lauren_and_monica-810x500.jpg

Veteránka pro-life aktivistka Monica Millerová odpovedá na niekoľko častých námietok voči záchranám

36
Kultúra života

Dovoľte mi povedať niekoľko slov na obranu záchranných organizácií podporujúcich život. Niektorí pro-life lídri sa vyjadrili kriticky k tomuto pro-life úsiliu - tak k “tradičným” záchranným akciám, ktoré zahŕňajú blokovanie dverí a chodieb s cieľom zabrániť zabíjaniu nenarodených detí, ako aj k záchranným akciám Červených ruží, ktoré nevykonávajú žiadnu blokovaciu činnosť (tí, ktorí sa zúčastnili záchranných akcií Červených ruží, neboli nikdy obvinení podľa FACE). 

Kritiku vyvolali súdne procesy s deviatimi pro-life záchranármi vo Washingtone, D.C. - piati z nich boli 29. augusta odsúdení a okamžite vzatí do väzby, kde čakajú na rozsudok. V súčasnosti sa nachádzajú v Alexandrijskom väzenskom centre v Alexandrii v štáte Virgínia. Ďalší traja, Joan Andrews Bellová, Jonathan Darnel a Jean Marshallová, sú teraz súdení za rovnakú záchranu.  

Zúčastňujem sa na záchranných akciách od roku 1978, niekoľkokrát som stál pred súdom a odpykal som si štyri tresty odňatia slobody, naposledy tento rok - 45-dňový trest v Oakland County “Hilton”! Hovorím z pozície istej autority o potrebe, účele a účinnosti záchranných akcií.  

Mnohí sa domnievajú, že zástancovia života vo väzení v podstate strácajú čas. Týchto päť pro-liferov, ako sa uvádza v jednom z príspevkov, “teraz čelí väzeniu namiesto toho, aby v budúcnosti využili nespočetné množstvo príležitostí na spoluprácu s matkami v kríze.” Nemajú pravdu. Pri mojom poslednom uväznení moja spoluväzenkyňa Laura Giesová skutočne odhovorila svoju spoluväzenkyňu od potratu! Matthew Connolly, záchranca Červenej ruže, ktorý bol tiež v tom istom väzení, odhovoril spoluväzňa, aby donútil svoju priateľku ísť na potrat. Väzeň jej zatelefonoval a povedal jej, že mu je to ľúto a že naozaj chce, aby si nechala ich dieťa.  

Mimochodom, zástancovia života vo väzení vydávajú neuveriteľné svedectvo o posvätnosti života svojim spoluväzňom, dozorcom, kaplánom a ostatnému väzenskému personálu…a všetkým zástancom života vonku, ktorí sú inšpirovaní urobiť viac! Môj názor je, samozrejme, taký, že keď sú pro-liferi vo väzení, je to sotva “prestoj”— a sotva plytvanie.   

Takisto nie je pravda, že ženy nie sú počas záchrany odvrátené od potratu – ako sa to stalo v prípade záchrany Červenej ruže. Počas jedného z našich súdnych procesov v Michigane totiž manažérka potratového centra Pam DiMaggiová skutočne pod prísahou vypovedala, že 12 žien nepristúpilo k “zákroku” – a svoje svedectvo ilustrovala kompletnou tabuľkou! Vypovedala tiež, že ani jedna žena si zákrok neprerobila. Dovoľte mi, aby som to uviedol na pravú mieru: ak by chodníčkoví poradcovia v dôsledku svojho úsilia mali 12 “odvrátených” v jeden deň, bolo by to neuveriteľné víťazstvo!  

Počas tej istej záchrannej akcie Červená ruža sa jedna žena zdvihla a odišla z poradne po tom, ako sa jej záchranárka Patrice Woodwardová prihovorila  a táto žena bola tiež uvedená v spomínanej tabuľke. 

Ďalší príklad: Počas záchrannej akcie Červenej ruže v potratovom centre v Alexandrii v štáte Virgínia sa Lauren Handyová – jedna z piatich záchrankýň z D.C., ktoré sú teraz vo väzení – rozprávala so ženou v čakárni. Táto žena povedala: “I’m going to keep the baby,” a opustila potratové centrum.  

Počas záchrancov Červenej ruže sú prítomní aj poradcovia na chodníku, ktorí pomáhajú každej žene, ktorá môže opustiť potratové centrum. Písal som aj o poradenstve na chodníku – a nazval som ho “chrbtovou kosťou pro-life aktivizmu.” Poradcom na chodníku som od roku 1978.   

Jeden kritik záchraniek dokonca nedávno zneužil výrok otca pro-life aktivizmu, môjho mentora a dobrého priateľa, zosnulého Josepha Scheidlera. Vo svojej knihe Racketeer for Life, sa rozplýval nad prijatím zákona FACE v roku 1994: Málokto z nás môže riskovať mesiace alebo roky väzenia, zatiaľ čo by bolo lepšie, keby sme boli na klinikách a na námestiach a vzdelávali verejnosť o hrôzach potratov. …[T]e najúčinnejšie spôsoby záchrany životov sú stále tie, ktoré sú založené na interakcii jeden na jedného.  …[T]eraz sa skončila éra masových blokád.”  

Tento kritik však nespomenul, že Joe Scheidler podporoval záchrannú organizáciu Red Rose. V skutočnosti vystúpil na konferencii Red Rose Rescue v decembri 2020 len šesť týždňov pred svojou smrťou! Mesiac pred smrťou mi zanechal hlasovú správu: “Hej, Mon Mig, môže sa k tebe starý chlap ako ja pridať na ďalšej Záchrane Červenej ruže?" ” – správu, ktorú si budem navždy vážiť! Keby tento kritik záchraniek chcel byť úprimný, dal by vedieť, aký je skutočný postoj Joea Scheidlera’k otázke záchraniek za život!" 

Záchranky sú založené na spiritualite, ktorá verí, že sme povolaní k tomu, aby sme “robili druhým to, čo chcete, aby oni robili vám.” A ďalšie Ježišove slová: “Čokoľvek urobíte najmenšiemu z mojich bratov – to urobíte mne.” A áno, všetky pro-life snahy napĺňajú toto Ježišovo učenie. Záchrana pro-life vychádza z tohto duchovného predpokladu, že ak by bol váš život v ohrození – ak by skutočne existoval zákon, ktorý by umožňoval iným zabiť vás – určite by ste chceli, aby vás niekto bránil, aby sa vám aspoň postavil do cesty – aby sa tento človek postavil medzi vás a útočníka.  

Nenarodení si zaslúžia túto obranu a toto svedectvo zodpovedajúce nespravodlivosti, ktorú sa im iní snažia spôsobiť.  

Napokon si musíme vypestovať uznanie pre duchovnú hodnotu znášania nespravodlivosti. Uväznení záchrancovia spájajú svoje utrpenie s odmietnutým, ukrižovaným Ježišom. V spojení s Ním sa stávajú dušami obetí, ktoré ponúkajú toľko potrebné zadosťučinenie za zlo, hriech a nespravodlivosť potratov.  

Práve TERAZ sa musíme za týchto záchrancov z D.C. modliť, písať im, vyjadriť im našu podporu! Ako sme už spomenuli, ďalší traja, Joan Andrews Bellová, Jonathan Darnel a Jean Marshallová, sú teraz na súde. 

Monica Migliorino Millerová, Ph. D., je riaditeľkou organizácie Citizens for a Pro-Life Society a autorkou knihy Abandoned: Benedikt Press, 2012).