us-southern-command-810x500.jpg

Médiá nepravdivo tvrdia, že prepojenie na QAnon viedlo americkú vojenskú základňu k zrušeniu predstavení filmu Sound of Freedom

47
Neutral

Južné veliteľstvo USA (SOUTHCOM) plánovalo a následne zrušilo dve bezplatné premietania filmu Sound of Freedom, čo vyvolalo špekulácie médií, že na vine sú údajné väzby QAnon na film a jeho hviezdu, ale tieto fámy sa ukázali ako nepodložené.

Keď novinári z Military Times prvýkrát informovali o svojom príbehu, okamžite sa vrhli na konštatovanie, že jeho hviezda Jim Caviezel “spojil film’proti obchodovaniu so sexom s nepodloženými konšpiračnými teóriami QAnon.”V príbehu National Public Radio (NPR) z 19. júla citovali a zopakovali populárnu kritiku korporátnych médií, ktorá sa šírila krátko po tom, ako sa film stal letným kasovým trhákom.

Svetské médiá, ktoré po úspechu filmu prešli do panického režimu’urobili všetko pre to, aby zabránili verejnosti vidieť Sound of Freedom. NPR, The Guardian a The Washington Post sa pokúsili pošpiniť film naznačovaním prepojenia s hnutím QAnon.

CNN rovnako odvysielala recenziu filmu založenú na QAnon v zúfalej snahe odviesť ľudí od filmu’zobrazujúceho desivý priemysel obchodovania s deťmi.

The Military Times potom naznačil, že posolstvo filmu’je príliš politické a príliš kresťanské na to, aby bolo vhodné na premietanie na vojenskej základni. Autori sa odvolávajú na nemenovaných “kritikov”, ktorí “sa pýtali, či vedenie SOUTHCOM’dodržiava politiku, ktorá vyžaduje, aby vojaci zostali v práci apolitickí –, keďže stúpenci QAnon šírili nepravdivé fámy o administratíve prezidenta Joea Bidena”a búšili do neho – a aby sa zachovala odluka cirkvi od štátu, vzhľadom na to, že film’je silne kresťanský.”

V celom článku autori opakovane nachádzali spôsoby, ako naznačiť, že QAnon a príliš silne zastúpené kresťanstvo sú na vine za to, že film’bol 28. augusta a 19. októbra zamietnutý v posádke americkej armády Miami, sídle SOUTHCOM.

Však podľa denníka The Daily Caller nič nenasvedčuje tomu, “že by takáto kritika prispela k odloženiu bezplatných premietaní.”

Po tom, čo americká armáda (U.S. Army Garrison-Miami a SOUTHCOM v auguste rozoslali e-mail, v ktorom pozývali miestnych príslušníkov armády na premietanie, v nasledujúcom e-maile sa jednoducho vysvetlilo, že premietanie sa odkladá až do odvolania z dôvodu “obáv o autorské práva.”

“V záujme predchádzania vzniku dojmu porušenia autorských práv platia osobitné regulačné postupy ministerstva obrany na kontrolu duševného vlastníctva,” v e-maile sa uvádzalo, a preto “je potrebné ďalšie preverovanie, aby USAG Miami/MWR mohlo ponúknuť bezplatné premietanie príslušníkom služby a ich rodinám.”

V tom istom e-maile sa vojenský personál a jeho rodiny vyzývali, aby si film pozreli v blízkych kinách.

“Ústredná téma filmu“a jeho spojenie s AOR SOUTHCOM“a naším programom CTIP (Combating Trafficking in Persons) Úradu pre ľudské práva (HRO) sú neodškriepiteľné,”pokračovala správa,“a poslúžia na zvýšenie povedomia o rozšírenosti obchodovania s ľuďmi a sexuálneho zneužívania a vykorisťovania v našej oblasti zodpovednosti.”

V X príspevku (predtým známom ako “tweet”) od Military Times propagujúcom ich príbeh sa uvádza: “Film bol obvinený z prekrúcania pravdy o vykorisťovaní detí a uspokojovania konšpiračných teoretikov QAnon.”

Military Times’ mienkotvorné, špekulatívne spravodajstvo vyvolalo príbehy iných vydaní, ktoré tiež nesprávne spájali odloženie predstavení s obavami z QAnon a silného kresťanského vplyvu.