Screenshot-2023-09-04-153207-e1693838075441-810x500.png

Bývalá agentka CIA neoznámila svoju úlohu na Twitteri, keď viedla kampaň za cenzúru príbehu o laptope Huntera Bidena

20
Neutral

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net

Ak sa v “Twitter Files,” sa objavili nové prekvapivé dôkazy, ktoré naznačujú, že Nada Bakosová, bývalá protiteroristická agentka CIA a jedna z mnohých, ktorí sa zapojili do ohováračskej kampane proti odhaleniu denníka New York Post’o kontroverznom notebooku Huntera Bidena’zatajila svoje kritické postavenie na Twitteri.

Kongresman Jim Jordan poslal Bakosovej listy so žiadosťou o odpovede týkajúce sa akejkoľvek účasti na podpise listu o notebooku, ktorého kópiu nájdete tu.

Substitút novinára Texas Lindsay vyhrabal informácie, pričom poukázal na e-mail, ktorý Bakosová poslala a v ktorom vyjadrila snahu zabezpečiť svoje profily na sociálnych sieťach, keď sa objavila na obálke New York Post spolu s ďalšími bývalými špiónmi, ktorí zdiskreditovali príbeh o laptope.

Tento reťazec udalostí je odhalením hrozby pre transparentnosť a slobodu prejavu vo svete sociálnych médií, čo podnecuje najmä tlejúce znepokojenie z vplyvu bývalých spravodajských profesionálov zamestnaných na veľkých platformách.

Nielenže vyvoláva otázky o konšpiračných spojenectvách skrytých pod vrstvami byrokracie, ale otvára aj etické obavy o beztrestnosť a rozsah takéhoto vplyvu.

Podľa odhalených detailov ešte v marci 2022 Bakosová zohrávala strategickú úlohu v rámci presadzovania politiky Twitter’a umožňovala jej priamo ovplyvňovať implementáciu ich postupov moderovania obsahu. Je uznávaná za svoje protiteroristické úsilie po 11. septembri 2001 a najmä pracovala pod bývalým zástupcom riaditeľa CIA Mikeom Morrellom, vymenovaným za Obamovej vlády.

Pozoruhodné je, že Morrell vypracoval klamlivý list, podpísaný rôznymi bývalými zamestnancami tajných služieb, ktorý verejnosť zavádzal, že notebook Hunter Biden je produktom ruských dezinformácií.

Ak je pravda, že Bakos bol v roku 2020 dôležitým hráčom na Twitteri, čo Twitter (teraz X) zatiaľ nepotvrdil, znamenalo by to prípad kolosálnej irónie: bývalý agent spravodajskej služby diskredituje príbeh a možno zároveň manipuluje jeho trajektóriu na sociálnych sieťach. Táto ohromujúca možnosť vrhá nový pohľad na americké volebné prostredie a vyvoláva otázky o manipulácii s informáciami aj verejnou mienkou.

Jej vplyv na Twitteri a jej podiel na diskreditácii príbehu o laptope výrazne otriasajú dôverou verejnosti v spravodlivosť politiky moderovania sociálnych médií.

Ako ukázala texaská Lindsay, archívy na internete odhaľujú, že Bakosová zrejme využívala svoje osobné účty na posilňovanie negatívnych názorov na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, čo ešte viac umocňuje skepsu okolo jej neutrality, keď má takú moc nad mediálnymi naratívmi.

Udalosti okolo Bakosovej vrhajú hlboký a prísny tieň na krajinu slobody slova a boja proti cenzúre. Vytvárajú nebezpečný precedens, ktorý naznačuje ponorenie agentov spojených s tajnými operáciami do sveta médií, ktorí potenciálne riadia naratívy tak, aby vyhovovali ich osobným alebo politickým preferenciám.

Kým sa technologickí giganti snažia udržať si autonómiu a dôveryhodnosť, tieto odhalenia predstavujú zásadnú výzvu pre ideály demokratického priestoru pre diskurz.

Prevzaté so súhlasom Reclaim The Net.