GettyImages-461078364-e1694621706132-810x500.jpg

Kardinál Müller: "Falošní proroci" sa pokúsia využiť synodu o synodalite na presadenie Agendy OSN 2030

172
Kultúra smrti

Bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Müller o synode o synodalite tvrdí, že “falošní proroci” chcú premeniť Cirkev “na organizáciu pomoci pre Agendu 2030.”

Müller sa už prejavil ako hlasný kritik Synody o synodalite, pričom je jedným z mála prelátov Cirkvi, ktorí vydali kritické vyhlásenia voči pápežovej iniciatíve”. V nedávnom rozhovore pre španielsky vydavateľstvo InfoVaticana Müller rozšíril svoje myšlienky o synode’v októbri 2023 - stretnutí, na ktoré ho v skutočnosti osobne pozval pápež František. 

Na otázku, či je “na synode niečo, čoho sa treba obávať”, Müller odpovedal:

Ano, falošní proroci, ktorí sa prezentujú ako pokrokári, oznámili, že z Katolíckej cirkvi urobia organizáciu na pomoc Agende 2030. 

Podľa názoru takýchto osôb, argumentoval Müller, “do sveta bez Boha sa hodí iba Cirkev bez Krista.”

Viacnásobne sa zmienil o nedávnych Svetových dňoch mládeže v Lisabone – udalosti poznačenej aspektmi osobitnej kontroverzie, vrátane propagácie OSN.’pro-potratovej agendy 2030 – s tým, že “mnohí mladí ľudia sa z Lisabonu vrátili sklamaní, že sa už nesústredili na spásu v Kristovi, ale na svetskú náuku o spáse.”

“Zrejme,” pokračoval Müller, “existujú dokonca biskupi, ktorí už neveria v Boha ako pôvodcu a koniec človeka a spasiteľa sveta, ale panaturalistickým či panteistickým spôsobom považujú údajnú ‘Matku Zem’ za počiatok existencie a klimatickú neutralitu za cieľ planéty Zem.”

Možné zmeny v cirkevnom učení?

Najnovší text, ktorým sa riadi nadchádzajúce mesačné stretnutie účastníkov synody v Ríme v októbri tohto roku, je pozoruhodný tým, že obsahuje a presadzuje viacero tém, ktoré sú v rozpore s katolíckym učením. Pracovný dokument (Instrumentum laboris) navrhuje diskusiu o diakonskej “vysviacke žien, ”ženatých kňazoch a o potrebe “prijať”znovuzosobášených rozvedených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.”

Čítajte: Kardinál Burke varuje, že synoda je súčasťou ‘revolúcie’ s cieľom ‘radikálne’ zmeniť Katolícku cirkev  

V súvislosti s tým mnohí laickí katolícki veriaci vyjadrili znepokojenie nad pokusmi o zmenu učenia Cirkvi. Müller však bagatelizoval obavy, že k takýmto krokom skutočne dôjde.

“Žiadny človek na zemi nemôže zmeniť, doplniť alebo odobrať Božie slovo, 

Pápež a biskupi ako nástupcovia apoštolov musia ľudí učiť to, čo im prikázal pozemský a zmŕtvychvstalý Kristus, jediný učiteľ. A len v tomto zmysle platí prísľub, že vojsko a hlava jeho tela zostanú vždy s jeho učeníkmi (Mt 28, 19f). 

Müller uviedol novodobú krízu “nedostatku základného teologického vzdelania dokonca aj medzi biskupmi” ako živnú pôdu pre zmätok, ktorý sa rozšíril v Cirkvi. Bez náležitej formácie si ľudia mýlia “obsah viery a jej neprekonateľnú plnosť v Kristovi s postupnou teologickou reflexiou a rastom povedomia Cirkvi’o viere v celej cirkevnej tradícii,” tvrdil.

Slová Müllera’sa na internete objavili deň po tom, čo súčasný prefekt CDF, dezignovaný kardinál Victor Fernández, argumentoval, že pápež František má “živý a aktívny dar” rovnajúci sa “depozitu viery.” Ale, ako to urobil predtým, Müller čerpal z dokumentov Druhého vatikánskeho koncilu, aby uviedol, ako “pápež a biskupi nedostávajú nové zjavenie.”

Synoda schválila požehnanie osôb rovnakého pohlavia?"

Müller reagoval najmä na otázky týkajúce sa synody’možného schválenia požehnania osôb rovnakého pohlavia – udalosti, ktorú nový prefekt CDF signalizoval openness pri viacerých príležitostiach, napriek tomu, že je v rozpore s katolíckou doktrínou.

“Požehnanie nemorálneho správania osôb rovnakého alebo opačného pohlavia je priamym protirečením Božiemu“slovu a vôli, ťažko hriešnym rúhaním,” poznamenal. V súvislosti s takýmto požehnaním a povýšením diakoniek Müller argumentoval, že takýto vývoj “by bol zastaraný a priori.”

“Nemohlo by ho do kanonického práva zaviesť ani celé kolégium biskupov s pápežom, ani samotný pápež,” povedal, “pretože je v rozpore so zjavením a jasným vyznaním Cirkvi.”

Takisto sa dôrazne vyslovil proti širokej, povoľujúcej interpretácii pápežskej autority, pričom starostlivo načrtol, že pápeža ”formálnu autoritu”nemožno oddeliť od vecného spojenia so Svätým písmom, apoštolskou tradíciou a dogmatickými rozhodnutiami Magistéria, ktoré mu predchádzali.”

Tvrdiť alebo konať inak, pokračoval Müller, by znamenalo napodobňovať chybné dojmy Martina Luthera”z pápeža ako toho, kto sa stavia “na miesto Boha, ktorý je jediným autorom svojej zjavenej pravdy, namiesto toho, aby jednoducho verne, v autorite Krista, svedčil o zjavenej viere neskresleným a nefalšovaným spôsobom. a autenticky ju predkladať Cirkvi.”

Predstavujúc tak zarážajúci scenár, Müller poznamenal, že v “takejto extrémnej situácii” nás Boh “môže zachrániť.”Ďalej dodal, ako “by každý cirkevný úradník stratil svoju autoritu a žiaden katolík už nie je povinný nábožensky poslúchať heretického alebo schizmatického biskupa.”

Müller už predtým vystúpil v označil synodu za “nepriateľské prevzatie” Cirkvi, ktoré hrozí “koncom” katolicizmu.

Čítajte: Kardinál Müller hovorí, že synoda pápeža Františka’ je ‘nepriateľským prevzatím Cirkvi’ vo výbušnom rozhovore 

Odpovedá obrázok zverejnený synodou’na facebookovom účte, na ktorom boli zobrazené ženy kňazky a “obrazy LGBT hrdosti”, Müller minulý rok povedal, že: “myslím si, že je tu’túžba prevziať moc, ktorá’neexistuje. Chcú byť inteligentnejší ako sám Boh.”

Mesačné podujatie sa má začať 4. októbra, pričom sa všeobecne očakáva, že účastníci synody budú viazaní určitým stupňom utajenia a tlačový úrad Vatikánu’bude mať na starosti kontrolu informácií, ktoré sa dostanú do vonkajšieho sveta o priebehu jednotlivých stretnutí.