Justin-Trudeau-speaking-in-Latvia-Global-News-810x500.png

Trudeauov zákon o cenzúre má podľa nového "agresívneho" časového plánu nadobudnúť účinnosť do konca roka 2023

87
Kultúra smrti

Podľa novo zverejnenej časovej osi má zákon Trudeauovej vlády o online spravodajstve, ktorý spôsobil, že Kanaďania majú zablokované zobrazovanie a zdieľanie správ na Facebooku a Instagrame, nadobudnúť účinnosť ešte tento rok. 

Dňa 2. septembra ministerstvo kanadského dedičstva oznámilo, že zákon C-18, známy aj ako zákon o online spravodajstve, nadobudne účinnosť 19. decembra 2023 a obdobie konzultácií bolo skrátené len na 30 dní, od 2. septembra do 2. októbra.  

“Táto zrýchlená lehota obmedzila možnosť Ministerstva kanadského dedičstva konzultovať počas prípravy regulačného návrhu, priznala Vyhlásenie o analýze regulačných vplyvov, ktoré získal Blacklock s Reporter.

Kanadský senát prijalzákon o online spravodajstve, alebo návrh zákona C-18, v júni a rýchlo sa stal zákonom. Nový zákon po úplnom zavedení do praxe prinúti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.    

Ponáhľajúci sa časový harmonogram je v zdanlivom rozpore s oznámením z 24. augusta oznámenieKanadskej komisie pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC), že rokovania medzi vládou a mediálnymi spoločnosťami o implementácii zákona o cenzúremôžu byť ukončené až v roku 2025. 

1. septembra ministerka pre kultúrne dedičstvo Pascale St-Ongeová povedala médiám, že Trudeauova vláda odhaduje, že spoločnosť Google bude musieť ponúknuť 172 miliónov dolárov a Facebook 62 miliónov dolárov na zverejňovanie správ pre Kanaďanov na svojich platformách.  

Po prijatí zákona spoločnosť Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, okamžite oznámila, že poplatky platiť nebude a už zablokovala Kanaďanom zdieľanie a prezeranie správ na svojich platformách.   

Kým spoločnosť Google zatiaľ obsah pre Kanaďanov necenzuruje, spoločnosť predtým oznámila, že namiesto platenia poplatkov odstráni odkazy pre Kanaďanov.  

Podľa prieskumu z 10. júla väčšina Kanaďanov vyjadrila obavy zo straty prístupu k správam na sociálnych sieťach a v Googli.  

Aj keď St-Onge v právnom oznámení z 2. septembra pripúšťa, že časový harmonogram je “agresívny” a “zrýchlený”, zdá sa, že liberálny minister má na sociálne médiá iný názor.  

“Dnes zverejnené návrhy nariadení k zákonu o online spravodajstve sú rozumné a spravodlivé,” uviedla na stránke X, predtým známej ako Twitter 

“Vyzývam platformy, spravodajské podniky a Kanaďanov, aby sa počas nasledujúcich 30 dní zapojili do konzultačného procesu,” dodala St-Onge.  

Mnohí významní Kanaďania varovali, že zavedenie zákona o online spravodajstve by mohlo znamenať koniec slobody prejavu v krajine.  

“Slobodná výmena informácií v Kanade je mŕtva a našu krvavú Chartu práv–hypoteticky korunný výdobytok Pierra Elliota Trudeaua–absolútne podkopal jeho vlastný syn @JustinTrudeau,” kanadský dr. Jordan Peterson písal 

Kanaďania, ktorí chcú vyjadriť svoje obavy v súvislosti s cenzúrnou legislatívou, sa môžu zúčastniť na konzultačnom období. Ak sa chcete vyjadriť k navrhovaným predpisom, kliknite na tu