TRump-810x500.jpeg

Trump si nárokuje plné zásluhy za víťazstvá v boji za život a zároveň pokračuje v útokoch na zákony o srdcovom tepe

36
Kultúra smrti

Bývalý prezident a hlavný republikánsky kandidát Donald Trump sa tvárou v tvár kritike pro-life zdvojnásobil vo svojom odmietaní zákonov o srdcovom tepe a vyhlásil, že hnutie za život bolo 52 rokov neúčinné, kým som neprišiel ja.”

Počas rozhovoru, ktorý tento mesiac poskytol v relácii NBC ’Meet the Press, Trump označil podpisovanie zákonov o srdcovom tepe, ktoré zakazujú potraty okolo šiesteho týždňa tehotenstva, za “strašnú vec a strašnú chybu,”; v rámci širšej diskusie, v ktorej trval na výnimkách týkajúcich sa znásilnenia a incestu a odmietol sa zaviazať aspoň k podpísaniu zákazu v 15. týždni, ale namiesto toho predstavil víziu sprostredkovania veľkého kompromisu v otázke interrupcií, ktorý by našiel hraničný bod prijateľný pre republikánov aj demokratov, po ktorom by sa táto otázka mohla na celoštátnej úrovni ukončiť.

Výroky vyvolali reakciu zo strany pro-life lídrov a skupín, ktorí uviedli, že podkopávajú prácu na podporu života v štátoch a vyvolávajú pochybnosti, či bude Trump spoľahlivým spojencom v druhom funkčnom období. Odsúdil ich aj Trumpov’hlavný súper v boji o nomináciu GOP, floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý sa pýtal, ako sa Trump môže naďalej nazývať pro-life a varoval pro-life voličov, že bývalý prezident sa “pripravuje vás predať.”

Trump vydal na túto tému niekoľko pokračovaní na svojej osobnej sociálnej sieti Truth Social, najprv 19. septembra (Časť 1, Časť 2, Časť 3), potom dňa 23. septembra. Nevyjasnil v nich svoj postoj k zákazu 15-týždňovej interrupcie ani k potenciálnemu kompromisu, ale zdvojnásobil potrebu výnimiek (ktoré väčšina pro-life zákonov predložených v Kongrese za posledných niekoľko rokov, naposledy Sen. Lindsey Graham’zákaz 15-týždňového tehotenstva, už obsahujú), zopakoval nepravdivú narážku, že Ronald Reagan počas svojho prezidentovania podporoval výnimky zo znásilnenia a incestu, opäť vyzdvihol hnutie za život’“TREMENDOUS NEGOTIATING POWER” ako kľúčový poznatok z rozsudku Roe v. Wade’szvrátenia v minulom roku, tvrdil, že potraty “nás stáli zbytočne, ale draho” v strednodobých voľbách do Kongresu v roku 2022 (diagnóza odporujú zástancovia života) a vyzval na odhalenie demokratov ako “skutočných radikálov v otázke potratov.”

Najmä tvrdil, že “zástancovia života mali absolútne nulový status v otázke potratov, kým som neprišiel ja. Celých 52 rokov všetci ‘hovorili,’ ale nič nedosiahli. JA SOM TO UROBIL! Bezo mňa by sa nehovorilo o šesťtýždňovom zákaze ani o ničom inom”, pretože troch sudcov, ktorých nominoval na Najvyšší súd USA (zo zoznamu, ktorý mu dali Nadácia dedičstva a Federalistická spoločnosť, finalistov, z ktorých si Trump nevyžiadal o Roe pred ich nomináciou) spojil s dvoma predchádzajúcimi republikánskymi nominantmi na zvrátili Roev minuloročnom’rozhodnutí vo veci Robbs. “Pred naším víťazstvom nemali nič a nebudú mať opäť nič, ak nevyhráme VOĽBY,”povedal Trump.

“Musíte nasledovať svoje SRDCE, ale bez výnimiek bude veľmi ťažké vyhrať VOĽBY,” povedal bývalý prezident. “Šesťtýždňový zákaz potratov okrem iného, podobne ako jeho boj proti sociálnemu zabezpečeniu & MediCare, zabil kampaň DeSanctus” (odkaz na navrhované reformy nárokov, ktoré Trump v minulosti tiež podporoval).

Niektorí zástancovia života považovali Trumpove’komentáre za znevažovanie desaťročí’ práce a pokroku pro-life aktivistov pri záchrane detí a matiek na individuálnej úrovni, pri prijímaní stoviek štátnych zákonov, pri zvolení troch republikánskych prezidentov a stoviek republikánskych senátorov zodpovedných za Dobbsovu väčšinu a v roku 2016 tlačili na Trumpa, aby sa zaviazal k pro-life politiky a personálu. Iní naznačovali, že na kritike bývalého prezidenta’je jadro pravdy (týkajúcej sa niektorých národných organizácií, nie občianskych aktivistov), ale namiesto toho, aby s ňou kontrastoval, sa s ňou Trump vlastne stotožňoval:

V rozhovore s libertariánskym punditom Glennom Beckom DeSantis predpovedal, že pro-potratoví aktivisti využijú Trumpove’komentáre v reklamných kampaniach na zrušenie pro-life štátnych zákonov a prijatie pro-potratových volebných iniciatív:

Trump si udržiava vedie v boji o nomináciu, aj keď vážneotázky trvajú, či Trump dokáže v odvetnom súboji poraziť prezidenta Joea Bidena. Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe, kde DeSantisovi stúpenci dúfajú, že guvernérova’pozemná operácia prinesie víťazstvo, ktoré zvráti trajektóriu nominačného boja.