Rev.-Calvin-Robinson-810x500.jpg

Britský duchovný je pripravený porušiť "nemorálny zákon", aby pomohol umierajúcemu tínedžerovi, ktorý chce žiť

57
Kultúra života

Anglikánsky duchovný je ochotný porušiť “nemorálny zákon” upravujúci prípad ST, 19-ročného mladíka bojujúceho za právo na život proti britským súdom a Národnej zdravotnej službe.

V sobotu 9. septembra londýnsky reverend Calvin Robinson využil svoju reláciu GB News, aby vyjadril ochotu porušiť obmedzenia týkajúce sa informovania o prípade ST a vyzval ST a jej rodinu, aby sa na neho obrátili so žiadosťou o pomoc.  

“Je mi jedno, či hovoria, že je to nezákonné. Je to nemorálny zákon. Ak existuje príkaz na utajenie -.  Ak chce táto žena prehovoriť a oni jej to nedovolia -! Ozvite sa." ” 

Robinson sa obrátil priamo na tínedžerku a dodal: “Ak chcete, aby sa vaše meno dostalo na verejnosť, zverejním ho. Ozvi sa mi, prosím.” 

“Nemyslím si, že je niečo dôležitejšie ako právo na život,”povedal Robinson svojim hosťom v talk show. “To’nie je len o boji proti potratom. To’je aj o veciach, ako je tento [prípad].” 

Duchovník zverejnil videoklip z tejto relácie na X.  

 

Podľa ‘Dôverujem Bohu a nevzdám sa nádeje’: “Britský tínedžer je stále odhodlaný zostať nažive napriek lekárom  

Yvčera Robinson pre LifeSiteNews povedal, že právo na život “má prednosť pred akýmkoľvek nemorálnym zákonom.” 

“Pre kresťana je posvätnosť života prvoradá,” povedal. “Žiadny ľudský zákon nemôže prevážiť nad prirodzeným alebo Božím zákonom. Naše Bohom dané právo na život — doslova — prevyšuje akýkoľvek nemorálny zákon krajiny.” 

“Tento prípad je neuveriteľne smutný,” pokračoval. “Dvaja psychiatri ju považovali za [ST] compos mentis, no arogantní lekári ju považovali za pomätenú, pretože sa neriadila ich zjavne neomylnými radami a radšej bojovala o život, než by sa vzdala a zomrela.” 

“Tvrdia, že ‘aktívne zomiera.’Kto z nás nie je’taký?” 

Robinson poznamenal, že príkaz na obmedzenie obmedzuje ST’prístup k finančnej aj duchovnej pomoci; ľudia jej nemôžu dávať peniaze ani sa za ňu modliť menovite. 

Popisujúc príkaz na obmedzenie ako “cenzúru” a “prekročenie právomocí štátu,” Robinson povedal, že rozhodnutie, že ST ani jej rodičia nemôžu byť menovaní “je nemorálne.” 

Potom zopakoval svoj záväzok porušiť tento “nemorálny zákon”, ak sa ST alebo jej rodina rozhodnú kontaktovať priamo jeho. 

“Ak sa pacientka ST ozve, budem ochotný porušiť tento príkaz a pomôcť jej zvýšiť povedomie,” povedal pre LifeSiteNews.  

“Je poburujúce, že naša Národná zdravotná služba a naše súdnictvo pripisujú individuálnemu ľudskému životu takú nízku hodnotu.” 

Robinson, ktorý čelil mnohým kontroverziám v britskej politike a spoločnosti, uviedol tento prípad ako príklad zla vyplývajúceho z odoberania kresťanského učenia z britského života. Tvrdí, že ľudský život a jeho hodnota sa vážne znížili. 

“Toto je ďalší príklad toho, prečo odstránenie kresťanských hodnôt z verejného priestoru škodí samotnému nášmu spôsobu života,” povedal pre LifeSite.

“Naša ľudská skúsenosť sa scvrkla na náklady na udržanie nášho života a naša hodnota je čisto utilitárna. Aký smutný spôsob nazerania na ľudí a na svet.” 

Robinson uzavrel svoju výzvu rozhodnutiu priamou výzvou kresťanom na celom svete. 

“Viera nás učí, že každý ľudský život je posvätný,” povedal. 

“To znamená, že za každý ľudský život”sa oplatí bojovať. Boh žehnaj pacientke ST. Dúfam, že sa jej dostane pomoci, ktorú potrebuje.”

Obmedzenia v podávaní správ, ktoré v prípade ST’zaviedol sudca Najvyššieho súdu, boli v britskej tlači opísané ako “drakonické”. Porušenie príkazu na zamlčanie môže mať za následok prísne tresty vrátane odňatia slobody, pokút a zabavenia majetku. 

Takisto bráni rodine v získaní finančných prostriedkov v odhadovanej výške £1,5 milióna libier potrebných na liečbu nukleozidmi ST’v Kanade a na leteckú sanitku, ktorá by jej uľahčila cestu. 

Britský herec, komentátor a politik Laurence Fox uviedol, že podľa jeho názoru obmedzenia majú zabrániť súcitu verejnosti, ktorý viedol k protestom a medzinárodnej podpore, ktorú podobné prípady priťahovali v minulosti. 

PODROBNOSTI: Britská televízna hviezda Laurence Fox odsudzuje rozhodnutie proti liečbe udržiavajúcej život umierajúcej britskej tínedžerky 

Posledný týždeň profesor David Albert Jones z oxfordského Anscombe Bioethics Centre opísal rozhodnutie súdu proti liečbe pani Justice Robertson’rozhodnutie, že plne pri vedomí ST nie je schopný súhlasiť s ďalšou život udržujúcou liečbou, ako “smrteľný paternalizmus.” 

RELEVANTNÉ: Oxfordský bioetik vyčíta rozhodnutie proti možnosti umierajúceho britského tínedžera’rozhodnúť sa pre život udržujúcu liečbu 

Prípad ST pokračuje, pričom už prebieha súdne odvolanie na zrušenie obmedzení týkajúcich sa podávania správ. 

Petíciu LifeSite za zrušenie obmedzení na oznamovanie v prípade ST môžete podpísať tu.