DSC00068-scaled-1-e1675443147452-810x500.jpg

BREAKING: Polícia sa ospravedlnila britskému katolíkovi, ktorého zatkli za tichú modlitbu pred potratovým centrom

29
Neutral

Po šesťmesačnom vyšetrovaní polícia vo West Midlands potvrdila, že proti Isabel Vaughan-Spruceovej nevznesie obvinenie, a ospravedlnila sa za to, že rozhodnutie nestíhať ju za tichú modlitbu trvalo dlho.

Dobrovoľníčka charitatívnej organizácie bola zatknutá za to, že sa 6. marca modlila v “nárazníkovej zóne” okolo potratového zariadenia na Station Road v Birminghame. Cenzuálna zóna, ktorú zaviedli miestne úrady prostredníctvom “nariadenia na ochranu verejných priestranstiev”, zakazuje okrem iných aktivít, ktoré sa považujú za protest proti potratom, aj modlitbu. Celé znenie je k dispozícii tu. 

Zatknutie upútalo pozornosť celého sveta vďaka virálnemu videu, v ktorom polícia obvinila Vaughan-Spruceovú zo spáchania trestného činu, pretože sa v tichosti modlila vo vlastnej mysli: “povedala ste, že ste sa’venovali modlitbe, čo je trestný čin.”

“Toto nie je’rok 1984, ale 2023 – Nikdy som nemal byť zatknutý alebo vyšetrovaný len za myšlienky, ktoré som mal vo vlastnej mysli. Tichá modlitba nikdy nie je trestná,”komentovala Isabel Vaughan-Spruceová po prijatí ospravedlnenia od polície West Midlands.

Vítam rozhodnutie polície West Midland’ukončiť vyšetrovanie a jej ospravedlnenie za čas, ktorý na to potrebovala, ale je’dôležité zdôrazniť mimoriadne škodlivé dôsledky tohto utrpenia nielen pre mňa, ale pre všetkých, ktorí sa zaoberajú základnými slobodami v Spojenom kráľovstve. To, čo sa stalo mne, je signálom pre ostatných, že aj oni môžu čeliť zatknutiu, vypočúvaniu, vyšetrovaniu a prípadnému trestnému stíhaniu, ak budú prichytení pri uplatňovaní svojej základnej slobody myslenia.

“Teraz, keď sa úrady dvakrát uzniesli na závere, že tichá modlitba nie je trestným činom – k tomuto záveru dospel minulý týždeň aj minister vnútra – som vďačná, že môžem pokračovať vo svojej praxi tichej modlitby za ženy v krízovom tehotenstve,” pokračovala Vaughan-Spruceová.

Vláda zavedie ‘nárazníkové zóny”

Rozhodnutie polície nestíhať Vaughan-Spruceovú za jej tichú modlitbu prichádza v čase, keď sa pripravujú vládne plány na zavedenie podobných cenzúrnych “nárazníkových zón” okolo potratových zariadení po celej krajine.

Zákon o verejnom poriadku, ktorý prešiel parlamentom v máji 2023, by zakazoval “ovplyvňovanie” v oblasti 150 m okolo potratových zariadení. Obhajcovia slobody prejavu vyjadrili obavy, že takáto vágna terminológia bude kriminalizovať nielen obťažovanie, ale aj pokojné rozhovory, letáky a modlitby. Pozmeňovací návrh, ktorý mal výslovne chrániť tiché modlitby a konsenzuálne rozhovory v cenzúrovaných zónach, navrhol poslanec Andrew Lewer, ale neprešiel po hlasovaní 116 proti 299.     

Dňa 2. septembra ministerka vnútra Suella Bravermanová zverejnila otvorený list, v ktorom nariadila polícii, aby sa vyhýbala politizovanej policajnej činnosti. V liste sa objasňuje, že “tichá modlitba sama o sebe nie je nezákonná” a že “zastávanie zákonných názorov, aj keď tieto názory môžu urážať iných, nie je trestným činom.” Štyria z desiatich Britov sa domnievajú, že polícia sa viac zaujíma o ‘wokeness’ ako o chytanie zločincov, podľa prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Public First.

“Náročný proces tohto trestného konania bol pre Isabel trestom. Navyše jej príbeh upozornil svet, že základné slobody sú v Spojenom kráľovstve zraniteľné,” komentoval Jeremiah Igunnubole, právny poradca ADF UK, ktorý podporoval Vaughan-Spruce’ovu právnu obhajobu.

“V súčasnosti sú naliehavo potrebné právne zmeny, ktoré by zastavili príliv policajnej politiky. Dúfame, že rozhodnutie polície West Midlands, že nebude stíhať slobodné myslenie, sa spolu s verejným záväzkom ministra vnútra’chrániť tichú modlitbu premietne do legislatívy, usmernení a praxe,” dodal Igunnubole.

Čítajte: UK pro-lifer zatkli druhýkrát za tichú modlitbu v blízkosti potratového centra

CPS popiera West Midlands Police’zavádzajúci dôvod zdĺhavého vyšetrovania 

Polícia West Midlands teraz vydala ospravedlnenie za čas potrebný na uzavretie prípadu Isabel’a potvrdila, že “v údajnej záležitosti sa nebude viesť žiadne ďalšie vyšetrovanie a nebudú prijaté žiadne ďalšie opatrenia.”

Polícia však nevysvetlila, prečo pôvodne informovala Vaughan-Spruceovú, že oneskorenie je dôsledkom postúpenia prípadu na zváženie obvinení Crown Prosecution Service (CPS) – tvrdenie, ktoré CPS dôrazne poprela.

V odpovedi na žiadosť FOI CPS potvrdila, že “nedisponuje žiadnymi informáciami” týkajúcimi sa druhého prípadu, ktorý im bol postúpený na rozhodnutie o obvinení, a že “polícia by nemala predkladať prípad CPS na radu o obvinení, keď má právomoc sama rozhodnúť o obvinení,”ako to bolo v prípade údajného trestného činu Vaughana–Sprucea’.

S podporou ADF UK Vaughanová-Spruceová v súčasnosti zvažuje možnosti, ako sa domôcť odškodnenia za zaobchádzanie zo strany polície. 

Medzičasom v Dorsete čaká otca a afganského veterána súd za spáchanie rovnakého činu tichej modlitby vo vnútri cenzúrnej “nárazníkovej zóny” v Bournemouthe.  

Adam Smith-Connor, ktorý bol obvinený za to, že sa v zóne modlil o svojej vlastnej skúsenosti s potratom a za mužov a ženy, ktorí dnes čelia ťažkým rozhodnutiam v tejto otázke, sa v novembri postaví pred Poole Magistrates Court. ADF UK podporuje jeho právnu obhajobu. Zistite viac. 

Prevzaté so súhlasom Alliance Defending Freedom