TLM-pilgrimage-pic-810x500.jpg

Tretia púť z Arlingtonu do Washingtonu sa bude modliť za ukončenie "krutých a nespravodlivých" obmedzení latinskej omše

28
Neutral

V sobotu 9. septembra sa katolíci opäť vydajú na pešiu púť z arlingtonskej Katedrály sv. Tomáša Mora do washingtonskej Katedrály sv. Matúša apoštola, kde sa budú modliť za ukončenie “krutých a nespravodlivých obmedzení” tradičnej latinskej omše, ktoré zaviedli biskup Michael Burbidge a kardinál Wilton Gregory.

“Máme novú trasu, ktorá nás zavedie okolo Lincolnovho pamätníka a Bieleho domu. Dúfame, že bude aj naďalej vizuálne ohromujúca a duchovne plodná, so spevom tradičných piesní a modlitbou ruženca,” povedal pre LifeSiteNews organizátor a prezident Arlingtonskej spoločnosti pre latinskú omšu Noah Peters. “Púte sú nádhernou, stratenou súčasťou tradičného katolicizmu a ich krása je skvelým nástrojom evanjelizácie.”

“Simone Weilovú, ktorá bola agnostičkou, pohla ku konverzii na kresťanstvo krása dedinčanov spievajúcich piesne v procesii v Portugalsku. Dúfame, že z tejto púte urobíme trvalú každoročnú tradíciu, podobne ako z pútí do Chartres a Walsinghamu - niečo, čo bude pokračovať aj dlho po zrušení obmedzení latinskej omše,” dodal Peters.

Pútnici vyrazia z arlingtonskej katedrály’o 10:00. Trasa meria niečo vyše päť míľ a očakáva sa, že potrvá dve až tri hodiny. Tí, ktorí nebudú môcť prejsť celú púť, môžu prísť do katedrály svätého Matúša’do 13:00 na ukončenie púte’a záverečné modlitby.

Po tom, čo pápež Benedikt XVI’v roku 2007 v Summorum Pontificum objasnil, že omša kodifikovaná na Tridentskom koncile nebola “nikdy zrušená” a kňazi majú právo ju obetovať bez toho, aby získali povolenie od svojich biskupov, vo farnostiach Arlingtonskej diecézy sa rozmohla liturgia starého obradu. To sa dramaticky zmenilo minulý rok, keď arlingtonský biskup Michael Burbidge’implementoval motu proprio pápeža Františka’Traditiones Custodes. Traditiones Custodes vyhlásil, že “liturgické knihy promulgované” pápežmi Pavlom VI. a Jánom Pavlom II. v súlade s dekrétmi Druhého vatikánskeho koncilu sú jedinečným vyjadrením lex orandi rímskeho obradu.”

Burbidge’implementácia Traditiones Custodies bola jednou z najtvrdších v USA, pričom mnohí špekulovali, že to bolo spôsobené vysokým profilom Arlingtonu’ako diecézy, v ktorej sa darilo komunitám tradičnej latinskej omše popri ich Novus Ordo náprotivkoch v bežných diecéznych farnostiach.

Na 21 miestach v diecéze, kde sa slúžila stará omša zmenšilo na iba tri farnosti – s ďalšími piatimi povolenými miestami, z ktorých dve sú historické alebo bývalé cirkevné budovy a tri sú školy.

“Kňazi na miestach TLM robia v ťažkých podmienkach, čo môžu. Pri podpore katolíkov viazaných na tradičnú latinskú omšu išli nad rámec svojich možností,” povedal Peters.

“Pokiaľ budú Christifideles naďalej trpieť pod týmito obmedzeniami, bude naďalej potrebné robiť verejné skutky pokánia a zadosťučinenia a odvážne a otvorene svedčiť o kráse a evanjelizačnej sile tradičnej liturgie rímskeho obradu,” uvádza sa na oficiálnej internetovej stránke Arlingtonu na D.C. Summorum Pontificum púte píše.

Spoločnosť Arlington Latin Mass Society, 501(c)3 založená minulý rok, “mala obrovský úspech pri organizovaní katolíckych rečníkov, svätých omší, večerníčkov a iných podujatí na podporu tradičných katolíkov v týchto ťažkých časoch,” povedal Peters pre LifeSiteNews. “Len za posledné dva mesiace sme zorganizovali inšpiratívnu prednášku sestry Dede Byrneovej, ohromujúcu omšu dominikánskeho obradu s prednáškou otca Lea Camuratiho a mimoriadne nešpory v kostole sv. Vavrinca v Alexandrii, jednej z farností, ktorá prišla o tradičnú latinskú omšu, na jej patronátny sviatok.”

A v oblasti D.C. sú “ďalšie skupiny, ktoré robia obrovské veci, aby udržali katolícku tradíciu nažive,” povedal. Napríklad Durandov inštitút pre posvätnú liturgiu & hudbu nedávno usporiadal krásnu ordinárnu omšu v bazilike Národnej svätyne Nepoškvrneného počatia a Oratórium svätého Filipa Neriho pri kostole svätého Tomáša Apoštola pokračuje v organizovaní nešporných omší každú nedeľu.”

“To, čo sa nám podarilo dosiahnuť s Arlingtonskou spoločnosťou pre latinskú omšu, prekonalo všetko, čo som si dokázal predstaviť,” pokračoval Peters. Približne v najbližších týždňoch nás okrem nadchádzajúcej púte čaká“prednáška o jezuitoch a latinskej omši od [otca] Richarda Nicholsa vo františkánskom kláštore a prednáška významného odborníka na liturgiu dr. Petra Kwasniewského.”

A každú sobotu na pápežskej nunciatúre organizuje Arlingtonská spoločnosť pre latinskú omšu týždenné ružencové zhromaždenia na podporu tridentskej omše, ktoré sa podľa Petersa stali skvelým spôsobom, ako sa tradiční katolíci z Washingtonskej arcidiecézy a Arlingtonskej diecézy môžu spojiť a zostať v kontakte.

“Do budúcnosti budeme mať oveľa viac rečníkov, kyvadlovú dopravu na miesta konania latinskej omše počas Veľkého týždňa 2024 a budeme naďalej zabezpečovať, aby tradičné komunity v arcidiecéze Washington a diecéze Arlington naďalej prekvitali,” povedal Peters.

Viac informácií o Púti Summorum Pontificum  nájdete na jej webovej stránke.

POPIS:

‘Ako nôž prechádzajúci srdcom’: Gregor obmedzuje latinskú omšu, zakazuje tradičné sviatosti v ‘pomstychtivom, bezcitnom’ dekréte

Katolíci zničení arlingtonským biskupom’obmedzujú latinskú omšu