setonshrine-810x500.jpg

Otvorenie nového múzea na počesť svätej Alžbety Anny Setonovej, prvej kanonizovanej rodáčky z USA

29
Kultúra života

Národná svätyňa svätej Alžbety Anny Setonovej včera otvorila múzeum a návštevnícke centrum za 4 milióny dolárov počas slávnostného obradu s katolíckou pompou, ktorý ocenil život a odkaz prvej kanonizovanej rodáčky z USA.

Na počesť otvorenia múzea sa v Setonovej svätyni konala svätá omša v historickej bazilike, ktorú celebroval baltimorský arcibiskup William E. Lori, ako aj požehnanie a prestrihnutie pásky.

“Tak ako mnohých z vás, aj môj život veľmi obohatila svätá Alžbeta Anna Setonová a jej sestry,” povedala Luci Baines Johnsonová, predsedníčka Národnej rady vedúcich predstaviteľov svätyne, ktorá viedla kapitálovú kampaň, z ktorej sa financovalo nové múzeum. “Toto múzeum umožní ostatným spoznať Matku Setonovú a plne si uvedomiť jej vplyv na svet, ktorý je dnes rovnako aktuálny ako pred 200 rokmi.”

Modernizované múzeum využíva zriedkavo videné artefakty a najmodernejšie interaktívne zážitky, aby vyrozprávalo príbeh Elizabeth Ann Setonovej, ktorá otvorila jednu z prvých bezplatných katolíckych škôl pre dievčatá v Spojených štátoch a založila prvý ženský rehoľný rád v krajine – Milosrdné sestry sv. Jozefa’s – práve na mieste, kde sa teraz nachádza jej svätyňa a nové múzeum.

Pôvodne provinčný vchod v blízkosti baziliky sa zmenil na moderné a príjemné návštevnícke centrum, ktoré návštevníkov plynule prepojí s predajňou suvenírov a galériami múzea. Vo vnútri galérie vykresľujú intímny portrét Matky Setonovej prostredníctvom desiatok artefaktov, vizuálnych rozprávkových obrazoviek a digitálnych interaktívnych exponátov.

Múzeum pozostáva z troch základných galérií:

·       Expozícia SEEKER približuje Matku Setonovú’v neľahkom detstve, rozprávkovom manželstve, bankrote, vdovstve a konverzii ku katolicizmu.

·       Výstava SLUŽBA skúma, ako Matka Setonová založila nové spoločenstvo zasvätených rehoľníčok a ako priekopníčka v službe Bohu pre ženy v Amerike.

·       Expozícia SAINT poskytuje pohľad na obetavé úsilie tisícov Američanov naprieč štyrmi generáciami o vyhlásenie Matky Seton za svätú.

“Slávnostné otvorenie nášho nového múzea a návštevníckeho centra je historickou udalosťou pre Národnú svätyňu svätej Alžbety Anny Setonovej a pre všetkých, ktorí nachádzajú inšpiráciu v jej pozoruhodnej ceste,” povedal Rob Judge, výkonný riaditeľ svätyne. Toto múzeum nielenže obohatí Setonskú svätyňu, ale tiež zabezpečí, že trvalý odkaz Matky Setonovej sa bude naďalej dotýkať sŕdc a duší tisícov ľudí, ktorí putujú do našej svätyne. Je to dôkaz nášho záväzku zachovať jej príbeh pre ďalšie generácie a našej túžby podporovať spojenie, ktoré presahuje čas.”

Predtým počas slávnostného obeda pre viac ako 200 hostí svätyňa udelila Setonian Award nadácii The Tersigni Family Foundation, ktorej grant na podporu vedenia pomohol spustiť kapitálovú kampaň v hodnote 10 miliónov dolárov, ktorá financovala výstavbu múzea spolu s ďalšími projektmi vo svätyni.

Ascension, jeden z najväčších katolíckych neziskových systémov zdravotnej starostlivosti v krajine, bol hlavným darcom kapitálovej kampane a generálny riaditeľ Joseph R. Impicciche počas posviacky povedal: “Dcéry milosrdenstva boli pre mňa vždy veľmi výnimočné a za tie roky som sa od nich veľa naučil vďaka ich pokore a neochvejnej oddanosti chudobným a ľuďom, ktorým sa nedostáva pomoci. Každý deň pociťujem ich vplyv.”

Sestra Donna Geernaertová, SC, predsedníčka predstavenstva Setonovej svätyne, dodala: “Toto nové múzeum vzdáva hold jednej z kľúčových postáv v dejinách Katolíckej cirkvi v Amerike, a to teraz i pre ďalšie generácie. Príbeh jej bojov a radostí je pre ľudí dnes rovnako aktuálny ako pred 200 rokmi. Je’veľkým vzorom pre všetky ženy.”

Pri stálych expozíciách múzeum premiérovo predstavilo aj dve špeciálne výstavy, ktoré budú vystavené na obmedzený čas. Prvou je “Fancywork: Joseph’s Academy and Free School,” výstava s viac ako 20 výšivkami z obdobia od začiatku 19. storočia do 70. rokov 19. storočia a príbehmi študentov, ktorí za týmito dielami stoja. Druhou výstavou je “Getting in the Habit: Iconic Clothing of the Daughters of Charity, ”, ktorá predstavuje desiatky historických artefaktov, ktoré skúmajú odev Dcér milosrdenstva v priebehu rokov, Vystavuje Provincia dcér milosrdenstva svätej Lujzy, Provinčný archív.

Viac informácií o novej setonskej svätyni a návštevníckom centre nájdete na https://setonshrine.org/museum/.

Národná svätyňa svätej Alžbety Anny Setonovej

Národná svätyňa svätej Alžbety Anny Setonovej v Emmitsburgu, Md, je miestom Boha a histórie, kde sa návštevníci môžu prejsť po stopách svätice. Svätyňa ponúka pútnikom modlitebnú útechu z príbehu Matky Setonovej’a z jej príhovorov ako priateľky v nebi. Je to aktívna bazilika a má širokú škálu historických budov a programov, ktoré ukazujú, aký bol život, keď tu Matka Setonová žila pred viac ako 200 rokmi. Práve tu založila prvú komunitu rehoľníčok v USA, vytvorila prvú bezplatnú katolícku školu pre dievčatá, v ktorej pracovali sestry v USA, a plnila svoje poslanie slúžiť ľuďom v núdzi. Jej odkaz dnes zahŕňa niekoľko rehoľných komunít s tisíckami sestier, ktoré slúžia iným prostredníctvom škôl, centier sociálnych služieb a nemocníc po celom svete. V roku 1975 bola kanonizovaná. Jej pozostatky sú uložené v národnej svätyni, ktorá nesie jej meno. Viac informácií nájdete na stránke https://setonshrine.org/.