Biskup sa ospravedlnil tým, ktorých “sa situácia odohrávajúca sa v Dąbrowa Górnicza dotkla a veľmi ich zarmútila a dokonca aj pohoršila.”Odsúdil aj podpálenie dverí baziliky a uviedol, že on a jeho čitatelia by to “nepriali ani [svojmu] najhoršiemu nepriateľovi.”

Na druhý deň biskup písal veriacim Sosnoveckej diecézy a požiadal ich o vlastné duchovné obety ako odpoveď na škandál, ktorý podrobne nepopisoval:

Po veľmi bolestivých udalostiach v Dąbrove Górnicza som požiadal kňazov Sosnoweckej diecézy, aby sa podujali na pokánie a slávili bohoslužbu na zadosťučinenie Pánu Bohu a na podporu ducha veriacich, ktorí veľmi trpia kvôli tomu, čo sa stalo. Dnes sa obraciam na vás, milovaní v Kristovi Pánovi, s prosbou o modlitbu a pôst — nástroje víťazstva nad mimoriadne mocným zlom ničiacim človeka, ktoré nám ukázal náš Spasiteľ.

V liste Kaszak požiadal veriacich, aby sa “modlili a podporovali boľavých a zahanbených kňazov” — pravdepodobne tých, ktorí sú zapletení do sexuálnych deliktov duchovných — “ako aj tých, ktorí nič zlé neurobili, ale veľmi trpia a je im veľmi ťažko.”Biskup zdôraznil, že tu myslí “osobitným spôsobom” na rehoľníčky a katechétky.

Prosiac o modlitby Kaszak potvrdil, že aspoň jeden z kňazov sa “dopustil škandalózneho činu.”

“Svet to možno nechápe, ale Pán Ježiš nechce smrť hriešnika. Modlime sa teda za obrátenie nášho brata, ktorý sa dopustil škandalózneho činu,” napísal.

“Ako som už napísal, chcem čo najdôraznejšie zdôrazniť, že nejde o žiadne schvaľovanie morálneho zla,” pokračoval. “Každý, kto bude uznaný vinným, bude potrestaný podľa kanonického práva bez ohľadu na verdikt civilného súdu.”

Filip Mazurczak, poľsko-americký reportér a prekladateľ pôsobiaci v Krakove, v reakcii na článok pre LifeSiteNews uviedol, že v minulosti mnohí muži v Poľsku i inde vstúpili do seminára “z nesprávnych dôvodov.”

“Niektorí sa stali kňazmi kvôli spoločensko-politickému postupu, iní preto, aby zakryli svoju homosexualitu,” povedal. “Prirodzene, nie všetci kňazi v minulosti vstupovali do seminára z týchto dôvodov, ale boli to bežné dôvody. Myslím si, že teraz sa kňazmi stávajú len muži so skutočným povolaním.”

Mazurczak dodal, že “hoci bolo veľa ľudí pobúrených, keď Benedikt XVI. zakázal vstup do seminárov mužom s hlboko zakorenenými homosexuálnymi sklonmi, príbehy, ako je tento, ukazujú, prečo mal pravdu.”

V Poľsku už niekoľko rokov existujú obavy z existencie “levanduľovej mafie”. Páter Dariusz Oko, kňaz krakovskej arcidiecézy, ktorý vyučuje na Pápežskej univerzite Jána Pavla II. v tomto meste a napísal niekoľko prác o homosexuálnych duchovných, vyzval na zvolanie synody, ktorá by o tomto probléme diskutovala.

“Takmer všetky veľké škandály Cirkvi v posledných desaťročiach, a tie, ktoré sú najviac diskreditujúce, vyvolali duchovní, ktorí podľahli svojim homosexuálnym sklonom,” Oko napísal v roku 2021.