Mexico-Supreme-court-scaled-810x500.jpg

Mexický najvyšší súd dekriminalizoval potraty v aktivistickom rozhodnutí v porovnaní s prípadom Roe v. Wade

38
Kultúra smrti

V roku 2020 Najvyšší súd Mexika veľkou väčšinou hlasov odmietol dekriminalizáciu potratov, keď hlasoval proti v pomere 4:1. V prekvapivom rozhodnutí v septembri 2021 sudcovia jednomyseľne odhlasovali zákon v štáte Coahuila na severe krajiny, ktorý ukladal trest odňatia slobody lekárom vykonávajúcim potraty, pričom toto rozhodnutie platilo v celom Mexiku. Predseda najvyššieho súdu Arturo Zaldívar vtedy vyhlásil: “Tu sa končí nespravodlivá kriminalizácia žien.”  

Napriek tomu v takmer všetkých 32 štátoch Mexika stále platili priame zákazy, väčšinou s úzkymi výnimkami pre znásilnenie, deformáciu alebo zdravie matky’. Mesto Mexiko legalizovalo potraty na požiadanie v prvých troch mesiacoch roku 2007; ďalšie tri mexické štáty nasledovali v roku 2019. Tento trend pokračuje, celkovo potraty dekriminalizovalo dvanásť štátov.  

V stredu 6. septembra mexický najvyšší súd schválil svoju verziu rozsudku v prípade Roe v. Wade a odhlasoval zrušenie potratových zákonov v celej krajine a dekriminalizáciu potratov v Mexiku. Podľa súdu “penalizácia potratov podľa federálneho trestného zákonníka je protiústavná, pretože porušuje ľudské práva žien a ľudí so schopnosťou otehotnieť.”  

Zaradenie slovného spojenia “ľudia so schopnosťou gestikulácie”—woke-speak pre ženy, ktoré sa identifikujú ako muži—je náznakom toho, aký ľavicový sa súd stal a ako veľmi sa teraz súdne elity vymykajú mexickej populácii.  

Súd nariadil, aby sa interrupcie úplne odstránili z federálneho trestného zákonníka, a interrupčná skupina Informačná skupina pre vybranú reprodukciu (GIRE) už vyhlásila, že toto rozhodnutie znamená, že interrupcie musí ponúkať  federálna verejná zdravotná služba a každá federálna zdravotnícka inštitúcia každému, kto o to požiada. Proces bude komplikovanejší. Obe komory mexického Kongresu’budú musieť schváliť zákon, ktorý odstráni interrupcie z trestného zákonníka, čo si vyžiada čas.  

Napokon Marcial Padilla, riaditeľ pro-life platformy ConParticipación, reagoval opatrne: pre Catholic News Agency povedal, že toto rozhodnutie “priamo nemení federálny trestný zákonník, pretože by to museli urobiť senátori a poslanci. Ako občania sa musíme postarať o to, aby sa to zmenilo a aby jedinou spravodlivou a rozumnou vecou bola rovnaká ochrana matky a dieťaťa.” 

Voľby majú konštantne ukázali, že výrazná väčšina Mexičanov je za život a proti potratom—a hnutie za život bude určite reagovať na ďalší príklad holého súdneho aktivizmu.  

“Bolo to Mexiko’Roe v. Wade,”Luis Martínez, zástupca Human Life International’v Organizácii amerických štátov, povedal OSV News. “Najvyšší súd stanovil všeobecné kritériá protiústavnosti a s tým, že (že) v každom štáte republiky, aj keby bola ústava pro-life, by sa potraty mohli vykonávať, ale po tom, čo (žena) podala a vyhrala amparo [súdny zákaz]. Najvyšší súd zvyčajne formoval potratovú politiku prostredníctvom rozhodnutí o ústavnosti zákonov upravujúcich interrupcie alebo judikatúry. V Aguascalientes to bolo prostredníctvom amparo.” 

Toto, povedal Martínez, sa ukázalo ako problematické pre pro-life organizácie, pretože súdne rozhodnutia jednoducho obchádzajú a rozvracajú politickú organizáciu zdola, dokonca aj tam, kde sú prijaté pro-life politiky. “Vidím tu veľmi komplikovanú situáciu v Mexiku,” poznamenal. “Jediným spôsobom, ako zvrátiť situáciu, by bolo explicitné zakotvenie práva na život od počatia v ústave.” 

Prvý krok hnutia za život’bude postaviť sa proti odstráneniu interrupcií z trestného zákonníka, čo aspoň oddiali celonárodnú dostupnosť interrupcií na požiadanie. Ešte v máji sa viac ako 25 000 ľudí zúčastnilo na Pochode za život v Mexico City, kde vyzývali na ukončenie interrupcií. Žiaľ, teraz sa zdá, že ich práca sa len začína.