GettyImages-941542576-e1695403335977-810x500.jpg

Komunistická Čína obvinila podzemného katolíckeho kňaza z "podvodu" za to, že odmietol vstúpiť do štátnej cirkvi

17
Kultúra smrti

Komunistická strana Číny (KSČ) v rámci svojho najnovšieho prenasledovania podzemnej rímskokatolíckej cirkvi v Číne obvinila platne vysväteného podzemného katolíckeho kňaza z podvodu, pretože sa nezaregistroval v schizmatickej štátnej cirkvi, Čínskom katolíckom vlasteneckom združení (CCPA). 

Katolícky kňaz páter Joseph Yang Xiaoming z diecézy Wenzhou v Číne bol čínskou vládou odsúdený za “podvod” za “vydávanie sa za náboženský personál” kvôli tomu, že sa odmietol pripojiť k oficiálnej štátom sankcionovanej cirkvi, ktorá je kontrolovaná a priamo zodpovedná ateistickej ČKS.

Páter Yang Xiaoming bol odsúdený za “podvod” za “vydávanie sa za náboženský personál”. Xiaominga vysvätil za kňaza 18. decembra 2020 biskup Peter Shao Zhumin, biskup podzemnej cirkvi, ktorý je v plnom spoločenstve s Rímom a ktorý odmietol kompromitovať svoju vieru tým, že by sa pripojil k ČKS.  

Čítajte: Tribute to Cardinal Kung: Šanghajský biskup-hrdina strávil 30 rokov vo väzení za vzdorovanie komunizmu 

Zhumin bol prvýkrát vysvätený za koadjútorského biskupa diecézy Yongjia v roku 2011 a v roku 2016 sa stal biskupom diecézy. Obe úlohy vykonával na základe pápežského mandátu a o schválenie CCPA nepožiadal ani ho nedostal.  

Pre svoje neustále odmietanie pripojiť sa k štátnej cirkvi bol Zhumin sledovaný a viackrát zatknutý. Podľa správy ChinaAido biskupovi nebolo nič počuť od jeho posledného zatknutia 18. februára, keď ho úrady zadržali spolu s jeho sekretárom, keď išiel obetovať pohrebnú omšu za kňaza svojej diecézy, Pr. Lea Chen Nailianga, ktorý je sám dlhoročným odporcom štátom riadenej cirkvi.

Čítajte: Čínski komunisti nariadili občanom novú aplikáciu na sledovanie účasti na bohoslužbách  

Nasledujúc odvážny príklad svojho biskupa, otec Siaoming rovnako odmietol vstúpiť do schizmatickej cirkvi. Na odvetu, krátko po vysvätení Siaominga, 11. mája 2021, začal Úrad pre náboženské záležitosti okresu Longwan vo Wen-čou vznášať voči Siaomingu obvinenia za to, že sa odmietol zaregistrovať v CCPA. 

Siaoming bol odsúdený za “vykonávanie náboženských aktivít pod zámienkou náboženského personálu alebo získavanie peňazí podvodom a iné nezákonné činnosti.” Jeho tresty zahŕňali príkaz ukončiť všetku kňazskú činnosť, zhabanie ekvivalentu 3 380 USD a pokutu vo výške približne 210 USD. 

Nezľaknutý hrozbami CCP sa kňaz odvolal proti rozsudku a trestom, pričom ich napadol ako právne nespravodlivé a porušujúce Kódex rímskokatolíckeho kánonického práva. Argumentoval, že obvinenie z vydávania sa za kňaza je právne nesprávne, a predložil súdu osvedčenie o vysvätení biskupom Petrom Shao Zhuminom, ktorého pravosť uznali Úrad pre náboženské záležitosti okresu Longwan a miestna vláda. 

Čítajte: Kardinál Burke: Čínski komunisti sa ‘vzbúrili proti Bohu,’ ‘kruto prenasledovali’ katolíkov  

Osúdenie pátra Xiaominga je ďalším aktom prenasledovania zo strany ČKS, ktorá od podpísania tajnej dohody s Vatikánom o menovaní a ustanovovaní biskupov zintenzívnila zásahy proti podzemným čínskym katolíkom. 

Dohoda, podľa ktorej mená navrhuje Rímu ČKS, viedla k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania, ktoré americká Kongresovo-výkonná komisia pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody. V svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od kultúrnej revolúcie.” 

Podľa odborníka na Čínu Steva Moshera “čínsko-vatikánsku dohodu využíva ČKS na uskutočnenie pomalej dekapitácie Katolíckej cirkvi v Číne.” 

V júlovom komentári o Cirkvi v Číne Mosher poukázal na to, že “Si [Ťin-pching] dal v decembri 2021 jasne najavo prejave že má v úmysle dostať každé náboženstvo v Číne – katolícke, kresťanské, moslimské, taoistické a budhistické – pod priamu kontrolu ČKS a prinútiť ich slúžiť jej cieľom. Každé náboženstvo, ktoré neučí svojich členov milovať stranu a socializmus, je ‘zaostalé’ náboženstvo zapojené do ‘nezákonných náboženských aktivít,’ povedala bude zlikvidované.” 

“Je samozrejmé, že Si Ťin-pching má v úmysle rozdrviť podzemnú cirkev a na tento účel využíva čínsko-vatikánsku dohodu,” povedal Mosher. “Je však tiež jasné, že tým, že bráni odovzdávaniu viery ďalším generáciám, zamýšľa rovnaký osud pre katolicizmus vo všeobecnosti.” 

Odpovedané:

Čínska komunistická strana ponížila pápeža Františka vymenovaním šanghajského biskupa 

Hongkonský biskup pochválil dohodu medzi Vatikánom a Pekingom, ktorá umožňuje komunistami riadenej cirkvi vyberať biskupov v Číne