shutterstock_2140698217-810x500.jpg

Zelenskyj žiada kontroverznú okultnú umelkyňu Marinu Abramovičovú, aby sa stala veľvyslankyňou na Ukrajine

247
Kultúra smrti

Upozornenie:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal kontroverznú performerku Marinu Abramović, ktorej verejné diela už desaťročia vykazujú mnohé znaky satanizmu, aby reprezentovala Ukrajinu ako veľvyslankyňa.

Abramović zasvätila svoju kariéru umelkyni-provokatérke, ktorá do svojich veľmi verejných živých umeleckých vystúpení často zahŕňa nahotu, násilie a satanistické symboly.

Mnohé zo 76-ročnej Abramović’umeleckých inštalácií sú príliš názorné na to, aby mohli byť uvedené v tejto správe.

Marina Abramovičováć’umenie s okultnou tematikou: sedí na kope krvavých kostí a drží v ruke lebku zakrvaveného kozla’. (X/Twitter photos)

“Zelenskij ma pozval, aby som sa stala veľvyslankyňou Ukrajiny, aby som pomohla postihnutým deťom pri obnove škôl a podobne,” povedala Abramović v rozhovore pre Múzeum moderného umenia v Šanghaji, podľa The Daily Telegraph v teraz vymazaný článok.

‌“Bola som prvou umelkyňou, ktorá podporila vojnu Ukrajiny proti Rusku a dala svoj hlas,” vyhlásila. “Je to určite opakovanie histórie.” 

V priebehu rokov Abramović slávne napísali do krvi prasaťa odkazy vo veľkosti billboardu, vyryli si žiletkami do žalúdka pentagramy, nasadili si na hlavu diabolské rohy a organizovali večere, ktoré mali realisticky imitovať kanibalizmus. 

Performance art “je druh umenia, ktorého médiom je telo. V prípade Mariny používa telo na vyjadrenie a niekedy je dosť násilné a niekedy je provokatívne,”vysvetlil kritik umenia Arthur Danto v roku 2012 videoo inštalácii jej umeleckého diela – v ktorom vystupuje ona sama – v Múzeu moderného umenia v New Yorku’v roku 2012.

Abramović’s performance art: Do brucha si šokujúco vyrezala pentagram žiletkou. (Screenshot: ‘The Artist Is Present,’ dokumentárny film HBO)

Abramović’meno bolo známe predovšetkým len v avantgardných umeleckých kruhoch až do obdobia tesne pred prezidentskými voľbami v novembri 2016, keď sa jej meno objavilo v e-mailoch zverejnených Wikileaks, ktoré boli hacknuté z účtu Johna Podestu, predsedu prezidentskej kampane Hillary Clintonovej’2016, a jeho brata Tonyho, zberateľa umenia.

Jeden z hacknutých e-mailov bol pozvánkaod Abramović obom bratom Podestovcom, v ktorej ich žiadala, aby sa k nej pripojili na “Spirit Cooking” v jej rezidencii v New Yorku.

Predstavenie “Spirit Cooking” z roku 1997 zaznamenané na videu zahŕňalo umelkyňu, ktorá používala prasaciu krv na písanie “receptov” na steny. Jedinými požadovanými ingredienciami boli telesné tekutiny: “Zmiešajte čerstvé materské mlieko s čerstvým spermatickým mliekom” a “čerstvým ranným močom pokropte sny o nočných morách” a “ostrým nožom hlboko zarežte do prostredníka ľavej ruky a zjedzte bolesť.”

“Akt duchovného varenia spočíva v tom, že Abramović používajú prasaciu krv”ako spôsob spojenia s duchovným svetom, aby uvarili skôr myšlienky než jedlo,” podľa správy z roku 2016 v denníku The Guardian.

“Vieme, že Marina Abramović je satanistka,” tvrdila Liz Crokinová v ďalšom videu, “Vyšiel of Shadows,” ktorý rýchlo nazbieral viac ako 11 miliónov pozretí, než ho YouTube stiahol.   

“Zadajte do Googlu meno Marina Abramović’a ‘Spirit Cooking’ a nájdete stovky obrázkov Mariny Abramović’podujatí, na ktorých majú napríklad tortu, ktorá vyzerá ako ľudská bytosť, a zobrazujú ľudský kanibalizmus,”povedal Crokin.

“Na jej podujatiach nájdete áčkových hercov a slávnych politikov”, vyjadrila sa Crokinová nad fotografiou Johna Podestu, ktorý si dáva dúšok z Abramovho “’Spirit Cooking.”

‘Tento svet sa naozaj mení na peklo’

“Moja práca je naozaj viac o spiritualite a nie o ničom inom,” Abramović povedala ARTnews v roku 2016 po odhalení e-mailov Podestu. “Ja’robím svoju prácu už tak dlho a toto je nedorozumenie. Je to’absolútne nehorázne a smiešne… Chcem povedať, že tento svet sa naozaj mení na peklo. Som úplne ohromený, niečo je vytrhnuté z kontextu s cieľom vyhrať. Žijeme v takom čudnom svete.”

“Zažili sme veľa zábavy,” Abramović povedal The New York Times v súvislosti s touto konkrétnou “Spirit Cooking” udalosťou.  “Nebola tam žiadna ľudská krv, ani podávanie detí, ani sexuálne orgie.”

Podľa Times, “keď sa začali objavovať konšpiračné teórie, pani M. Abramović povedala, myslela si, že je to ‘jednoducho šialené.’”

“Som umelkyňa, nie satanistka!” vyhlásila, ale päť desaťročí jej umeleckej tvorby vykazuje všetky znaky života posadnutého satanizmom.

Pred niekoľkými rokmi Abramović pózovala s Jacobom Rothschildom pred obrazom Thomasa Lawrenca s názvom “Satan Summoning his Legions” v Kráľovskej akadémii umení v Londýne.

Marina Abramović a Jacob Rothschild pózujú pred obrazom Thomasa Lawrencea ‘Satan zvoláva svoje légie’ v Kráľovskej akadémii umení v Londýne. (Reddit photo)