Screen-Shot-2023-09-08-at-11.23.51-AM-810x500.jpg

Producent filmu "Sound of Freedom" Eduardo Verástegui ohlásil kandidatúru na post mexického prezidenta

82
Kultúra života

Eduardo Verástegui - veriaci katolík, ktorý je celosvetovo známy ako líder v oblasti ochrany života a ľudských práv, filmová hviezda a producent - oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post budúceho mexického prezidenta. 

Verástegui, producent a hnacia sila tohtoročného letného trháku Sound of Freedom, filmu, ktorý upriamil pozornosť západného sveta na problematiku obchodovania s deťmi, oznámil svoju registráciu do volieb ako nezávislý kandidát vo štvrtok večer na sociálnych sieťach. 

“Je to fakt. Je čas. Po období rozvažovania som urobil najdôležitejšie rozhodnutie svojho života,” napísal Verástegui v príspevku X. “Práve som zaregistroval na INE [Instituto Nacional Electoral] svoj zámer ako ašpirant na nezávislého kandidáta na prezidenta Mexickej republiky pre voľby 2. júna 2024.”  

“Môj boj je o život. Môj boj je za slobodu,”vyhlásil.   

“Je čas odstrániť od moci tých istých, ako vždy. Naša krajina potrebuje nový spôsob robenia politiky, aby sa odstránila korupcia a beztrestnosť. Máme na to čas! Poďme so všetkým, pre naše Mexiko!”

“Politická trieda nezničila len ekonomiku, životné prostredie a pracovné miesta, ale chce zničiť aj inštitúciu rodiny, zničiť naše hodnoty a zvrhnúť vaše deti,” povedal Verástegui v jednom z predchádzajúcich videí. “Teraz chcú zničiť našu vieru, vytiahnuť Boha z našich domovov, z našich škôl a z našich životov.” 

“Budujme spoločne mexický sen,” vyzval. “Snívajme vo veľkom. Snívam o Mexiku, ktoré dovolí Bohu byť stredobodom nášho národa.”  

Verástegui, 49, sa narodil v Xicoténcatl, Mexiko a vyrastal v zbožnej katolíckej rodine. Po krátkom pôsobení na právnickej fakulte sa presťahoval do Mexico City, aby sa venoval umeleckej kariére. Začínal ako model, bol prijatý ako spevák do úspešnej chlapčenskej skupiny a potom sa stal veľkou televíznou hviezdou. Jeho najväčším snom však bolo stať sa hollywoodskym hercom. Náhodné stretnutie s kastingovým manažérom štúdií 20th Century Fox ho priviedlo k úlohe španielsky hovoriaceho herca v hollywoodskom filme a k presťahovaniu do Los Angeles, kde sa začal učiť angličtinu.  

Verástegui už dávno zanechal praktizovanie svojej viery, ale jeho učiteľ angličtiny ho jemne, ale vytrvalo povzbudzoval, aby sa vrátil. V 2009 interview s L’Osservatore Romano, Verástegui opísal, ako mu učiteľ kládol pátravé otázky o jeho viere, kariére, o tom, ako využíva svoj talent a čo urobí, aby bojoval proti hollywoodskym stereotypom o Latinoameričanoch:  

Snažil som sa vyhnúť odpovediam, ale šesť mesiacov trpezlivo a s láskou trvala na svojom a nakoniec sa ma priamo spýtala: ‘Naozaj miluješ Boha, Eduardo? Prečo ho potom urážaš spôsobom, akým žiješ?" ’ Po tejto otázke som sa zrútil a celé hodiny som plakal ako malé dieťa. Išiel som na spoveď a sľúbil som Bohu, že mu zasvätím svoj život a už nikdy neprijmem úlohy, ktoré by mohli ohroziť moju katolícku vieru alebo uraziť moju rodinu či latinskoamerickú kultúru. 

Odhodlaný ísť týmto smerom, Verástegui založil vlastnú filmovú produkčnú spoločnosť Metanoia Films. Jej prvý film, príbeh o kuchárovi, ktorý požiada tehotnú kolegyňu, aby nešla na potrat, sa volal Bella a v roku 2006 získal Cenu ľudu’s Choice Awards na filmovom festivale v Toronte. Získal aj cenu Smithsonian Latino Center za pozitívny prínos do kultúry. A čo je najlepšie, zachránil životy stoviek nenarodených detí.