Karen-Whitsett-810x500.png

Demokratický zákonodarca bráni schváleniu radikálnych zákonov o potratoch guvernérky Michiganu Whitmerovej

26
Kultúra smrti

Osamelá demokratka podporujúca potraty dočasne zastavila neúnavné útoky na nenarodené deti zo strany guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej.

V súčasnosti majú demokrati v Snemovni reprezentantov štátu Michigan tesnú väčšinu 56:54. V štátnom senáte majú rovnako tesnú prevahu 20:18.

Odvtedy, ako v roku 2022 prevzali kontrolu nad všetkými komorami moci (prvýkrát po takmer 40 rokoch), demokrati presadili množstvo ľavicových, protirodinných opatrení, ktoré mali za následok úplné zrušenie zákazu interrupcií v štáte z roku 1931.

Začiatkom tohto týždňa sa štátna poslankyňa Karen Whitsettová z Detroitu postavila na stranu všetkých siedmich republikánskych členov Výboru pre zdravotnú politiku počas hlasovania o zavádzajúcom názve Zákon o reprodukčnom zdraví, balíka 11 zákonov, ktoré by agresívne rozšírili prístup k interrupciám.

Aj keď Whitsettová, ktorá je černoška, priznala, že “ukončila” dieťa, ktoré počala po znásilnení. Hoci podporuje interrupcie, vyjadrila nesúhlas s dvoma časťami zákona.

Jej prvým nesúhlasom je použitie finančných prostriedkov Medicaid na interrupcie. Druhou je zrušenie jednodňovej čakacej lehoty pre ženy, ktoré zvažujú ukončenie života svojho nenarodeného dieťaťa.

“Nemyslím si, že je príliš veľa žiadať, keď niekto’ukončuje život, 24-hodinovú prestávku, aby si mohol s istotou povedať, že toto je rozhodnutie, ktoré chce urobiť,” povedala Whitsettová.

“Chcem zabezpečiť, aby [ženy] vždy dostávali bezpečné a dostupné interrupcie,” povedala tiež v rozhovore pre CBS News Detroit.

Bridge Michigan informoval, že návrhy zákonov by tiež zrušili zákaz interrupcií pri čiastočnom pôrode, ukončili tresty za zabitie muža spojené s interrupciami, uvoľniť reguláciu interrupčných zariadení, umožniť, aby sa na interrupcie použili peniaze daňových poplatníkov, a povoliť univerzitám, aby odporúčali študentov poskytovateľom interrupcií.

Whitsettová tiež vysvetlila, že chce “upraviť” niektoré aspekty balíka, ktorý podľa jej slov vo všeobecnosti “podporuje” a “chce dostať … správne”, ale v súčasnosti nie je za.

Republikánsky štátny poslanec Steve Carra hovoril pre LifeSite o Whitsettovej’neochote podporiť zákon, čo vyvolalo špekulácie, že jeden alebo dvaja umiernení republikáni by mohli hlasovať za zákon namiesto nej, ak bude naďalej proti.

“Jej spochybnenie demokratickej frakcie je šancou pre michiganskú GOP, aby sa zjednotila na princípe a zabránila demokratom v prijatí extrémistickej propotratovej politiky, aby sa dostala cez cieľovú čiaru,” povedal počas štvrtkového telefonátu.

Odvtedy, ako Whitsettová nehlasovala, ju liberáli na sociálnych sieťach pranierovali.

Michiganské krídlo na podporu plánovaného rodičovstva vyzvalo svojich stúpencov na X, aby zaplavili Whitsettovu kanceláriu telefonátmi a e-mailami.

Napadol ju aj progresívny plátok Daily Kos.

Iní ju na internete obvinili, že “zradila” svojich voličov.

Whitsettová pre CBS Detroit spresnila, že nemala dostatok času na to, aby vopred preskúmala znenie zákonov.

“Nepracovali sme na tom včas, kým to prišlo do výboru, a preto som bola proti,” povedala. “Tieto rozhovory treba viesť.”

Dodala, že “musím chrániť ženy. Určite musím chrániť tie, ktoré sú najzraniteľnejšie.”

Michiganskí voliči v lete tohto roku podporili pro-potratové opatrenie Proposal 3 v pomere 57 % ku 43 %. V súčasnosti sa v Michigane ročne vykoná približne 30 000 interrupcií, z ktorých 56 % podstúpia černošky.

Vďaka radikálnej potratovej politike guvernérky Whitmerovej’sa Michigan stal magnetom pre záujemcov o interrupciu mimo štátu. Údaje michiganského ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb ukazujú, že lekári v štáte vykonali v roku 2022 o 66 % viac (celkovo 2 761) interrupcií na osobách, ktoré nie sú obyvateľmi štátu Michigan, ako v roku 2021 (1 665).

“To“je prvýkrát, čo pacientky mimo štátu tvorili viac ako 6 % michiganských zákrokov,” zistil výstup.

Michiganský štátny poslanec za GOP Jim DeSana, katolík, v decembri minulého roka zorganizoval eucharistickú procesiu okolo hlavného mesta štátu ako zadosťučinenie za extrémne potratové zákony, ktoré prijímajú demokratickí zákonodarcovia. DeSana pre LifeSite povedal, že ďalšia procesia je naplánovaná na stredu 8. novembra.