Screen-Shot-2023-09-08-at-1.45.45-PM-810x500.jpg

Brazílsky biskup bagatelizuje podávanie svätého prijímania moslimskému šejkovi: Bolo to "také škandalózne?

69
Neutral

Brazílsky biskup podporil arcibiskupa z Londriny, ktorý dal sväté prijímanie moslimskému šejkovi, a položil otázku, či je tento “‘hriech’ taký veľký alebo škandalózny.

Katolícky arcibiskup z Londriny v Brazílii vyvolal koncom augusta pobúrenie medzi katolíkmi, keď počas pohrebnej omše podal sväté prijímanie moslimskému duchovnému. Išlo o pohreb nedávno zosnulého kardinála Geralda Majella Agnelo. 

Čítajte: Arcibiskup obhajuje podanie svätého prijímania moslimskému vodcovi, odvoláva sa na pápeža Františka a Druhý vatikánsky koncil

Ako dokazuje videozáznam omše, arcibiskupa Geremiasa Steinmetza možno jasne vidieť, ako podáva sväté prijímanie šejkovi Ahmadovi Salehovi Mahairimu. Vo vyhlásení Mahairiho, ktoré poskytol arcidiecéze, sa potvrdilo, že moslim skonzumoval svätú Eucharistiu.

Mahairi generálnemu vikárovi povedal, že nemal v úmysle “znevážiť Katolícku cirkev” a že hostiu skonzumoval, keď si sadol do lavice.

Arcibiskup Steinmetz však získal podporu od ostatných katolíckych prelátov v krajine. V rozhovore pre Crux biskup Adriano Ciocca Vasino z prelatúry São Félix do Araguaia arcibiskupa’obhajoval. 

Vasino zvedavo pripustil, že konanie je v rozpore s cirkevným právom, ale spochybnil, že porušenie cirkevného učenia týkajúceho sa Eucharistie je také závažné. “Samozrejme, podľa cirkevných’zákonov niečo také nie je možné,” začal. “Ale pýtam sa, či je tento ‘hriech’ taký veľký alebo škandalózny?"”

“V Taliansku narodený Vasino pripomenul, že sám Ježiš porušil niekoľko pravidiel náboženskej čistoty,” povedal Crux.

“Ak budeme analyzovať udalosti len z právneho hľadiska, bez toho, aby sme brali do úvahy realitu ľudí, budeme vždy pripravení kritizovať každého,” uviedol Vasino. Dodal, že nie je možné “preniknúť do šejkovho srdca“a jednoznačne rozhodnúť o tom, čo sa stalo, ale možno nepochopil, čo je prijímanie.”

“Myslím si, že je oveľa horšie, keď človek hľadá prijímanie a má srdce plné nevôle,” dodal Vasino.

Však aj Steinmetz’do vlastného vyhlásenia zahrnul informácie od šejka, ktorý uviedol, že zosnulý kardinál Agnelo vysvetlil hudobnému duchovnému, ako “je Eucharistia telom Ježiša, považovaného za proroka pre islam.”

Medzičasom iný brazílsky biskup tento čin kritizoval, ale dodal, že podávanie svätého prijímania v takejto situácii je výsledkom “ľudského impulzu.” 

“Podávate sväté prijímanie a potom sa objaví niekto, o kom viete, že ho nie je schopný prijať. Nechcete odmietnuť podať hostiu tomuto človeku … Ale ja som ju už odmietol, veľmi diskrétne, ale odmietol,” povedal emeritný biskup Humenskej diecézy Franz Meinrad Merkel”.

“Nemali by sme tomuto prípadu venovať príliš veľkú pozornosť,” dodal Merkel s tým, že “to bol pre neho [Steinmetza] určite ťažký moment.” Je to “ľudský impulz,” uviedol.

Merkel napriek tomu zopakoval zásadný rozdiel medzi islamom a katolicizmom a poznamenal, že moslimovia odmietajú Krista ako Boha. “Veriť v Ježiša ako proroka nestačí na prijímanie tak, ako to chce Cirkev a ako to oznámil Ježiš pri Poslednej večeri,” povedal.

Obidvoch šejkov Mahairiho a Steinmetza sa zastal ďalší moslimský duchovný z tejto oblasti, šejk Jihad Hammadeh, ktorý pre Crux povedal, že záležitosť bola pravdepodobne výsledkom nevinného omylu.

“Nevidím žiadny zlý úmysel, ktorý by pochádzal od neho alebo od arcibiskupa – len od tých, ktorí ich teraz kritizujú,” tvrdil.

I keď Steinmetzovi bola ponúknutá podpora, arcibiskup ju zjavne nepotreboval vzhľadom na to, že sa za nezákonné podávanie svätého prijímania neospravedlnil, ale v skutočnosti svoj čin obhajoval odvolaním sa na pápeža Františka a Druhý vatikánsky koncil. 

Citoval z Druhého vatikánskeho koncilu Nostra Aetate a tvrdil, že moslimovia “uctievajú jediného Boha, živého a trvalého, milosrdného a všemohúceho.”

Steinmetz okrem toho citoval pápeža Františka’ 2022 dokument o liturgii, Desiderio Desideravi, ktorý jednak potvrdil jeho obmedzenia z roku 2021 týkajúce sa tradičnej omše a jednak akoby otvoril dvere v otázke prijímania svätého prijímania. 

Nikto si nezaslúžil miesto pri Poslednej večeri. Skôr boli pozvaní, priťahovaní, horlivou túžbou samotného Ježiša jesť s nimi tú Paschu, ktorej baránkom je on sám,” povedal Steinmetz, parafrázujúc 4. a 5. časť dokumentu.

Stainmetz namiesto zobrazenia Eucharistie tak, ako to učí Katolícka cirkev, — totiž Telo, Krv, Duša a Božstvo Krista, ktoré majú prijímať len katolíci bez smrteľného hriechu na duši, — zvolil zobrazenie Eucharistie ako krstiteľnice “bratstva.” 

“Eucharistické slávenie,” napísal Steinmetz, “nás učí vznešenému cvičeniu lásky, živí miernosť, vedie nás k bratstvu a úcte ku všetkým.”

Ale reagujúc na arcibiskupove’komentáre, rešpektovaný teológ a autor dr. Peter Kwasniewski tvrdil, že Steinmetz svedčí o tom, že Cirkev je “v najhoršej kríze svojich dejín.”

“Niečo také sme ešte nezažili,”napísal Kwasniewski. “Ani v najhorších časoch by sa žiadny kňaz či biskup neodvážil dať Telo Pána nepokrstenému pohanovi alebo nevercovi.” 

Upozornil, že citovanie spisov pápeža Františka”, aj keď ide o nepravdivý odkaz, dokazuje “vlnový efekt” pápežových výrokov.  

“Dajte prijímanie periférii … rozvedeným a ‘znovu zosobášeným’ … LGBT komunite … komukoľvek a všetkým a možno nakoniec všetkému, čo sa dá jesť, napríklad domácim zvieratám a mäsožravým rastlinám,” vtipkoval Kwasniewski.